11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandal pe 200 de miliarde la CE Turceni

Scandal pe 200 de miliarde la CE Turceni

Bugetele uriaşe alocate pentru prestarea de servicii la carierele miniere încaieră firmele care lucrează în acest domeniu. Complexul Energetic (CE) Turceni alocă anual circa 200 de miliarde de lei vechi pentru prestarea de servicii cu utilaje închiriate de la diverse firme private.  

Ultimul scandal a fost declanşat chiar în această lună, când CE Turceni a lansat oferta de atribuire a unui contract pe perioadă scurtă, însă pe mulţi bani pentru orice firmă. Pe 14 mai, unitatea a făcut o invitaţie mai multor firme, care s-au grupat în două asociaţii concurente de prestatori de servicii.
Titulatura negocierii era „Închiriere utilaje de construcţii şi demolări cu personal aferent“, la Exploatarea Minieră (EM) Jilţ, cariera care aprovizionează cu cărbune complexul. Una dintre asociaţiile care au participat la negocieri este compusă din SC TRANSPORT PRESTĂRI SERVICII cu UTILAJE TERASIERE Mehedinţi (TPSUT) SA, SC PLUS SUT Jilţ SA, LOUISIANA COM SRL şi TRANS BACO SRL, cu prima dintre firme lider de asociaţie, prin directorul acesteia Dan Bălan. Cea de-a doua asociaţie participantă este compusă din TPSUT SRL Motru şi COREMI INTER SA Rovinari, reprezentată de directorul TPSUT, Gheorghe Sarcină. Modalitatea de atribuire a contractului s-a numit „negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare“.
Responsabilii din cadrul CE Turceni vor motiva ulterior că a fost aleasă această cale deoarece încheierea unui contract de prestări servicii era urgentă, cel vechi fiind expirat. După ce comisia a atribuit contractul asociaţiei reprezentată de TPSUT Motru, prima asociaţie a făcut contestaţie. În fapt, directorul Dan Bălan acuză comisia de licitaţie că nu a ţinut cont de caietul de sarcini, conform căruia concurenţii săi trebuia eliminaţi înainte de deschiderea ofertelor financiare, pentru că nu respectau condiţiile tehnice impuse. Bălan se bazează pe capitolul din caietul de sarcini care se referă la condiţiile eliminatorii. La primul punct, este specificat că una dintre ele este “respingerea de către comisia tehnică a mai mult de 5% din parcul ofertat, pe motiv de stare tehnică necorespunzătoare“.
„Pe 14 mai a fost negocierea, iar pe 16 mai au încheiat contractul, cu clauza că până pe 18 mai se va viziona parcul auto. Condiţiile tehnice sunt eliminatorii şi vizionarea parcului trebuie să fie făcută înainte de a se trece la evaluarea ofertei financiare. Mai mult, comisia care a vizionat parcul a făcut un proces-verbal prin care consemnează că multe din utilaje lipsesc sau nu corespund“, a declarat Dan Bălan.

Specialiştii contrazic comisia de licitaţie

Raportul întocmit pe 18 mai de comisia de vizualizare a parcului de utilaje consemnează că asociaţia reprezentată de TPSUT Motru nu a reuşit să pună la dispoziţie două macarale de 20-30 de tone şi un buldozer pe pneuri. Firma a motivat că, în cazul macaralelor, s-au defectat trailerele de transport. Comisia a constatat că alte 22 de utilaje (buldozere şi excavatoare) nu corespund tehnic solicitărilor din caietul de sarcini. La fel, un autogreder AG 180 a fost respins de comisie ca necorespunzător din punct de vedere tehnic, iar pentru alte şapte utilaje nu s-au găsit plăcuţe tehnice, iar prestatorul nu a pus la dispoziţia comisiei cărţile tehnice pentru verificarea caracteristicilor. Ca urmare, comisia nu s-a putut pronunţa. Asociaţia a pus la dispoziţia comisiei un parc de rezervă compus din trei excavatoare, 22 de buldozere şenilate, un multifuncţional pe pneuri şi două încărcătoare frontale, însă cu puteri cuprinse în afara gamei solicitate prin caietul de sarcini. Trebuie precizat că prin caietul de sarcini se cereau 93 de utilaje, iar raportul consemnează că mai mult de 5% din ele au fost neconforme. Practic, conform acestei logici, dacă membrii comisiei de licitaţie aşteptau raportul comisiei de evaluare şi luau în calcul prevederile caietului de sarcini, asociaţia reprezentată de TPSUT Motru ar fi trebuit eliminată. Precizăm că TPSUT Motru a prezentat o ofertă financiară de 10,8 miliarde de lei pe lună. În perioada 1 mai – 30 iunie, cât durează contractul, aceasta încasează 21,6 miliarde de lei vechi. La rândul lor, reprezentanţii TPSUT Mehedinţi spun că au avut o ofertă de 14,1 miliarde de lei vechi pe lună, dar că au mai multe utilaje, conform caietului de sarcini. În plus, preţul concurenţilor ar fi mai mic deoarece se raportează la mai puţine utilaje decât cele cerute prin caietul de sarcini. „Au câştigat la nişte preţuri care nu se explică. Cred că nu-şi scot nici motorina. Eu am venit cu preţuri majorate cu doar 2% faţă de anul trecut“, a acuzat Dan Bălan, directorul TPSUT Mehedinţi. Bălan a făcut o adresă către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) în care semnalează toate aceste aspecte. Mai mult, acesta a declarat că va face sesizare penală către DNA, pe numele tuturor membrilor comisiei de licitaţie.

Sarcină, câştigătorul reclamant

La rândul său, Gheorghe Sarcină, reprezentantul câştigătorilor de la TPSUT Motru, acuză că rivalul Bălan are relaţii care i-au permis întocmirea unui caiet de sarcini conform cu utilajele pe care acesta le deţine. „Criteriul de bază la negociere a fost preţul cel mai mic. Ei ne-au impus să aducem 100 de utilaje în 48 de ore. Nici o unitate militară nu le poate aduce aşa repede. Caietul de sarcini a fost făcut după utilajele domnului Bălan. Am şi făcut reclamaţie la DNA împotriva domnului Dumitru Ungureanu de la Direcţia Minieră Jilţ şi a directorului Dumitru Ilinca, directorul CE Turceni“, a declarat Gheorghe Sarcină. Ciudat este că Sarcină este reclamant, deşi a câştigat. La fel de ciudat este că nu explică modul în care a câştigat, deşi îl acuză pe contracandidatul său de influenţare a factorilor implicaţi în organizarea licitaţiei. Şi despre Sarcină se spune că ar avea relaţii de rudenie cu Nicolae Sarcină, un controversat afacerist gorjean, de numele căruia se leagă mai multe scandaluri. „Nu am nici o relaţie cu domnul Nicolae Sarcină. E doar o coincidenţă de nume“, susţine Gheorghe Sarcină.

Caietul de sarcini – simplă maculatură

Dan Bălan spune că i s-a comunicat verbal de reprezentanţi ai CE Turceni, că la această oră contractul ar fi considerat reziliat. Directorul comercial de la CE Turceni, şi totodată şeful comisiei de licitaţie, spune că acel contract se află în derulare şi lasă să se înţeleagă ori că nu cunoaşte caietul de sarcini, ori că nu este de acord cu prevederile lui. Directorul ţine să delimiteze viziunea lui în toată această poveste. „Pe 5 aprilie am organizat o licitaţie deschisă, la care au participat ambele asociaţii. Aceasta nu a avut finalitate, pentru că în momentul în care trebuie să fie întocmite rapoartele de evaluare, Gheorghe Sarcină de la TPSUT Motru a cerut suspendarea procedurii pentru că la întocmirea caietului de sarcini s-ar fi ţinut cont de utilajele lui Dan Bălan. Ulterior, s-a făcut o negociere pe 14 mai. Metoda a fost aleasă pentru că unitatea risca să rămână fără contract. S-a folosit acelaşi caiet de sarcini ca şi anul trecut“, a spus Mecu. Cu jumătate de gură, acesta recunoaşte că s-a încălcat caietul de sarcini şi susţine că nu a prejudiciat societatea: „Oferta tehnică nu era eliminatorie la negocierea pe termen scurt, s-a ţinut cont de preţul cel mai mic. Tentaţia e foarte mare, sunt foarte mulţi bani la mijloc şi presiunile mari. Eu cred că am făcut bine că nu am intrat în jocurile acestor firme. Dacă am greşit, asta e!“.
Directorul CE Turceni, Dumitru Ilinca, spune că s-a obişnuit cu reclamaţiile de acest gen pe numele său. „Nu are nimic că au făcut reclamaţii. Stau în picioare pentru toată lumea“, a spus Ilinca, refuzând să dea alte detalii despre caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS