11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUnde, când şi cum votăm

Unde, când şi cum votăm

Românii sunt aşteptaţi să îşi spună părerea despre şeful statului în aproape 17.500 de secţii de vot, deschise în ţară şi străinătate, timp de 12 ore. Trebuie precizat faptul că la acest referendum nu vor fi urne de vot în gări, autogări şi aeroporturi. În schimb, cei aflaţi în tranzit pot vota în orice secţie din ţară, numele lor urmând să fie trecute pe liste suplimentare. Singura condiţie este ca persoana în cauză să dea o declaraţie pe proprie răspundere, din care să reiasă că nu a mai votat în altă parte, în aceeaşi zi. Aceeaşi regulă este valabilă şi pentru românii din străinătate.
Documentele cu care alegătorii se pot prezenta la secţiile de votare sunt: carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate, paşaport diplomatic, de serviciu sau simplu, titlu de călătorie, aflate în termen de valabilitate.
Cetăţenii români care sunt în străinătate şi nu mai deţin documente de identitate valabile pot solicita eliberarea de titluri de călătorie, prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare.
Potrivit legilor în vigoare, au dreptul de a participa la referendum toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, cu excepţia debililor sau a alienaţilor mintal puşi sub interdicţie, precum şi a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale. Persoanele netransportabile din cauză de boală sau invaliditate pot solicita ca autorităţile să se prezinte la domiciliu cu urna specială.
Potrivit Ministerului Internelor şi Reformei Administraţiei, pe teritoriul României au fost organizate 17.294 de secţii de vot. Au fost tipărite 20.271.310 buletine de vot (calculate raportat la numărul populaţiei cu drept de vot plus 10%), 20.047.597 de timbre autocolante şi 87.265 de ştampile de vot.

Secţii de vot în 93 de ţări

Pentru românii aflaţi în străinătate pe 19 mai, au fost organizate 178 de secţii de votare în 93 de ţări. De exemplu, în Spania sunt zece secţii, în Italia nouă, în Germania cinci, în Franţa şase. Ministerul Afacerilor Externe precizează că în total sunt 639.870 de buletine pentru secţiile de vot din străinătate, acestea fiind repartizate în funcţie de estimările finale făcute de către şefii misiunilor diplomatice, în baza datelor statistice existente cu privire la prezenţa la urne la scrutinele anterioare şi în urma consultărilor cu comunităţile româneşti din ţara de reşedinţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS