8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRAT înoată pe uscat la ştrandul Preajba

RAT înoată pe uscat la ştrandul Preajba

După ce s-a chinuit să-l dea afară pe Costi Dîlgoci, care îşi plantase firmele la ştrandul Preajba, Regia de Transport Craiova (RAT) vrea să scape de fantomele trecutului scoţând la vânzare baza de agrement. Magistraţii de la Judecătoria Craiova le-au cerut mai întâi să aducă dovada că sunt proprietari. RAT-ul nu prea are însă documente.

Conducerea RAT a prins gustul banilor şi intenţionează să vândă ştrandul Preajba şi construcţiile aferente. Motivul: baza de agrement a ajuns o epavă după ce afaceristul Costi Dâlgoci a concesionat întreaga suprafaţă de teren de 23.000 de metri pătraţi şi acareturile de pe ea, lăudându-se cu investiţii pe care nu le-a făcut niciodată. „La început am vrut să o concesionăm (baza-n.r), dar ne-am gândit mai bine şi am decis să o vindem. Ca să o modernizăm la standardele europene ar fi trebuit să investim între 200.000 şi 300.000 de euro, bani pe care nu-i avem“, a declarat directorul economic al Regiei, Marian Teodorescu. Până la vânzare mai e cale lungă. RAT are nevoie pentru aceasta de documente care să-i ateste dreptul de proprietate asupra construcţiilor. Deşi a scotocit prin arhive, regia nu a găsit nici o dovadă că respectivele construcţii îi aparţin. “Clădirile au fost construite prin 1984, dar lucrările s-au făcut fără autorizaţie şi nici nu au fost recepţionate, aşa că ne-am dus la judecătorie să obţinem o constatare a dreptului de proprietate”, a precizat Teodorescu.

Ştrand fără autorizaţie

Planurile încropite de conducerea RAT nu au fost şi pe gustul judecătorilor. Magistraţii au respins cererea depusă de regie, spunând că baza de agrement se află în domeniul public al comunei Malu Mare, conform inventarului bunurilor care aparţin domeniului public al comunei, publicat în Monitorul Oficial din 2002. „În consecinţă, dreptul de proprietate asupra construcţiilor din interiorul ştrandului nu aparţine reclamantei (RAT Craiova – n.r.), ci comunei Malu Mare“, se arată în motivaţia de respingere a magistraţilor de la Judecătoria Craiova.
Regia se apără spunând că a plătit ani de zile impozit Primăriei din Malu Mare atât pe construcţii, cât şi pe cei 23.000 de metri pătraţi de teren, lucru care nu ţine însă loc de titlu de proprietate. Problemele cu posesia asupra ştrandului îşi au originea în lipsa de reacţie a autorităţilor comuniste de dinainte de 1989. Pentru a putea construi ştrandul de la Preajba, fosta Întreprindere Judeţeană de Transport Local Dolj (IJTL) a cerut Consiliului Popular Malu Mare să-i transfere dreptul de administrare asupra terenului de 23.000 mp, lucru care s-a şi întâmplat în anul 1986. Pentru că transferul nu era suficient pentru ridicarea bazei de agrement, fostul IJTL a solicitat Consiliului Popular al Judeţului Dolj emiterea unei autorizaţii de construire, care, în cele din urmă, nu a mai fost emisă. Aşa s-a trezit actualul RAT că a dat bani pentru ştrand, dar nu are nici un document care să dovedească acest lucru, în afară de construcţia propriu-zisă. Cum betoanele nu pot vorbi, singura soluţie a rămas instanţa de judecată, care spune însă că regia şi-a revendicat proprietatea fără să precizeze şi temeiul juridic al cererii.

Probleme şi cu terenul

Chiar dacă va câştiga recursul formulat la tribunal împotriva deciziei judecătoriei, RAT nu va pune capăt problemelor legate de ştrand. Pentru a vinde construcţiile, regia va trebui să obţină şi contractul de concesiune a terenului din partea comunei Malu Mare, proprietarul de drept al celor 23.000 de metri pătraţi, concesiune care va fi scoasă la licitaţie şi pe care RAT nu este obligatoriu să o câştige. „Ne vom înscrie la licitaţie şi vom vedea după aceea“, a declarat directorul economic al regiei.

Dîlgoci a scufundat Preajba

Dezvoltarea ştrandului a fost blocată aproape cinci ani de afaceristul Costi Dâlgoci, care cu ajutorul consilierilor de atunci din Malu Mare a concesionat întreaga suprafaţă de teren pe 49 de ani. Dîlgoci a folosit baza de agrement fără să plătească chiria şi curentul electric către RAT.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS