8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii, jefuiţi cu impozitul

Craiovenii, jefuiţi cu impozitul

Mii de craioveni care se spala vara sub pomul din curte, neavând dezlegare să-şi construiască baie fiindcă străzile pe care locuiesc nu au canalizare menajeră, ar putea plăti impozite şi taxe maxime pe clădiri şi teren.

Cea mai mare aberaţie din oceanul de gafe al administraţiei publice locale din Bănie a fost lansată. Este vorba de un proiect de hotărâre al municipalităţii prin care mii de craioveni de pe străzi precum Brestei sau Ecaterina Teodoroiu, care nu sunt integral deservite nici măcar de canalizare menajeră sau unde lipseşte asfaltul, vor plăti, începând din 2008, impozit pe clădire şi taxă pe teren maxime admise de lege, respectiv pentru zona de impozitare A. De altfel, locuitorii întregii Bănii ar urma să contribuie ca şi când ar trăi în mijlocul utilitar al oraşului şi în imediata apropiere a acestuia, respectiv pentru zonele A şi B, deşi, dintr-un total de 15.428 de abonaţi persoane fizice la sistemul de apă şi canalizare, doar 8.010 beneficiază de canalizare menajeră. Raportul care susţine puseul de bătaie de joc este întocmit de Direcţia Taxe şi Impozite, sub bagheta directorului Ioan Văcariu şi a şefilor de servicii Stelian Firicel şi Claudia Udrescu. Economiştii invocă explozia construcţiilor, care a condus la creşterea valorii terenurilor şi imobilelor şi la extinderea reţelelor de utilităţi spre periferiile Craiovei. Concluzia „dijmarilor“ este că „prin noua propunere de zonare a municipiului se încearcă o omogenizare în funcţie de condiţiile de care beneficiază toţi contribuabilii“ şi „terenurile şi construcţiile unde nu s-au putut realiza încă toate utilităţile edilitar-gospodăreşti au rămas încadrate în zona C preponderent“, după cum se arată în raportul 38.889 al Direcţiei Taxe şi Impozite. False în întregime, aceste afirmaţii ale funcţionarilor au fost luate de bune de primarul Craiovei, Antonie Solomon, care a dat verde proiectului. Birurile nu vor putea fi însă aplicate decât după ce legislativul Craiovei, Consiliul Local Municipal, va aproba propunerea în plen, votul urmând să aibă loc pe 31 mai. Primarul Solomon nu a putut fi contactat, acesta fiind în concediu. Imposibil de aflat a fost şi explicaţia directorului Ioan Văcariu de la Taxe şi Impozite, delegat să reprezinte municipalitatea în China. Viceprimarul Sorin Iordache a declarat că nu a văzut iniţiativa, dar că, dacă lucrurile sunt aşa cum le-am prezentat, ceva e în neregulă. Celălalt viceprimar al Craiovei, Gheorghe Nedelescu, nu a comentat. Nici unul dintre consilierii municipali apelaţi de redacţie ieri nu văzuse acest proiect, unii afirmând că nici măcar nu au primit dosarele de şedinţă.

Urbaniştii, aşteptaţi cu lămuriri

Detalii am primit în cele din urmă de la directorul adjunct al Direcţiei Taxe şi Impozite, Eugen Călinoiu. Acesta a precizat că propunerea remisă presei nu este cea finală. „Pe linie fiscală, noi am întocmit o formă a proiectului, însă aceasta va fi modificată, în sensul că va cuprinde şi punctul de vedere al urbaniştilor. Apoi, toate datele vor fi analizate în comisiile de specialitate ale consiliului local. Propunerea care va ajunge în plenul şedinţei consiliului local va fi cu siguranţă alta“, a spus Călinoiu.
În privinţa străzilor cuprinse în zonele A şi B, dar care nu au canalizare menajeră, Călinoiu a declarat ieri că trebuie verificate porţiunile din respectivele străzi care sunt incluse în aceste zone de depozitare. „Sunt străzi, cum ar fi Brestei, care străbat toate cele patru zone. Important este ca fiecare tronson să deţină utilităţile aferente zonei de impozitare şi asta s-a şi urmărit“, a arătat Eugen Călinoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU