22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatul l-a dat jos pe Mititelu din pom

Statul l-a dat jos pe Mititelu din pom

Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă Cernele (SCDPC) l-a învins pe Adrian Mititelu şi a redevenit stăpână peste livada de pomi fructiferi întinsă pe zeci de hectare de-a lungul DE 70. După cinci ani de procese, staţiunea a reuşit să anuleze actele prin care una dintre firmele lui Mititelu a executat-o silit.

Staţiunea de Cercetare Pomicolă Cernele a intrat în declin în 1996, când a contractat două credite de la Banca Agricolă pentru reluarea producţiei, pe care nu a mai putut să le returneze. Pentru că nu şi-a primit banii, banca a transmis, în 1999, Autorităţii de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB) creditele nerambursate plus dobânzile şi penalităţile aferente, în valoare de două miliarde de lei vechi. AVAB a vândut creanţa în anul 2000, prin licitaţie, firmei controlate de Adrian Mititelu, Rom Economic Boom, la doar un sfert din valoarea ei. Peste un an, firma a cesionat creanţa altei societăţi a lui Mititelu, Craiu Iovan SRL, care a calculat dobânzi şi penalităţi uriaşe ce au ajuns în cele din urmă la 25 de miliarde de lei. După ce a executat creanţa identificând mai multe bunuri ale staţiunii care se întindeau pe o suprafaţă de 99 de hectare, aceasta le-a vândut altei firme din grupul patronat de Mititelu, SC Pomfruct Cercetare SA, cu doar 1,5 miliarde de lei. În procesul-verbal de adjudecare a bunurilor staţiunii, executorul  Cristodor Ivanovici a specificat faptul că ele aparţin domeniului public al statului, lucru pe care l-au constatat şi judecătorii după cinci ani, când au dat câştig de cauză staţiunii. Pentru a pierde urma tranzacţiilor încheiate, Craiu Iovan a fuzionat ulterior, prin absorbţie, cu SC Grup Vulcan SA, altă firmă din imperiul de carton al lui Mititelu, radiată din Registrul Comerţului la sfârşitul anului trecut, după ce a intrat în faliment şi şi-a lăsat creditorii cu buzele umflate.

Mititelu a executat averea statului

Din greşeală sau cu rea-intenţie, executorul a scos la licitaţie Ferma 2 Cernele, poziţionată la Drumul European 70 Craiova – Filiaşi, deşi în contractele de gaj cu banca erau trecute Fermele 5 şi 6, situate pe dealurile din Podari, poziţie care nu îl avantaja pe Mititelu. Staţiunea a contestat executarea la Judecătoria Craiova, acţiune care i-a fost respinsă iniţial. În apelul de la Tribunalul Dolj a intervenit şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj. De aici încolo, timp de cinci ani, dosarul s-a plimbat pe la toate instanţele, inclusiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, întorcându-se în final la instanţa de fond, Judecătoria Craiova. În 2005, aceasta a pronunţat sentinţa numărul 668, prin care a admis contestaţia la executare a SCDPC în contradictoriu cu SC Grup Vulcan SA, aflată la acea dată în administrare judiciară, şi SC Pomfruct Cercetare SA, împotriva formelor de executare făcute în 2001 de executorul Ivanovici Cristodor. Totodată, instanţa a anulat actele de executare şi a dispus restabilirea situaţiei anterioare. Asta înseamnă că firma lui Mititelu, SC Pomfruct Cercetare SA, va restitui staţiunii bunurile cumpărate de la Craiu Iovan, iar Grup Vulcan SA va restitui firmei Pomfruct Cercetare 1,5 miliarde de lei, preţul bunurilor vândute. Judecătorii şi-au motivat decizia spunând că firma lui Mititelu a urmărit silit bunuri aflate în proprietatea publică a statului şi în administrarea staţiunii, şi au precizat că acestea nu puteau fi vândute deoarece bunurile proprietate publică au caracter „inalienabil şi insesizabil de către creditori“. Nemulţumiţi, cei care au pierdut procesul au făcut apel la tribunal unde, de asemenea, au pierdut, decizia judecătoriei rămânând definitivă şi irevocabilă la începutul acestui an.

Victorioşi, dar neliniştiţi

În ciuda faptului că a câştigat procesul, staţiunea se confruntă cu o situaţie inedită. Deşi şi-a recuperat bunurile executate, datoria de la bancă nu a dispărut. Prin repunerea în situaţia anterioară executării, creanţa se întoarce la Grup Vulcan, firma care a absorbit Craiu Iovan, deşi aceasta a fost radiată înainte ca decizia judecătoriei să rămână definitivă şi irevocabilă. Practic, creanţa nu are unde să se mai întoarcă. Totodată, firma radiată (Grup Vulcan) trebuie să plătească o sumă de bani unei firme în funcţiune (Pomfruct Cercetare), situaţie imposibil de pus în practică. Surse din mediul firmelor de lichidare judiciară din Craiova spun însă că există o soluţie prevăzută de noua Lege a insolvenţei nr. 85/2006. Creditorii care descoperă existenţa unui bun după radierea firmei pot cere unui executor judecătoresc să-l valorifice prin licitaţie pentru a-şi recupera măcar o parte din credit. În cazul Grup Vulcan, deţinătoarea creanţei asupra staţiunii, fiscul este cel mai mare creditor, cu suma de 83 de miliarde de lei, din care nu a recuperat aproape nimic. Potrivit surselor menţionate, fiscul sau ceilalţi creditori ai societăţii pot cere valorificarea creanţei. Situaţia ar putea deveni tragicomică, pentru că la eventuala licitaţie s-ar putea prezenta şi una dintre firmele lui Mititelu, care, dacă ar câştiga, s-ar întoarce din nou împotriva staţiunii, iar nebunia ar lua-o de la capăt. Reprezentanţii Departamentului Juridic al DGFP Dolj au declarat că nu au auzit de o astfel de prevedere şi că, din punctul lor de vedere, singura modalitate în care pot recupera datoria de la Grup Vulcan este să ceară atragerea răspunderii materiale a administratorilor. Lichidatorul Grup Vulcan a apelat deja la această metodă, dar fără nici un succes. Şi plângerea penală a acestuia a avut aceeaşi soartă.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII