16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdio, şpagă în taximetrie!

Adio, şpagă în taximetrie!

Operatorii de taxi din Craiova nu mai au voie să completeze locurile disponibile obţinute de la primărie. Până acum, „şpaga“ pentru un loc ajungea şi la 1.000 de euro. Toate autorizaţiile pentru maşini închiriate vor fi luate la puricat.

De astăzi, operatorii de taxi din Craiova nu mai au voie să închirieze locurile rămase disponibile pentru prestarea acestor servicii.

Măsura este valabilă până la apariţia normelor metodologice ale Legii nr. 265/2007, cea care modifică şi completează Legea taximetriei (nr. 38/2003). Totodată, până pe 6 septembrie operatorii de taxi care au obţinut autorizaţii pentru maşinile închiriate trebuie să prezinte aceste documente autorităţii de autorizare, pentru verificarea valabilităţii actelor. De asemenea, operatorii trebuie să depună declaraţii pe propria răspundere privind numărul de autorizaţii taxi eliberate pentru autoturismele deţinute cu titlu de închiriere, dar şi în ceea ce priveşte numărul de maşini care pot fi înlocuite până la 1 decembrie 2007 cu autoturisme proprietate. La aceste declaraţii se ataşează copii de pe autorizaţiile taxi, certificatele de înmatriculare şi contractele de închiriere. Autorităţile au luat în calcul inclusiv reducerea numărului de locuri de taxi într-un viitor apropiat.

Taxiurile, înjumătăţite?

Potrivit hotărârilor consiliului local, în prezent, în oraş au voie să presteze această activitate 2.160 de taxiuri. După unele calcule, în Craiova ar trebui să existe circa 1.200 de taxiuri, însă numărul exact va reieşi după studiu. „Dacă va fi redus numărul de taxiuri, cei din breaslă vor avea venituri mai mari şi activitatea va fi mai uşor de gestionat. Legea este bună“, a afirmat George Tomescu, vicepreşedintele Camerei Taximetriştilor Dolj. Reprezentanţii breslei au convenit că vor discuta cu primăria toate măsurile care vor fi luate.

Unii taximetrişti consideră că precizările legale sunt binevenite, pentru că împiedică firmele să mai ceară „şpagă“ pentru a oferi un loc disponibil. „Consider bună măsura, deoarece nu vor mai exista operatori care să ne mănânce banii degeaba. Reducerea numărului de maşini va însemna şi bine, şi rău. Bine, deoarece numărul de maşini mai mic va aduce profituri mai mari taximetriştilor care vor rămâne în branşă. Rău, pentru că toţi cei care nu vor mai avea loc vor deveni şomeri“, a afirmat Gheorghe Ciprian, care lucrează sub firma PML, dar este proprietar al maşinii. La fel crede şi Nicu Sfârloagă, proprietar de maşină sub firma FAVORIT: „Legea este foarte bună. Aşa nu trebuie să se mai ducă băieţii să dea bani la firme ca să capete un loc. Ideea este următoarea: cine nu are putere să-şi folosească maşina să-şi vadă de treabă. Şi aşa sunt suficiente taxiuri în Craiova“. Cert este că, până la apariţia normelor metodologice de aplicare a legii, toţi taximetriştii trebuie să se supună deciziei luate la primărie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS