15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePuşcăriile - pe roşu!

Puşcăriile – pe roşu!

Cele trei penitenciare din Craiova au intrat de ieri în stare de alertă. În urma dispoziţiilor de la Bucureşti, conducerile instituţiilor au luat măsuri drastice pentru a-i feri pe deţinuţi, dar şi pe angajaţi de temperaturile ucigătoare.

În urma temperaturilor foarte mari care au ridicat numeroase probleme atât persoanelor private de libertate, cât şi personalului, care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a dispus conducerilor unităţilor penitenciare luarea unor măsuri care să limiteze efectele negative ale căldurii.

Se cunoaşte bine faptul că, în această perioadă, persoanele private de libertate desfăşoară activităţi specifice, care presupun prezenţa lor atât în locuri închise (camere de arest la instanţe de judecată, spaţii productive, cluburi, sector vizite, camere de deţinere), cât şi în locuri deschise (curţi, puncte de lucru exterioare, puncte de lucru interioare). În aceste condiţii, măsurile pentru a-i poteja pe deţinuţi şi pe angajaţi au fost luate grabnic atât în penitenciarele din restul ţării, cât şi în cele din Craiova.

 

Plimbarea – mai lungă

 

La Penitenciarul de Maximă Siguranţă (PMS), pentru cei aproximativ 1.350 de deţinuţi s-au luat măsuri în funcţie de regimurile de detenţie aplicate şi de activităţile programate să se desfăşoare în această perioadă.

Pentru persoanele care desfăşoară activităţi în locuri închise s-a luat măsura asigurării ventilaţiei prin deschiderea uşilor şi alocarea unor perioade de timp petrecute în aer liber, în funcţie de regimul de detenţie în care sunt încadraţi. Pentru deţinuţii încadraţi în regimul de maximă siguranţă s-au alocat două ore de plimbare zilnică în curţi, apă curentă permanentă şi deschiderea uşilor camerelor de deţinere până la ora 22.00.

Pentru deţinuţii încadraţi în regimul închis, programul de plimbare zilnică durează trei ore, iar celelalte măsuri sunt similare cu cele aplicate persoanelor din regimul de maximă siguranţă.

Pentru deţinuţii din regimurile semideschis şi deschis, conform Legii nr. 275/2006, perioada petrecută în afara camerelor de deţinere în timpul zilei este nelimitată.

 

Cabinetele medicale sunt în alertă

 

În vederea evitării unor toxiinfecţii alimentare, conducerea PMS Craiova a luat măsura de a nu se mai primi alimente uşor perisabile de la aparţinătorii persoanelor private de libertate. În schimb, deţinuţii pot primi apă minerală şi răcoritoare în cantităţi considerabile- până la 20 de litri cu prilejul fiecărei vizite.

De asemenea, deţinuţii care îşi desfăşoară activităţile la puncte de lucru exterioare beneficiază în această perioadă de un program redus sau de încetarea activităţilor în intervalul cel mai călduros al zilei.

Cu toate aceste măsuri, efectele caniculei sunt resimţite din plin de deţinuţi şi de personal, lucru pe care conducerea penitenciarului îl recunoaşte cu resemnare. „Ca peste tot, temperaturile sunt foarte ridicate, iar persoanele private de libertate fac faţă cu greu situaţiei, întocmai ca şi restul populaţiei. De aceea, cabinetul medical al unităţii şi spaţiile pentru acordarea primului ajutor au fost pregătite pentru ca personalul specializat al penitenciarului să intervină prompt în cazul unor afecţiuni provocate de valul de căldură“, a declarat Daniel Barbu, purtător de cuvânt la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova.

 

Liber la apă pentru minori

 

La vecinii mai tineri, situaţia este asemănătoare. Ca urmare a avertizării cod roşu, conducerea Penitenciarului pentru Minori şi Tineri Craiova a dispus următoarele măsuri: asigurarea administrării în regim continuu a apei potabile; evitarea desfăşurării activităţilor sportive şi de plimbare în perioada de maximă intensitate solară (orele 11.00-17.00). Mai mult, în vederea ameliorării confortului termic, în unitate se vor asigura accesul permanent la duşuri pentru toată perioada zilei şi ventilarea şi aerisirea continuă a camerelor de deţinere.

Tot pe parcursul perioadei critice, uşile camerelor de deţinere vor rămâne deschise în permanenţă, fiind asigurate doar cu grilaje metalice. Pachetele primite de deţinuţi la vizită vor fi controlate cu atenţie pentru a nu permite primirea de alimente alterate. De asemenea, vor fi efectuate controale zilnice în spaţiile de depozitare şi prelucrare a alimentelor, pentru verificarea respectării regulilor igienico-sanitare, a regimului termic al alimentelor, precum şi modul de distribuire a hranei.

Cât priveşte cadrele unităţii care îşi desfăşoară activitatea în foişoare, acestea vor fi schimbate la interval de o oră.

 

Deschis nonstop la Pelendava

 

La Penitenciarul Pelendava sunt încarceraţi deţinuţi selecţionaţi numai în regimul semideschis, aşa încât condiţiile acestora sunt mult mai lejere, fără necesitatea de a se lua multe măsuri în plus.

În perioadele caniculare, pe timpul nopţii, camerele de deţinere de aici au uşile deschise, acestea fiind asigurate cu grilaje metalice, sub supravegherea unui agent. Între orele 5.30 – 22.00, persoanele private de libertate au acces la curţile de plimbare, sală de sport (activităţi recreative), teren de fotbal etc. Persoanele private de libertate au acces permanent atât la apa pentru consum, cât şi la duşuri. Programul de muncă este între orele 6.00 – 11.00, iar aerisirea camerelor de deţinere se efectuează în permanenţă când persoanele private de libertate sunt la muncă sau la alte activităţi.

„În condiţiile avertismentului de cod roşu de astăzi (ieri- n.r.), aplicarea acestor măsuri va fi coordonată direct de conducerile unităţilor penitenciare pentru limitarea efectelor negative ale temperaturilor ridicate ce ar putea afecta persoanele private de libertate şi personalul angajat al penitenciarelor“, a mai spus purtătorul de cuvânt al PMS Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS