13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Furt la retrocedare

Sute de hectare de teren situate în localităţile de la marginea Craiovei au fost oferite pe tavă de Comisia judeţeană de fond funciar unor persoane care nu au adus nici un fel de acte prin care să-şi dovedească proprietatea. Jaful de proporţii inimaginabile ar fi rămas cu siguranţă nedescoperit dacă presa nu ar fi sesizat cazul mai mult decât suspect al unei retrocedări din Podari.

Reverificarea dosarelor care au stat la baza cererilor de retrocedare validate în baza Legii nr. 247/2005 în opt comune din jurul Craiovei a fost ordonată de prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, în luna martie, după ce GdS a relatat pe larg cazul retrocedării dubioase a unei părţi din averea funciară din Podari a familiei de boieri Viişoreanu către două aşa-zise moştenitoare, Ivonette Rudeanu şi Sanda Cealâc. Consilierii juridici din cadrul Instituţiei Prefectului Dolj care au luat la puricat dosarul restituirii au constatat că, măcar în cazul cererii formulate pentru terenul de 29 de hectare situat în Podari care a aparţinut Mariei Viişoreanu, validarea cererii a fost făcută în lipsa unui certificat de moştenitor de pe urma defunctei. Neregulile descoperite în anexa 37 la Legea nr. 247/2005 validate de comisia judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar nu se opresc însă aici. Tot fără certificat de moştenitor a fost validată şi cererea de restituire a 15 hectare din Podari în urma lui Ion şi Wandei Dragomirescu, în timp ce în cazul altor persoane ale căror cereri de pământ au fost validate, consilierii au constatat că aceştia primiseră deja suprafeţele în baza altor legi funciare.

Comisia judeţeană face afaceriştii proprietari

Cele mai mari nereguli descoperite în urma controlului de consilierii juridici ai prefecturii s-au înregistrat în comuna Malu Mare, unde pentru aproape o întreagă anexă s-a propus invalidarea. Constatările consilierilor care au verificat documentaţia ce a stat la baza retrocedărilor sunt aproape de domeniul fantasticului. Începând de la poziţia 2 şi până la poziţia 31 din anexa 23, toate validările au fost făcute fără documentaţia minimă, fără dovada dreptului de proprietate sau în condiţiile în care proprietarii primiseră deja suprafeţele solicitate în baza altor legi funciare. Un  caz mai aparte este cel al societăţii GIST IMPORT EXPORT SRL, care a solicitat 50 de hectare de teren, iar cererea a fost soluţionată favorabil de Comisia judeţeană, cu toate că persoanele juridice nu au dreptul să primească teren în această anexă. În plus, în raportul întocmit de jurişti se arată faptul că societatea a prezentat ca act doveditor o sentinţă a Tribunalului Dolj prin care i s-a constatat doar dreptul de administrare a celor 50 de hectare pe raza comunei Malu Mare, nicidecum dreptul de proprietate. De altfel, potrivit reprezentanţilor Instituţiei Prefectului Dolj, anexele întocmite de Comisia Locală din Malu Mare şi validate de comisia judeţeană sunt singurele care au fost rectificate până în prezent de comisia judeţeană. „Toate anexele supuse controlului au fost validate de comisia judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar, iar rectificările au fost făcute doar pentru Malu Mare deocamdată, urmând ca şi celelalte localităţi să fie luate în discuţie“, a spus directorul Direcţiei de Verificare a Legalităţii Actelor, Eugen Marinescu.

Autorităţile ţin cont de raport dacă vor

Greşelile, intenţionate sau nu, continuă în anexele la Legea nr. 247/2005, validate în comunele Şimnicu de Sus, Cârcea, Pieleşti şi Gherceşti, mergând până la situaţia aberantă în care membrii Comisiei judeţene au dat pământ unor oameni care nu îl ceruseră, cum s-a întâmplat în Şimnicu de Sus. Zeci de cereri de retrocedare validate de comisia judeţeană va trebui reanalizate în următoarea perioadă pentru a corecta „dărnicia“ cu care autorităţile au dat pământ cu nemiluita unor oameni care nu aveau dreptul să îl solicite. Deciziile nu vor fi dictate însă automat de propunerile juriştilor care au efectuat controlul dosarelor. La sfârşitul documentului se arată că „prezentul raport nu produce efecte juridice stabilite de cele opt comisii locale şi comisia judeţeană. Consilierii juridici vor prezenta propunerile comisiei judeţene în vederea finalizării procesului administrativ privind aplicarea Legii nr. 247/2005 şi a Hotărârii de Guvern nr. 890/2005“. Altfel spus, membrii comisiei judeţene de aplicare a legilor fondului funciar nu sunt obligaţi să ţină seama de propunerile făcute de consilieri pentru îndreptarea greşelilor flagrante constatate.

Prinde orbul, scoate-i ochii!

Potrivit prefectului Nicolae Giugea, procesul de retrocedare în baza noii legi a proprietăţii a fost blocat în cazurile redate în raportul juriştilor înainte de eliberarea titlurilor de proprietate. Giugea a declarat că numai după finalizarea rectificărilor în toate comunele vor fi căutaţi şi vinovaţii pentru haosul creat în procesul retrocedărilor de teren din jurul Craiovei. „Pe aceste suprafeţe nu a fost eliberat titlul de proprietate. După ce vom finaliza de rectificat greşelile în Comisia judeţeană, vom vedea şi cine sunt vinovaţii şi îi vom trage la răspundere“, a spus prefectul Nicolae Giugea.Trebuie menţionat însă faptul că, în faza de validare a anexelor, Comisia judeţeană dă soluţii pentru cererile formulate numai după ce juriştii de la prefectură verifică documentaţia care stă la baza solicitării şi întocmesc un referat de specialitate prin care propun comisiei judeţene validarea sau invalidarea cererii. Raportul de control întocmit de aceiaşi consilieri juridici care au întocmit şi referatele în cazul retrocedărilor ilegale nu menţionează însă şi numele funcţionarilor care ar fi fost gata să dea fără nici o dovadă de proprietate sute de hectare de teren în jurul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU