16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrecia: Miting de 1 Mai transformat în protest antiguvernamental

Grecia: Miting de 1 Mai transformat în protest antiguvernamental

Mii de greci nemulţumiţi au ieşit astăzi pe străzi, transformând un miting de 1 mai într-un protest faţă de activitatea guvernului şi mai ales faţă de gestionarea fondurilor de pensii. Circa 7.000 de demonstranţi au mărşăluit spre Ministerul Economiei din centrul Atenei. Angajaţii companiei aeriene naţionale Olympic Airways s-au alăturat protestului, ceea ce a determinat anularea a 42 de zboruri şi menţinerea a câte un zbor unic pentru fiecare destinaţie. Feriboturile nu au circulat deloc toată ziua, iar transporturile în comun au fost perturbate.

Scandând sloganuri antiguvernamentale, demonstranţii au cerut guvernului fonduri de pensii mai sigure. "Ne-aţi furat fondurile, aţi furat oamenii, jos mâinile de pe pensiile noastre", au scandat ei. Scandalul fondurilor de pensii a determinat sâmbătă demiterea ministrului muncii. La rândul lor, sindicatele au cerut creşterea salariilor prevăzute în contractele colective de muncă, crearea de noi locuri de muncă şi condiţii de lucru mai bune.

Guvernul aflat la putere în Grecia din 2004 a implementat politici fiscale dure, destinate să reducă deficitul bugetar la 3%, conform reglementărilor UE. Lăudat de Bruxelles pentru programul de austeritate, guvernul este criticat din ce în ce mai mult în ţară, aproape zilnic având loc demonstraţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS