12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoi probleme cu apa la Turcineşti

Noi probleme cu apa la Turcineşti

Localnicii din comuna gorjeană Turcineşti au din nou probleme cu apa. Pe râul Jiu, Hidroelectrica face lucrări de schimbare a cursului apei, iar multe fântâni din localitate au secat din cauza acestora.

În comuna Turcineşti locuiesc peste 2.300 de persoane. Seceta şi lipsa apei au început să se facă simţite de câteva luni. „Nu au fost probleme grave, dar, la un moment dat, au început să sece fântânile. La nivel de comună, din cele peste 800 de fântâni şi surse de apă, 100 au secat. A venit o comisie de la Bucureşti şi a verificat o parte a fântânilor din satul Turcineşti. Situaţia mai gravă este în Cartiu, unde oamenii merg la râu să ia apă pentru a o folosi în gospodărie“, a precizat Vasile Gogălniceanu, edilul comunei Turcineşti.
Au secat cinci fântâni, în alte cinci nivelul apei nu depăşea zece centrimetri, iar în aproximativ 30 de fântâni apa abia depăşea 30 de centimetri. „Acolo unde apa are zece centimetri, fântâna nu poate fi folosită. Sunt probleme acolo, însă situaţia este departe de a fi gravă, ca în alte judeţe“, a spus Vasile Gogălniceanu.

„Mergem la râu dis-de-dimineaţă după apă“

Maria Lupulescu are 70 de ani şi este nevoită ca în fiecare dimineaţă să meargă la râul Cârtişor, ca să ia apă pentru animale. În situaţia ei mai sunt şi alte persoane din satul Cartiu. „Dimineaţa, când este mai răcoare, mă duc să iau apă din râu. Cu bidoanele, le car cu un căruţ. Nu am ce face, pentru că a secat fântâna. Am dat anul trecut vreo 36 de milioane de lei vechi ca să mi-o adâncească, iar acum a secat din nou. Nu-mi permit să dau alţi bani să sape din nou“, a povestit femeia. Bătrâna spune că i-ar conveni să vină jandarmii cu cisterna cu apă potabilă: „Au venit până astă-primăvară. Ne aduceau apă cu cisterna în fiecare zi, acum trebuie să luăm de la râu sau de la vecini“. Fântâna Eleonorei Dijmărescu nu a secat în totalitate. „La mine nu sunt probleme aşa de mari ca la alţi vecini. Soţul meu este bolnav şi are mereu nevoie de apă. Avem şi baie în casă, dar nu mai este presiune la apă. Să sperăm că trece şi această perioadă. În grădină nu mai ud decât foarte rar. Se va face ce va vrea Dumnezeu“, a afirmat femeia de 73 de ani.
Deocamdată, la Turcineşti nu va fi adusă apă cu cisterna. În cazul în care perioada caniculară se va prelungi, primarul este decis să apeleze la ajutorul jandarmilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS