3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnimalele moarte, lăsate să putrezească

Animalele moarte, lăsate să putrezească

30% dintre aleşii doljeni nu au parafat contractul cu SC PROTAN SA Bucureşti, firma care se ocupă cu incinerarea animalelor găsite moarte. Inspectorii DSV Dolj au acţionat în consecinţă, aplicând sancţiuni.

Primarii din judeţ nu au reuşit nici în acest an să se conformeze cerinţelor Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Dolj şi să încheie contracte cu o firmă de ecarisaj. Potrivit directorului adjunct al instituţiei, Costică Retea, consiliile locale din fiecare comună au obligaţia să parafeze actul de colaborare cu SC PROTAN SA Bucureşti, cea care a câştigat licitaţia la nivel naţional. Societatea de profil se ocupă de ridicarea cadavrelor animalelor şi transportarea lor în Capitală, acolo unde sunt procesate şi apoi incinerate. Cheltuielile pentru desfăşurarea operaţiunilor sunt suportate de stat.
Deşi există chiar un act normativ în acest sens, care obligă aleşii locali să ia în serios recomandările DSV Dolj, aproximativ 30% dintre comune s-au făcut că uită. Conform Legii nr. 73/2006, art. 9: „Consiliile locale sunt responsabile de neutralizarea cadavrelor de animale provenite din gospodăriile crescătorilor individuali de animale sau a celor găsite moarte pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale respective pentru care nu se poate identifica proprietarul“.
„E datoria lor să intre în contact cu cei de la PROTAN. În baza contractului pe care îl încheie, toate animalele descoperite moarte pe teritoriul unei comune sunt ridicate de firma specializată. De asemenea, ar trebui să aibă spaţii pentru colectarea şi depozitarea animalelor şi păsărilor moarte, dar şi frigidere speciale“, a apreciat Costică Redea. Directorul DSV Dolj a menţionat că fiecare primărie a primit informări în legătură cu obligativitatea impusă de Legea nr. 73/2006.
O situaţie şi mai dezastruoasă este la capitolul autorizări păşuni, unde aleşii locali n-au habar că ar trebui să obţină avizul DSV Dolj.

Primarii justifică aşa cum pot întârzierea

Pentru a-i determina să intre în legalitate, inspectorii Direcţiei au dat o raită prin judeţ, numai în 2007 aplicând cinci amenzi, fiecare în valoare de 2.500 de lei.
Unul dintre primarii sancţionaţi este Petre Dorobanţu, din comuna Desa. Amendat de inspectorii DSV Dolj pentru că a ignorat recomandările, alesul local a declarat luni că s-a conformat şi a încheiat contractul cu SC PROTAN SA Bucureşti. „Acum suntem în legalitate.
Ne-a luat mai mult timp pentru că am avut unele probleme interne, dar din cauza asta ne-au penalizat cei de la Direcţie”, a precizat Dorobanţu. Edilul-şef din comuna Desa nu ştia însă că are obligaţia să achiziţioneze frigidere speciale pentru păstrarea cadavrelor, declarând că aşteaptă încă instrucţiuni de la partenerul din Capitală.
În schimb, primarul din comuna Scaieşti, Barbu Calotă, a menţionat că a făcut apel la firma de specialitate de trei ori, trimiţând, de fiecare dată, câte o adresă, însă nu a primit nici un răspuns. „Nu ştiu dacă am luat amendă. Au venit cei de la DSV, dar le-am arătat adresele şi în acest fel am justificat întârzierea semnării contractului. Noi am demarat procedura, că nu s-a finalizat nu este vina noastră“, a încheiat Calotă.
Pe lista celor sancţionaţi în 2007 mai figurau şi aleşii locali din comunele Cârna, Piscu Vechi şi Rast. În fiecare dintre aceste cazuri inspectorii le-au dat un răgaz pentru a parafa contractul, în caz contrar, edilii se vor alege din nou cu sancţiuni usturătoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS