8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolnavii, închişi în cuptorul Spitalului de Urgenţă

Bolnavii, închişi în cuptorul Spitalului de Urgenţă

Canicula le-a dat ieri bătăi de cap pacienţilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. Înghesuiţi şi câte trei în pat, fără aer condiţionat, oamenii au trăit clipe de coşmar.

Bolnavii internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova trăiesc, de câteva zile, un coşmar. Căldura înăbuşitoare le dă mari bătăi de cap, oamenii blestemându-şi zilele pentru că au venit în spital. Nevoiţi să trăiască într-un cuptor, în saloane supraîncălzite, pacienţii nu pierd ocazia să se plângă de condiţiile oferite. Pentru a trece de proba de foc, supravieţuirea în Spitalul de Urgenţă, aceştia încearcă să facă faţă temperaturilor extrem de ridicate. Cu pături, cearşafuri, folii de aluminiu sau ziare, fiecare după posibilităţi, pacienţii şi-au acoperit geamurile pentru a încerca să se ferească de caniculă.

Rezultatul nu a fost deloc pe măsura aşteptărilor, deoarece bolnavii se coc, în continuare, în saloane. „Se poartă mai bine cu puşcăriaşii! Ălora le dau aer condiţionat, televizoare, frigidere, iar pe noi ne ţin să murim. Suntem trataţi mai rău ca animalele. Ne lasă să murim de cald. E bătaie de joc. Am văzut noi, nici doctorii şi nici asistentele nu au ce face, dacă nu sunt bani. Ei se poartă civilizat cu noi, dar nu pot să îmbunătăţească situaţia, pentru că nu le dau cei de la minister bani“, a spus Ileana, una dintre paciente.

„Supravieţuim cum putem“

 

De aceleaşi condiţii aveau parte ieri pacienţii în toate secţiile din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. Nici bolnavii de cancer, de la Oncologie, nu era scutiţi de suferinţă. În salonul 106, de la etajul unu, în cele cinci paturi, care erau înghesuite într-o cameră, stăteau 11 persoane. Prea mulţi, mai ales pe căldura asta. Întrebaţi cum suportă temperaturile ridicate, oamenii ridicau resemnaţi din umeri, argumentând că nu au ce face.

„Fac tratament şi trebuie să stau în spital. Supravieţuim cum putem. Dar la 50 de grade Celsius, câte doi într-un pat destinat pentru o persoană e tare greu. Ne sunt puşi nervii la grea încercare. Stăm cu geamul şi uşa deschise ca să se facă un pic de curent să putem să respirăm. Unii au răcit şi, când sunt ei în salon, nu putem să mai facem curent, aşa că ne luăm câte un ziar şi ne facem vânt. Am pus şi noi nişte pături la geam“, a menţionat Fane Z., pacient.

Bolnavii erau nemulţumiţi că, deşi plătesc bani grei pentru asigurările sociale, când vine vorba să primească asistenţă, serviciile lasă de dorit. Pacienţii nu înţelegeau de ce nu sunt achiziţionate aparate de aer condiţionat pentru a fi montate în saloane şi a-i scăpa în acest fel de căldura înăbuşitoare. „Cât să coste nişte aparate de aer condiţionat? Dacă sunt aşa scumpe, să ia din acelea portabile şi să le mute dintr-o încăpere în alta. Să facă totuşi ceva! Nu să stea cu mâinile în sân, în timp ce noi, contribuabilii, ne sufocăm de căldură“, a adăugat Costinel Cioacă, pacient.

 

Climatizarea, soluţia ideală

 

Şeful Secţiei de oncologie, prof. dr. Florinel Bădulescu, a explicat că, într-adevăr, oamenii au probleme din cauza căldurii, dar instalarea aparatelor de aer condiţionat nu este soluţia ideală. Bădulescu a adăugat că mai bine ar fi ca spitalul să fie dotat cu o instalaţie de climatizare, care este mai ieftină şi nu are efecte negative asupra sănătăţii. În ceea ce priveşte înghesuiala din Secţia de oncologie, acesta a menţionat că sunt în lucru încă patru saloane, iar când vor fi gata, paturile vor fi redistribuite. „În prezent avem 81 de bolnavi internaţi pe 53 de paturi. Lucrările la cele patru saloane ţin de vreo patru luni şi înaintează destul de încet. Când vor fi gata, saloanele vor fi mai aerisite“, a declarat Florinel Bădulescu.

În ceea ce priveşte suplimentarea numărului de salvări pentru judeţele în care este cod roşu şi în Craiova, Serviciul de Ambulanţă a primit şase maşini, dintre care trei din judeţul Hunedoara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS