10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEvaluarea sănătăţii începe cu poticneli

Evaluarea sănătăţii începe cu poticneli

Deşi mai sunt câteva zile până la începerea programului de evaluare a sănătăţii românilor, semnarea contractelor pentru desemnarea laboratoarelor care vor face analize medicale tuturor doljenilor este abia la început.

Cu toate că de mâine se va da oficial drumul programului naţional de evaluare a sănătăţii românilor, pregătirile pentru desfăşurarea lui sunt abia la început.

În judeţul Dolj au fost desemnaţi coordonatorul programului şi reprezentanul medicilor de familie în comisia centrală, care va lucra la Bucureşti, şi au fost instruiţi medicii de familie.

În acelaşi timp, Casa de Asigurări de Sănătate Dolj a început semnarea contractelor cu medicii de familie şi laboratoarele, de stat şi particulare, care s-au arătat interesate şi pot să efectueze analizele medicale. Potrivit ec. Aura Gabriela Militaru, preşedinte-director general al CAS Dolj, până ieri, inclusiv, au fost semnate contractele cu toţi medicii de familie.

 

Spitalul de Urgenţă a ratat contractul

 

Deşi la semnarea contractelor cu CAS Dolj au avut prioritate, potrivit Ministerului Sănătăţii, laboratoarele de stat, au existat şi unele, cum ar fi Spitalul de Urgenţă Craiova, care au ratat contractul pentru că nu aveau toate documentele necesare. Potrivit directorului financiar-contabil al Spitalului de Urgenţă, Maria Raţă, spitalul avea nevoie pentru a putea depune documentaţia la CAS Dolj şi de un document care să ateste omologarea laboratorului de analize pentru o astfel de activitate, document de care conducerea spitalului nu a ştiut. „La dosar trebuia depus un control extern al laboratorului, de fapt, un contract încheiat cu o firmă care să certifice faptul că analizele făcute în laboratorul nostru corespund standardelor. Nu am ştiut că ne trebuie acest document, iar Casa de Asigurări nu ne primeşte fără acest contract“, a precizat Maria Raţă.

 

Laboratoarele încheie contracte cu medicii de familie

 

Interesant este că alte unităţi sanitare de stat, cum ar fi Spitalul Municipal „Filantropia“ Craiova, au aflat din timp şi au reuşit să obţină controlul extern de calitate. Ba mai mult, conducerea Spitalului „Filantropia“ a depus ieri dosarul cu toată documentaţia necesară, inclusiv dovada că poate asigura deplasarea în judeţ pentru a putea ridica probele şi a le transporta la laboratorul din Craiova, în vederea efectuării analizelor. Managerul Mihai Coman se aşteaptă ca în urma încheierii acestui contract cu CAS Dolj să iasă bani frumoşi pentru spital. „Am depus dosarul, urmând ca săptămâna viitoare să fac contract cu medicii de familie din cele 30 de localităţi arondate. Din calculele noastre, spitalul ar urma să obţină aproximativ două miliarde de lei pe lună pentru această activitate, o sumă deloc de neglijat“, a precizat Coman.

În cursul săptămânii viitoare, laboratoarele vor încheia contracte cu medicii de familie arondaţi, contracte prin care se vor angaja că vor lua probele din punctele de recoltare amenajate de medicii de familie şi le vor asigura transportul la laborator, precum şi că vor furniza rezultatele medicilor de familie.

 

Laboratoarele de stat, dezavantajate

 

O mare problemă rămâne însă recoltarea probelor, laboratoarele de stat fiind dezavantajate faţă de cele private, după cum a declarat directorul Autorităţii de Sănătate Publică Dolj, prof.dr. Dan Gabriel Mogoş. „Laboratoarele va trebui să-şi trimită în punctele de recoltare, nu puţine la număr, oameni care să recolteze probele. Pentru laboratoarele particulare va fi uşor, pentru că vor putea să angajeze personal dacă nu au suficient, este treaba lor. Laboratoarele de stat însă nu au suficient personal şi atunci ar trebui să încheie contracte cu firme specializate, care să trimită oameni să facă recoltările, şi nu cred că vor avea cu ce să plătească acele firme“, a spus Mogoş.

 

Fără sistem informatic

 

Greu sau uşor, până acum nu au fost făcuţi decât câţiva paşi în demararea programului de evaluare a sănătăţii românilor. De săptămâna viitoare, românii născuţi în iulie va trebui să primească acasă înştiinţarea pe baza căreia se vor prezenta, în luna în care s-au născut, la medicul de familie. Acolo vor fi consultaţi, iar medicul de familie le va da trimitere la laborator pentru a efectua anumite analize medicale, pe care le va recomanda el. Practic, primii doljeni urmează să-şi facă analizele chiar în luna iulie. Până atunci, laboratoarele va trebui să se doteze cu reactivi şi să fie stabilite punctele de recoltare.

Cea mai mare problemă va rămâne însă sistemul informatic. Deşi trebuia pus la punct demult pentru a putea fi preluate şi centralizate datele obţinute în urma controalelor medicale şi analizelor efectuate, până acum nu s-a făcut mare lucru în această privinţă. Medicii de familie nu au primit laptop-urile promise de Ministerul Sănătăţii, iar softul necesar pentru centralizarea datelor întârzie şi el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS