14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdrian Năstase, trimis în judecată pentru dare de mită

Adrian Năstase, trimis în judecată pentru dare de mită

Fostul premier a fost deferit justiţiei de DNA pentru că i-a dat şpagă preşedintelui ONPCSB Ioan Melinescu, ca să nu sesizeze organele penale despre moştenirea de la mătuşa Tamara.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a finalizat cercetările în cel mai important dosar de corupţie anchetat de această instituţie în ultimii ani. Procurorii au dispus trimiterea în judecată a fostului premier Adrian Năstase, acuzat de dare de mită, şi a fostului preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB), Ioan Melinescu, acuzat de luare de mită, divulgare de informaţii şi sustragere sau distrugere de înscrisuri.

O anchetă deranjantă

Pe baza probelor de la dosar, procurorii anticorupţie au stabilit că, în cursul lunii noiembrie 2000, Ioan Melinescu, în acea perioadă membru al Plenului Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, l-a contactat prin intermediul lui Ristea Priboi pe deputatul Adrian Năstase, căruia i-a comunicat că în cadrul instituţiei în care îşi desfăşura activitatea se află în lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o lucrare având ca obiect depunerea în contul Danei Năstase de la Creditanstalt Austria (în prezent HVB Bank) a sumei de 400.000 de dolari. Sugerând că acest dosar trebuie să dispară, Melinescu i-a promis lui Năstase că va bloca lucrarea până după alegerile din decembrie 2000, opinând, totodată, că preşedintele de atunci al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Adrian Cucu, ar trebui schimbat din funcţie, întrucât intenţiona să informeze Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie despre lucrarea menţionată.

Un post de preşedinte drept răsplată

După cum susţin procurorii, Adrian Năstase, ajuns prim-ministru al guvernului pe 28 decembrie 2000, l-a „răsplătit“ în prima şedinţă de guvern, aprobând Hotărârea de Guvern nr. 1399/30.12.2000 prin care Ioan Melinescu era numit în funcţia de preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor. Astfel a fost înlăturat atât fostul şef al Oficiului, Adrian Cucu, cât şi unul dintre membrii Plenului – exact cel care se ocupa de coordonarea verificărilor legate de provenienţa şi circumstanţele depunerii sumei de 400.000 USD în contul Danei Năstase.
Abuzând de prerogativele noii sale funcţii, Ioan Melinescu a sustras din instituţia pe care o conducea lucrarea nr. S 3439/1999, care o viza pe Dana Năstase, şi a transmis-o lui Adrian Năstase prin intermediul lui Ristea Priboi, consilier al primului-ministru. Anchetatorii susţin că Năstase şi Melinescu au purtat mai multe discuţii pe tema lucrării cu pricina, întâlnindu-se fie în cabinetul premierului, fie în biroul lui Priboi.

Bani de la mătuşa Tamara

Povestea celor 400.000 de dolari este la rândul ei una cu iz penal, verificările cu privire la provenienţa sumei ajunsă în contul Danei Năstase, efectuate de ONPCSB sub coordonarea acelui membru al plenului care avea să fie demis de Adrian Năstase, stabilind că veniturile nu justificau banii depuşi. Circumstanţele depunerii sumei şi justificarea provenienţei acestor bani şi a scopului plăţii au ridicat semne de întrebare cu privire la legalitatea tranzacţiei. Conform unui contract de vânzare-cumpărare anexat de depunător, reieşea că suma de 400.000 de dolari, depusă în numerar, provenea din vânzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri şi a altor bunuri de valoare de către mătuşa Danei Năstase, pe nume Tamara Cernasov, care avea împuternicire în contul personal al soţiei lui Adrian Năstase deschis la Bank Austria Creditanstalt. Conform acestui document, s-ar presupune că 11 tablouri semnate de pictori ca Tonitza, Baba, Rousseau, Iser, Popescu, Băncilă, Baraschi, Vermont, trei manuscrise englezeşti pe pergament din perioada 1784-1827, vase Doum Nancy şi Lalique, obiecte valoroase de mobilier şi 30 de bijuterii din aur cu o greutate totală de circa 600 de grame s-au aflat în apartamentul Tamarei Cernasov, în vârstă de 91 de ani, care locuia singură. „Dovezi certe că aceste bunuri s-au aflat în posesia şi proprietatea vânzătoarei nu există însă, întrucât aceasta nu a prezentat notarului public nici un document care să ateste dobândirea bunurilor respective, ci numai o declaraţie de bună credinţă“, se arată într-un comunicat al DNA.
Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a sesizat organele de urmărire penală cu privire la dispariţia lucrării nr. S 3439/1999 abia la 18.01.2006, când Melinescu părăsise conducerea acestei instituţii.
Dosarul întocmit de DNA a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Denunţătorul Ristea Priboi

Cercetările în acest dosar au pornit de la un denunţ formulat de fostul deputat PSD Ristea Priboi, între timp fugit din ţară. Procurorii DNA au dispus disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor şi faţă de Priboi, pentru complicitate la dare şi luare de mită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII