12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReferendumul, fără enigme pentru doljeni

Referendumul, fără enigme pentru doljeni

Întrebarea la care românii de pretutindeni va trebui să dea un răspuns pe 19 mai nu le dă bătăi de cap locuitorilor Craiovei şi nici doljenilor de la ţară. Şi asta în ciuda încercărilor repetate ale politicienilor de a crea confuzie în semnificaţia opţiunilor DA şi NU înscrise pe buletinul de vot.

După controversa iscată de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu din a doua jumătate a lunii aprilie, apariţia buletinelor de vot pentru referendum a stârnit, la rândul ei, un val de discuţii contradictorii. O dată cu apropierea zilei de 19 mai, dată la care se decide soarta preşedintelui suspendat, unul dintre subiectele cele mai fierbinţi este legat de modul în care a fost realizat buletinul de vot, considerat de unii manipulativ. 

Craiovenii se informează înainte de a vota

Deşi existau dubii serioase în privinţa faptului că românii au înţeles semnificaţia lui DA şi a lui NU, cu mai puţin de patru zile înainte de referendum, craiovenii ştiu deja unde o să pună ştampila şi ce înseamnă votul lor. „Noi ştim să votăm!“, a declarat Ilie Nicolae, de 59 de ani, pensionar. „DA înseamnă demiterea preşedintelui, iar NU, că nu sunt de acord cu decizia celor 322 de parlamentari. Indiferent de ceea ce va dori fiecare, e important să ştim ce înseamnă cele două variante, pentru a nu vota inconştienţi“, a menţionat Nicolae Marcovici, alt pensionar. Afirmaţia este susţinută şi de Constantin Ionuţ, un student de 21 de ani. „NU înseamnă că-l păstrăm, iar DA, că nu-l păstrăm“, a explicat acesta. Chiar şi tinerii care acum votează pentru prima dată s-au informat temeinic, pentru a fi conştienţi de ceea ce votează.
„Mai am câteva zile să mă gândesc, însă am ascultat tot felul de emisiuni şi am citit şi ziarele pentru a şti cu exactitate ce înseamnă dacă pun ştampila pe DA – adică îmi dau acceptul pentru ca Băsescu să fie demis, sau pe NU – în cazul în care doresc ca preşedintele suspendat să ne conducă în continuare“, a subliniat Marius Ghiţă, de 19 ani.

Vor să trăiască bine

Că nu au dubii în privinţa opţiunii pe care şi-o vor exprima pe 19 mai au demonstrat ieri toţi craiovenii care au fost intervievaţi. Oamenii sunt siguri ce trebuie să facă, declarând că nu se lasă influenţaţi de nici un joc politic şi că nu pot fi induşi în eroare aşa uşor. Indiferent că vor alege DA sau NU, pentru fiecare craiovean votul său reprezintă schimbarea în bine. „Ştim ce avem de făcut. Fiecare e însă cu poziţia lui. Vrem să avem linişte şi să continuăm reformele pentru a intra în Europa“, a afirmat Daniela M., o pensionară de 60 de ani. Alt craiovean, acelaşi răspuns. „DA înseamnă că-s de acord cu suspendarea, NU înseamnă că nu sunt de acord şi că sper că o să-şi urmeze ideile cu care a plecat preşedintele ales de noi, românii“, a explicat Corina, o craioveancă de 38 de ani. De fapt, această idee este împărtăşită de mai mulţi locuitori ai Băniei. „Dacă ţara a ales un preşedinte, nu mi se pare corect ca alţii să-l demită. Spun şi eu ca alţi români un NU categoric, pe care voi şi pune ştampila“, a spus Lucian Busuioc, un student de 23 de ani.
Pentru a fi siguri că nu vor interpreta greşit cele două variante de răspuns, craiovenii au declarat că s-au informat foarte bine, în prealabil, pentru ca votul lor să nu fie făcut din greşeală. „Da, mă voi duce să votez. Deşi înainte DA era simbolul vechii Alianţe «Dreptate şi Adevăr», ştiu că pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu trebuie să votez DA. Dacă vrem să se continue reformele şi să dispară mafioţii, iar preşedintele să fie repus în funcţie, vom merge la vot şi vom opta pentru varianta a doua, cu NU“, a adăugat Joiţa Făget, o pensionară de 60 de ani. Sunt însă şi craioveni decişi să nu meargă la vot. „Ştiu foarte bine ce reprezintă şi DA, şi NU. DA – pentru suspendare, NU – nu sunt de acord. Nu voi vota pentru că nu mai am această responsabilitate. M-au dezamăgit toţi“, a declarat Daniela F., profesoară. Părerea îi este împărtăşită şi de alţi craioveni. „Nu mă duc!“, a declarat Gherghina Toma, de 70 de ani.

Doljenii de la ţară sunt la curent cu politichia

Întrebarea referendumului din 19 mai – „Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui Traian Băsescu?“ – pare să se fi întipărit destul de bine şi în mintea doljeanului de rând, care se arată din ce în ce mai interesat de dezbaterile politice din ultima perioadă. Deşi controversele în jurul ideii că oamenii, cu precădere cei din mediul rural, nu vor înţelege întrebarea pusă la referendumul pentru demiterea preşedintelui şi vor răspunde greşit nu au încetat, o incursiune făcută ieri în localităţile din jurul Craiovei a demonstrat contrariul. Majoritatea celor intervievaţi de reporterii GdS au răspuns corect la întrebările legate de semnificaţiile lui DA şi NU, opţiuni ce vor fi înscrise pe buletinele de vot împărţite tuturor celor care vor dori să-şi exprime alegerea.

Buletinul de vot, păstrat ca enigmă de autorităţi

Sătenii din cele trei comune limitrofe Craiovei în care a ajuns GdS au declarat, fără excepţie, faptul că au aflat din mass-media de cearta iscată la nivel central şi că au înţeles, în special de la televizor, ce înseamnă ştampila aplicată în dreptul lui DA sau în dreptul lui NU. Elena Chivaran din Albeşti, comuna Şimnicu de Sus, a declarat că nimeni din rândul autorităţilor locale nu s-a obosit să îi explice înscrisurile de pe buletinul de vot, nici măcar să o anunţe că va trebui să vină să-şi exprime opţiunea pe 19 mai, dar a aflat de referendum de la emisiunile de la televizor. „Nouă nu ne-a spus nimeni nimic. Am aflat de la televizor cum e cu votarea de sâmbătă şi ştim cum o să fie. O să ne întrebe dacă vrem să-l dăm jos sau nu. Dacă vrem să-l dăm jos, votăm DA, dacă vrem să rămână, votăm NU“, a spus Elena Chivaran.

Doljenii cred că întrebarea îi va încurca pe vecini

O parte dintre oamenii care au ştiut semnificaţia celor două opţiuni din buletinul de vot s-au declarat convinşi de faptul că foarte mulţi concetăţeni nu au înţeles şi nu vor înţelege întrebarea de la referendum nici în ziua votării. „Noi am aflat din mass-media ce lupte sunt, cum se ceartă. Cine înţelege cum trebuie să voteze sâmbătă e bine, cine nu… o să pună ştampila pe DA şi o să creadă că a votat pentru Băsescu“, a spus Doru Răduleţ din Şimnic. Aceeaşi părere o are şi Dumitru Anghel din Malu Mare, care a explicat că o parte din vecinii săi cred că pe 19 mai se alege un preşedinte. „Eu ştiu cum o să votez şi ce înseamnă DA şi NU, da’ pe aici mulţi cred că dacă pun pe DA votează cu Băsescu. Mulţi nici nu ştiu că nu trebuie să aleagă între unul şi altul, ci doar dacă vor să-l dea jos pe Băsescu sau nu“, a spus Dumitru Anghel.

Sătenii din Preajba fac audienţă la talk-show-uri

Valul de informaţii legate de referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, dar şi circul mediatic creat în jurul luptelor de pe scena politică au străbătut şi uliţele din Dolj, ajungând până la urechile sătenilor care, potrivit celor intervievaţi ieri, se încing în adevărate dezbateri privind culisele referendumului. Iancu Bănicioiu din Preajba, comuna Malu Mare, a declarat că nu pierde nici o confruntare televizată între actorii implicaţi în bătălia politică. „De o lună suntem conectaţi la televizor şi am ascultat toate discursurile, am văzut toate emisiunile. După referendum, să dizolve parlamentul şi apoi vrem uninominale, să ştiu şi eu cu cine votez, nu să-l bage pe ăla de a dat miliarde ca să intre pe listă“, a spus Iancu Bănicioiu.

Pomana îi pune beţe în roate lui „Bălcescu“

Excepţia care a confirmat regula a fost, în cazul nostru, Ana Anca, de 82 de ani, din Podari, care a declarat că nu ştie nimic de vreo votare care ar urma să aibă loc sâmbătă, fiind mult prea ocupată cu organizarea unei pomeni, şi a părut convinsă de faptul că preşedintele ales al românilor este un anume Bălcescu. „Nu ştiu, maică, eu o să mă duc la pomană sâmbătă. N-am auzit că ar fi votare, da’ votez şi eu cu cine votează lumea. Aşa am făcut şi la Iliescu şi aşa oi face şi acu’, cu Bălcescu. Când am auzit că toată lumea de p-aici îl votează pe Iliescu, am zis să votez şi eu tot cu el“, a spus Ana Anca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII