14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTăierea copacilor dezgroapă securea războiului

Tăierea copacilor dezgroapă securea războiului

Zvonul privind începerea unei lucrări la râul Bâltag din Perişor ce are drept scop apărarea împotriva inundaţiilor a creat numeroase controverse la nivelul localităţii.

Situată la aproximativ 38 de kilometri de Craiova, comuna Perişor este binecunoscută în judeţ ca leagănul copilăriei lui Henri Coandă. Mai nou, aceasta este singura localitate doljeană al cărei primar este o femeie. Deşi lasă impresia unei localităţi îngrijite, dar secătuite de căldură, cu gospodari al căror trai este liniştit, în spatele curţilor pline de verdeaţă se ascunde însă o mare nelinişte. Aceasta a fost provocată de o lucrare a Direcţiei Apelor (DA) Jiu Craiova care are drept scop apărarea de inundaţii. Procedura a stârnit însă o serie de controverse, din pricina lucrărilor ce urmează a fi efectuate în zonă, care vor determina tăierea unor copaci de pe malul râului Bâltag.

 

Nemulţumiţi că trebuie să taie copacii de pe malul apei

 

Liniştea localnicilor s-a dus pe apa sâmbetei o dată cu zvonul potrivit căruia „cineva“ va veni să taie şi să le ia copacii. „Reprezentanţii primăriei le-au transmis oamenilor să ia cât pot din copacii de pe marginea râului pentru că şi aşa vor veni să-i ia“, a declarat Marian Nicola, una dintre persoanele nemulţumite de situaţie. Având în vedere că râul le străbate o parte din curţi, perişorenii, de teamă să nu rămână fără copacii de pe terenul lor, au început deja să taie o parte din ei. „Am început să-i tăiem. Ne-au spus să-i tăiem patru metri de la apă şi că dacă nu-i tăiem vor veni ei să-i ia“, a declarat cu lacrimi în ochi Marioara Filip, de 68 de ani. Afirmaţia este susţinută şi de alţi localnici, care spun că taie copacii cu mare părere de rău. „Cum să nu ne deranjeze că-i tăiem? Dacă nu îi tăiam eu, îi tăiau ei şi au zis că dacă aduc oameni să-i taie nu au cu ce să-i plătească şi le dau lemnul din bătătura noastră“, a afirmat altă femeie care nu a vrut să-şi spună numele, de teamă să nu aibă necazuri cu reprezentanţii primăriei. Aceasta a explicat că a înţeles că există un proiect potrivit căruia albia râului va fi adâncită. „Am înţeles că vor să adâncească râul şi cu pământul scos să facă un dig. Nu ne convine să-i tăiem – am aşteptat 10-12 ani să crească, dar dacă va fi frumos şi bine sunt de acord“, a spus Maria Trifu, o craioveancă pensionară care îşi petrece vara la Perişor. Ea a explicat că, atunci când plouă, nivelul râului creşte şi-i inundă grădina.

 

Ce spune primarul

 

Primarul comunei spune că nu intenţionează să ia copacii de pe terenul oamenilor. „Acest proiect este finanţat de Guvernul României şi gestionat de Direcţia Apelor (DA) Jiu Craiova. Este vorba despre un proiect de desecare pentru reabilitarea zonei inundabile“, a declarat Mariana Chipirlin, primarul comunei Perişor, care a explicat că primăria doar îi face pe oameni să înţeleagă situaţia. Potrivit acesteia, comuna a fost prinsă în acest proiect pentru că în perioadele ploioase în zonă se produc inundaţii. „Proiectul a fost propus de DA Jiu. Când au fost inundaţii au făcut plângere la primărie. O casă chiar a fost reconstruită anul trecut pe banii guvernului. Nu puteam refuza un astfel de proiect“, a spus Chipirlin. Aceasta a mai spus că aproximativ 90% din proprietari au semnat „tabelul nominal cu acceptul cetăţenilor care deţin proprietăţi în apropierea râului Bâltag pentru deplasarea unor utilaje de curăţare şi decolmatare“.

 

„Nu trebuie să mai taie copacii“

 

Reprezentanţii DA Jiu spun că perişorenii nu au motiv să intre în panică pentru că proprietarii îşi vor putea lua lemnul provenit prin tăierea copacilor de pe malul apei. „Nu trebuie să mai taie copacii – îi vor tăia atunci când vor începe lucrările. Utilajele nu au ajuns încă“, a declarat Iliodor Plăstoi, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj, din cadrul DA Jiu Craiova. Potrivit acestuia, planul prevede decolmatarea şi reprofilarea albiei râului din localitate – ca lucrare de apărare împotriva inundaţiilor. „Lucrările vor începe în trimestrul trei al acestui an. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 100.000 de lei“, a adăugat Plăstoi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU