21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRău-platnicii se pot împrumuta

Rău-platnicii se pot împrumuta

Cu toate că băncile nu încurajează întârzierile la plata ratelor, rău-platnicii nu trebuie să intre în panică deoarece pot contracta credite.

Chiar dacă au semnat un contract prin care se obligau să respecte anumite termene-limită, mulţi clienţi ai băncilor le depăşesc. Motivele pentru care au un astfel de comportament sunt variate. Fie uită, fie cheltuiesc banii, fie intră în impas financiar – i-a scăzut salariul, şi-a pierdut locul de muncă –  sau consideră că pot „să-şi ia liber“ de la responsabilitatea de a-şi plăti ratele bancare. Uneori, un astfel de comportament este influenţat şi de erori bancare – umane sau tehnice – de operare (apar cu debit, chiar dacă şi-au închis contul sau dacă nu au fost informaţi despre introducerea unor comisioane etc.).
În ciuda faptului că s-a încetăţenit concepţia potrivit căreia aceşti clienţi nu vor mai putea niciodată să facă împrumut bancar pentru că vor apărea cu restanţe în Centrala de Riscuri Bancare (CRB), respectiv în Biroul de Credit (BC), aceştia încă pot contracta credite bancare. „Oamenii nu trebuie să intre în panică“, au declarat surse din Credit Europe Bank Craiova, care au explicat că mulţi clienţi au impresia că o dată ce au întârziat la plata ratelor nu se vor mai putea împrumuta.

60 de zile, durata maximă de întârziere

Analizarea şi aprobarea solicitărilor se realizează în baza unor proceduri interne de risc, astfel că „întârziaţii“ trebuie să respecte anumite condiţii, în conformitate cu politica de creditare a băncii, influenţată şi de firma de asigurări a unităţii bancare. Aceste criterii vizează, în funcţie de bancă, vechimea restanţei, suma restantă şi motivaţia pentru restanţele înregistrate.
„Raiffeisen Bank nu finanţează rău-platnicii. Poate însă să crediteze clienţi ce au avut întârzieri, dar nu mai mari de 60 de zile“, au declarat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova. Potrivit acestora, în cazul celor care depăşesc cele 60 de zile, cererea este respinsă din start, la pre-scoring. Afirmaţia este susţinută şi de alţi bancheri. „Se acceptă o întârziere de maximum 60 de zile (cumulate), indiferent de sumă“, au spus surse din Credit Europe Bank Craiova.
Restricţia de timp este, potrivit reprezentanţilor băncilor comerciale, o măsură de protecţie. „Este o măsură de protecţie atât a băncii (pentru a avea un portofoliu sănătos), cât şi a clienţilor pentru că există o mare tentaţie de a se îndatora peste măsură considerând că se descurcă“, au explica surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova.

Întârzierile trebuie justificate

Alt criteriu luat în considerare când vine vorba de creditarea persoanelor luate în evidenţă cu întârzieri la plata ratelor este şi frecvenţa restanţelor, care reliefează dacă vorbim de întâmplare sau de un comportament repetitiv.
„Mesajul general este că nu credităm persoane care au avut înârzieri la plata ratelor, însă facem anumite concesii pentru cazuri accidentale. Acceptăm întârzieri de maximum 60 de zile, însă trebuie să fie bine justificate cu acte – clientul a fost bolnav, a intrat în BC din cauza unor erori de operare sau a unui comision de care n-a ştiut“, au afirmat surse oficiale din BRD Group Craiova.
În multe cazuri, clienţii respectivi trebuie însă să fie fără grad de risc curent (să nu figureze cu restanţe la credite curente).
Potrivit surselor oficiale din BRD, dacă întârzierea apare pe istoric (din anii precedenţi) şi a fost înregistrată la o altă bancă comercială, clientul trebuie să aducă o adresă de la banca respectivă din care să reiese că respectivul credit a fost lichidat.

„Persoanele care prezintă risc plătesc mai mult“

Potrivit bancherilor, având în vedere faptul că treptat-treptat segmentul clienţilor eligibili se îngustează, nu este exclus ca în perioada următoare instituţiile financiar-bancare să-şi revizuiască atitudinea faţă de rău-platnici.
„Vor apărea şi bănci care-i creditează şi pe clienţii neeligibili, dar la preţuri mari. Calitatea de bun platnic se repercutează asupra costurilor, astfel că persoanele care prezintă risc plătesc mai mult“, au explicat surse oficiale din Credit Europe Bank Craiova.

Majoritatea băncilor creditează întârziaţii

Potrivit www.finzoom.ro, lista băncilor comerciale care creditează persoanele cu întârzieri la plata ratelor este mare şi include, printre altele, ABN Amro, Banca Românească, Banca Transilvania, BRD, Credit Europe Bank, Libra Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, Volksbank. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS