24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMIRA recomandă atenţionarea turiştilor din zonele cu avertizare meteo

MIRA recomandă atenţionarea turiştilor din zonele cu avertizare meteo

Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a cerut autorităţilor locale să supravegheze, la sfârşitul săptămânii, zonele turistice, în special cele de campare din judeţele avertizate meteorologic, unde sunt anunţate ploi torenţiale, descărcări electrice şi furtuni.
Potrivit unui comunicat transmis aseară de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), ministrul Cristian David, a solicitat autorităţilor locale, prin intermediul prefecţilor, să supravegheze zonele turistice şi în special cele de campare, pentru a-i avertiza pe turişti asupra riscurilor la care se pot expune. Totodată, ministrul le-a cerut prefecţilor din judeţele avertizate să anunţe localnicii să ia măsuri de autoprotecţie. Potrivit recomandărilor MIRA, locuitorii din judeţele pentru care au fost emise atenţionări cu coduri portocaliu şi galben trebuie să urmărească avertizările meteorologice şi hidrologice, mesajele autorităţilor locale, să urmărească mijloacele şi sistemele de avertizare sonoră, să cunoască datele de contact ale autorităţilor locale pentru a anunţa o eventuală inundaţie şi pentru a solicita sprijin. "Important este ca cetăţenii să se îndepărteze de zonele cu râuri, pâraie, torenţi şi baraje, să stea departe de poduri şi de porţiunile de drum posibil a fi afectate de inundaţii, de şanţuri de scurgere, de canale pentru irigaţii, precum şi de văile secate", precizează MIRA.
Meteorologii au transmis ieri avertizări cod galben şi portocaliu pentru mai multe judeţe ale ţării, anunţând ploi în averse, descărcări electrice, furtuni şi posibile căderi de grindină. Potrivit atenţionării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, pentru cod galben, începând de vineri seară, până duminică dimineaţă va ploua mai ales în Banat, Crişana, Oltenia, Maramureş, în jumătatea de vest a Transilvaniei, precum şi la munte, iar cantităţile de apă vor depăşi pe arii extinse 25-30 l/mp. Atenţionarea meteorologică cu cod portocaliu este valabilă pentru judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea, precum şi pentru zonele de deal şi de munte aferente judeţelor Alba şi Sibiu, unde cantităţile de apă vor depăşi local 50-60 l/mp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS