10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateChinurile absolvenţilor de-a opta

Chinurile absolvenţilor de-a opta

Cei peste şapte mii de absolvenţi doljeni de clasa a VIII-a vor trece în următoarea perioadă prin emoţiile celor trei probe ale testelor naţionale, vor aştepta cu sufletul la gură afişarea rezultatelor şi vor tremura în timpul repartizării pe calculator, în speranţa că vor ajunge la liceul dorit.

Testele naţionale se apropie şi peste 7.000 de elevi doljeni de clasa a VIII-a vor intra de vineri în vacanţă, cu o săptămână mai devreme decât ceilalţi. Aceştia vor susţine peste zece zile cele trei probe ale testelor naţionale. Cu toate acestea, nu toţi absolvenţii de clasa a VIII-a s-au înscris la acest examen, 300 dintre ei alegând fie să meargă la şcolile de arte şi meserii (SAM), fie să renunţe la şcoală. Numărul celor care nu s-au înscris la teste va creşte după ce se va încheia situaţia şcolară a elevilor de clasa a VIII-a, acestora adăugându-li-se şi cei care au rămas corigenţi. „Dacă nu reuşesc să îşi rezolve situaţia şcolară, nu pot intra în examene şi, după perioada de corigenţe din 11-13 iulie, se vor putea înscrie la SAM“, a explicat Diana Buşoi, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.  

Din 18 iunie încep testele naţionale

Prima probă a testelor naţionale are loc pe 18 iunie, la limba şi literatura română, pe 19 iunie urmează proba la limba maternă, pe 20 iunie, examenul la matematică, iar pe 21 iunie, absolvenţii de clasa a VIII-a vor susţine proba la alegere la istorie sau geografie. Pentru a promova examenul, elevii trebuie să obţină cel puţin nota 5 la fiecare test. Un candidat care a luat la cel puţin unul dintre teste o notă mai mică de 5 este considerat respins şi va trebui să susţină din nou probele acestui examen. Cei care vor fi surprinşi copiind vor fi excluşi din examen. Elevii din clasa a VIII-a susţin doar o singură dată Testele Naţionale, iar în caz de eşec ei se pot înscrie la SAM. Rezultatele vor fi afişate pe 24 iunie, când se depun şi contestaţiile, între orele 16.00 şi 20.00, iar rezultatele finale se vor afişa pe 28 iunie.

Emoţii şi după încheierea probelor

Pentru elevi, emoţiile nu se termină aici, deoarece, după afişarea rezultatelor, va urma repartizarea computerizată în funcţie de media pe care au obţinut-o şi de opţiunile trecute pe lista de înscriere.
„Pentru ei, admiterea la liceu nu se termină după încheierea probelor şi afişarea rezultatelor. Trebuie să ţină legătura cu diriginţii deoarece trebuie să completeze fişele de înscriere. Elevii şi părinţii au fost informaţi despre toate aceste lucruri prin broşurile care au fost distribuite în şcoli“, a precizat Diana Buşoi. Media de admitere la liceu este formată 50% din media claselor V-VIII şi 50% din cea de la testele naţionale. Elevii şi părinţii trebuie să ştie cum se completează fişele cu codurile liceelor, mai ales în ceea ce priveşte opţiunile şi clasificarea lor. De aceea, cel mai bine este ca liceele şi profilele opţionale să fie trecute pe o ciornă, care va fi prezentată dirigintelui după încheierea testelor naţionale. Aceştia îi vor îndruma în alegerea codurilor. Dacă elevul va dori însă un liceu cu profil special, unde trebuie susţinută o probă de aptitudini, codul acelui liceu, la profilul respectiv, nu poate fi bifat.
În perioada 30 iunie – 6 iulie, în şcoli vor avea loc mai multe întâlniri între profesori, părinţi şi elevi pentru a se completa fişele. Acestea vor fi trimise la centrele de introducere a datelor în calculator şi vor fi returnate elevilor şi părinţilor pentru o nouă verificare şi introducere a codurilor. În cele din urmă, fişa finală va fi validată în baza de date cu note şi opţiuni, iar absolvenţii claselor a opta vor fi distribuiţi în licee sau şcoli de arte şi meserii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS