10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGorj: Director al SNLO, trimis în judecată de DNA

Gorj: Director al SNLO, trimis în judecată de DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus ieri trimiterea în judecată a fostului director al Direcţiei comerciale din cadrul Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia (CNLO), Marian Urucu, acuzat de trafic de influenţă, încheierea unor tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei şi utilizarea unor informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.
Pe baza probelor aflate la dosar, procurorii au stabilit că Marian Urucu, în luna ianuarie 2002, profitând de funcţia deţinută şi având cunoştinţă de Programul general de exploatare pentru anul 2002 al Exploatării Miniere de Cariere Pietroase (subunitate a CNLO) a achiziţionat direct, la un preţ modic, o gospodărie situată într-o zonă rurală aparţinând unei persoane despre care ştia că urmează să fie afectată de lucrările miniere ale exploatării anterior menţionate şi prin urmare, strămutată. La o zi după ce a intrat în posesia gospodăriei, inculpatul a încheiat cu CNLO o convenţie de reconstrucţie, în baza căreia a beneficiat de reconstrucţia unui imobil în cartierul Primăverii din municipiul Târgu Jiu, precum şi de un lot aferent de teren în suprafaţă de 1.000 mp.
Concret, pe 24 ianuarie 2002, Urucu a cumpărat gospodăria din comuna Fărcăşeşti, sat Timişeni (judeţul Gorj), la un preţ de 150.000.000 lei vechi. În schimbul acesteia a beneficiat ulterior de reconstrucţia unui imobil în valoare de 2.036.000.000 lei vechi – de peste 10 ori mai mult – în baza convenţiei încheiate cu CNLO, pe 25 ianuarie 2002. Anchetatorii au avut în vedere şi faptul că programul general de exploatare conţinea informaţii de serviciu nepublice.
Potrivit procurorilor, pentru a o determina pe persoana de la care a achiziţionat gospodăria să încheie contractul de vânzare-cumpărare, directorul Urucu a pretins că, în calitatea pe care o deţine, are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul CNLO sau din cadrul societăţilor care prestau servicii pentru companie, pentru a-i determina pe aceştia să-i angajeze fiul, ca inginer, la una din aceste societăţi. "Inculpatul a condiţionat angajarea de încheierea contractului de vânzare-cumpărare pentru ca, ulterior, să poată beneficia de reconstrucţia imobilului achiziţionat. Prin această activitate infracţională inculpatul a beneficiat de un folos necuvenit, în sumă de 1.886.000.000 lei vechi", se arată într-un comunicat al DNA.
Dosarul a fost trimis spre soluţionare la Tribunalul Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS