10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSoJust îl reclamă pe ministrul justiţiei la forurile europene

SoJust îl reclamă pe ministrul justiţiei la forurile europene

SoJust reclamă "tonul ameninţător" prin care ministrul justiţiei i-a acuzat pe procurorii care au protestat faţă de cererea de revocare a procurorului DNA Doru Ţuluş că ar fi acţionat la „o comandă politică“ şi precizează că va sesiza Comisia Europeană, Consiliul European şi Parlamentul European. Organizaţia neguvernamentală protestează astfel faţă de un comunicat remis, miercuri de ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, care, potrivit Sojust, ar arăta intenţia acestuia de „subordonare politică a procurorilor“.

SoJust reclamă „tonul ameninţător“ prin care ministrul justiţiei îi acuză pe procurorii, care au protestat împotriva deciziei sale de a-i solicita demisia şefului Secţiei a II-a a DNA, Doru Ţuluş, că ar fi acţionat la „o comandă politică“. În comunicatul SoJust se precizează că niciunul dintre cei 51 de procurori care fac parte atât din structura centrală a DNA, cât şi din structurile teritoriale, nu s-a pronunţat asupra posibilităţii legale a ministrului justiţiei de a solicita revocarea lui Doru Ţuluş, ci faţă de modul „discreţionar, netransparent“ prin care Tudor Chiuariu a încercat să „stopeze lupta împotriva corupţiei“.

Pe de altă parte, SoJust consideră că gestul procurorilor este unul firesc şi că aceştia au criticat „modul arbitrar în care ministrul justiţiei a înţeles să solicite demiterea unui procuror fără o minimă verificare şi în dispreţul legilor organizării judiciare-ce impun ca sesizarea din oficiu să se bazeze pe date reale, ca şi pe punctul de vedere al structurii parchetului din care provine procurorul faţă de care se solicită demiterea“. Acţiunea ministrului justiţiei ar aduce, astfel, atingere independenţei procurorilor, afectând întregul sistem judiciar.

În acest sens, SoJust îi cere lui Tudor Chiuariu să îşi motiveze acuzaţiile adresate celor 51 de procurori şi ofiţeri de poliţie judiciară. „Îl somăm pe actualul ministru al justiţiei să îşi motiveze grava afirmaţie şi să indice concret care este «comanda politică»  adresată celor 51 de procurori şi ofiţeri de poliţie judiciară. Dacă se va dovedi real că dacă aceştia s-au lăsat influenţaţi de factori politici atunci ne aflăm în plină criză a statului de drept. În caz contrar, afirmaţia ministrului este iresponsabilă şi aruncă în aer fundamentele statului de drept, fundamente ce impun cu necesitate ca puterea executivă să nu se amestece în puterea judiciară“, se arată în comunicatul SoJust. Reprezentanţii SoJust consideră că „prin comunicatul său, ministrul justiţiei îi cheamă la «ordine» şi «disciplină» pe procurori, atitudine ce era posibilă doar înainte de 1989 nu în condiţiile unei Românii parte a Uniunii Europene“.

„Putem afirma că, de fapt, comunicatul politizează conflictul dintre procurori şi ministrul justiţiei şi, mai mult, este o încercare evidentă de subordonare politică a procurorilor“, se mai precizează în comunicatul SoJust.

SoJust îşi exprimă temerea faţă de o eventuală „intervenţie brutală“ a lui Tudor Chiuariu şi în sfera puterii judecătoreşti, în condiţiile în care cinci organizaţii ale acestora sunt semnatare ale protestelor cu privire la acţiunile ministrului.

Reprezentanţii SoJust consideră că Tudor Chiuariu a încălcat şi articolul 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor şi Libertăţilor fundamentale ale omului privind libertatea de exprimare a procurorilor care au avut o opinie contrară faţă de decizia sa de a-l revoca din funcţie pe procurorul Doru Ţuluş.

„Atitudinea şi comportamentul domnului ministru, specifice mai degrabă epocii comuniste totalitare pe care cu toţii am crezut-o demult apusă, nu pot fi tolerate întrucât aduc atingere atributului de independenţă a procurorilor, cât şi a autorităţii judecătoreşti reprezentat de Ministerul Public, dar încalcă şi un drept fundamental, prevăzut de altfel în Convenţia Europeană a Drepturilor şi Libertăţilor fundamentale ale omului, şi anume dreptul la liberă exprimare (art. 10 paragraf 1 din Convenţie) al procurorilor ce au «îndrăznit» să aibă o opinie în raport cu modul abuziv şi discreţionar în care a acţionat domnul ministru privind solicitarea de revocare a unui procuror şef de secţie al DNA“, se arată în comunicatul Sojust.

SoJust anunţă, în finalul comunicatului, că „va sesiza Comisia Europeană, Consiliul European şi Parlamentul European în raport cu semnalele clare date în ultimele zile de Ministerul de Justiţie că se încearcă încetinirea ritmului reformelor în justiţie, controlul sau chiar stoparea luptei împotriva corupţiei“ şi Consiliul Superior al Magistraturii întrucât consideră că prin emiterea acelui comunicat, Ministerul Justiţiei „aduce atingere independenţei justiţiei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS