10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBacalaureat în limbi străine

Bacalaureat în limbi străine

Absolvenţii de liceu au trecut şi ieri printr-una din probele bacalaureatului. Canicula au stins-o cu multă apă, iar emoţiile le-au învins atunci când au intrat în săli şi a trebuit să comunice câteva minute într-o limbă străină cu membrii comisiei.

După câteva zeci de minute petrecute afară în soare, candidaţii au intrat pe rând în sălile de examen. Emoţionaţi, au arătat comisiei buletinul şi foaia pe care vor fi trecute notele, s-au uitat un pic la subiectele din care trebuia să aleagă. Şi-au luat subiectele şi s-au aşezat în bănci ca să descifreze conţinutul în engleză sau franceză şi să scrie câteva rânduri despre subiect.
După câteva minute profesorii din comisie au început să îi strige. Primul s-a aşezat în banca din faţa catedrei şi a început să vorbească. Ştia că trebuia să vorbească mult şi să spună tot ce ştia. Se temea că dacă va fi întrerupt îşi va pierde ideile şi se chinuia să pronunţe cât mai bine cuvintele. Uneori, profesoara îl mai corecta şi el repede repeta pronunţia corectă şi îşi continua discursul. Toate aceste lucruri le sunt cunoscute celor peste 6.000 de absolvenţi de liceu care au susţinut ieri cea de-a doua probă a examenului de bacalaureat la o limbă străină studiată în liceu. „6.124 de candidaţi sunt programaţi să susţină timp de două zile proba de limbi moderne. Majoritatea candidaţilor şi-au ales limba engleză şi limba franceză, dar sunt şi elevi care vor susţine probe la limbile italiană, germană, spaniolă şi rusă“, a precizat prof. Gianina Chirigiu, inspector adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.

La bac, ca pe litoral

Cu toate că s-au aflat pentru a doua oară în faţa comisiei, emoţiile nu le-au dat pace candidaţilor nici de această dată. Experienţa primei probe şi-a spus cuvântul şi au învăţat deja câteva trucuri cu care să îi cucereasscă pe membrii comisiei. „Sunt intens pregătit. Mi-am ales franceza pentru că o studiez din clasa a II-a. M-am aranjat, din start iau două puncte pentru costum“, a explicat Răzvan Marica, de la Grupul Şcolar „Traian Demetrescu“ din Craiova. Eticheta nu a contat pentru toţi absolvenţii, unii lăsându-se pradă caniculei şi prezentându-se în faţa comisiei îmbrăcaţi ca la plajă, în pantaloni scurţi cu floricele şi maieu. Căldura le-a făcut şi pe eleve să renunţe la blugi şi fuste lungi şi să adopte o vestimentaţie de vară, cu fuste mini, rochiţe cu bretele, decolteuri şi pantalonaşi cât mai coloraţi.

„Atât am ştiut, atât am luat“

Pe alţii, prima probă la limba şi literatura română i-a ajutat să înveţe să îşi stăpânească emoţiile. „Am avut mai puţine emoţii, m-am stăpânit mai bine şi am luat 10 la limba engleză. La română m-am pierdut şi am luat nouă“, a menţionat Claudia Catane de la Grupul Şcolar Electroputere din Craiova.
În schimb, Codruţa Popescu, care a suţinut proba la Liceul de Informatică „Ştefan Odobleja“, şi-a păstrat emoţiile pentru momentul când va vedea subiectele. „Acum sunt bine, dar când o să văd subiectele o să mi se facă rău. Aşa a fost şi la română, afară nu am avut nimic şi când am intrat în sală am început să tremur. Acum am şi plâns un pic ca să mai îmi treacă“, a spus eleva. Unii elevi au fost constanţi la note în timp ce alţii au fost convinşi că proba orală la o limbă modernă va fi mai grea. „Am luat 8 ca şi la română. Atât am ştiut, atât am luat“, a spus Anca, elevă la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“. „E mult mai greu decât la română. Dacă acolo am reuşit să iau 9.50, acum mă mulţumesc şi cu un 5“, a spus Gabi Ştirbu, elev la acelaşi liceu.

Părinţii solicită decalarea orelor la probele scrise

Canicula i-a speriat pe părinţii absolvenţilor de liceu care au stat alături de copiii lor pe timpul celor două probe. Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi (FNAP) din învăţământul preuniversitar a solicitat Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului decalarea orelor de începere a examenelor. Conform propunerii FNAP, probele scrise ale examenului de bacalaureat ar trebui să înceapă la ora 7-7.30 în zonele afectate de caniculă, elevii putând primi alt rând de subiecte. FNAP consideră că temperaturile ridicate înregistrate şi preconizate pentru următoarea perioadă, cât şi depăşirea limitei de confort termic pun în pericol sănătatea elevilor care susţin aceste probe şi le vor afecta rezultatele.
„O asemenea decizie nu poate fi luată decât de comisia naţională de bacalaureat şi în acest caz noi putem da curs solicitării părinţilor“, a explicat Gianina Chirigiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU