11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHabarniştii cu pancarte

Habarniştii cu pancarte

Sute de persoane, în mare parte adunate cu autocarul de prin comunele judeţului, au participat ieri la un miting ilegal organizat de PSD la Casa Studenţilor (CS) din Craiova. Bătrâne şi bătrânei îmbrăcaţi cu haine ponosite, dar înarmaţi cu pancarte pe care erau scrise lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu stăteau stingheri adunaţi pe trotuare, neştiind ce caută la Craiova.

Pesediştii s-au adunat în părculeţul din jurul CS încă de la primele ore ale dimineţii. Primii au venit tinerii racolaţi de Convenţia Organizaţiilor Studenţeşti, care ascultau liniştiţi muzica ce se scurgea din boxe şi se holbau la panoul electronic pe care rulau imagini ale conducătorilor iubiţi ai partidului. Apoi, înspre orele amiezei, au început să tragă în faţa Casei Studenţilor autobuze cu ţărani. Din Valea Stanciului, de la Seaca de Pădure, Gângiova sau Podari, oamenii simpli de la ţară coborau sfioşi din autobuze, priveau uimiţi în jur, neobişnuiţi cu atâta mulţime, îşi luau pancarta la subraţ şi se amestecau printre ceilalţi. Unii mai glumeţi îşi dădeau coate şi rânjeau unii la alţii spunând: „Ăhh, îţi place? E ca la discotecă. Uite-l şi pe Gheorghe. Hai să trăieşti!“, a spus un bărbat între două vârste, cu ochii afundaţi în orbite, pentru care vizita la Craiova părea mai degrabă o excursie de câteva ore decât un miting politic. Deodată, a amuţit. Venise coordonatorul grupului, care le-a trasat sarcină să se alinieze frumos şi să înceapă să strige împotriva preşedintelui. Cuminţi, s-au aşezat unul lângă altul şi, cu voci tărăgănate, au scos din piepturile arse de soare sunete care semănau a sloganuri împotriva lui Băsescu. După câteva minute, sleiţi de căldura care dogorea din asfalt, s-au retras la umbra copacilor din zonă. Îşi făcuseră datoria şi fuseseră văzuţi de primar că au combătut cum li s-a cerut.

Picaţi din cer

Tanti Gheorghiţa, din Valea Stanciului, îşi rezema bătrâneţile de pancarta pe care scria „Votăm demiterea. Da“. Habar nu avea ce scrie pe pancartă şi pe cine era chemată să demită prin votul ei. „Nu ştiu, maică. Aşa ne-au zis, că să venim aici. Eu am venit pentru PSD. Altceva nu ştiu“. Un bărbat, la vreo 40 de ani, cu mâinile crăpate de munca la câmp, s-a uitat mirat la noi când l-am întrebat ce caută la Craiova. Apoi ne-a întors spatele şi a plecat. Câţiva metri mai încolo, un altul a răspuns sincer că a venit în Bănie să se plimbe. Nu ştia nimic despre nici o demitere. Şi el, ca toţi ceilalţi, avea o pancartă frumos colorată, pe care o agita din când în când. Nu numai bătrânii păreau picaţi din cer. Şi tinerii, unii geluiţi din plin şi cu cercel în ureche, erau străini de scopul pentru care fuseseră aduşi de PSD ca să-i susţină interesele. L-am întrebat pe unul dintre ei ce scrie pe pancartă. „Votăm demnitatea“ (în loc de „Votăm demiterea“ – n.r.), a răspuns acesta tâmp. „A cui?“, am insistat noi. „A lu' domnu' Geoană!“, a continuat el. „Păi şi cu demiterea cum rămâne?“, am întrebat. Ne-a răspuns cu o întrebare „Care demitere?“.

Sloganuri în gol

În jurul orei 12.00, primarul pesedist din Podari, Constantin Gheorghiţă, privea încruntat de-a lungul străzii. Din clipă în clipă trebuia să sosească tătucul pesediştilor, Mircea Geoană, iar autocarul fiului său, mare şef peste tineretul PSD din comună, încă nu adusese participanţii la miting. Într-un târziu i-a venit inima la loc. Autocarul a oprit şi a slobozit poporul dornic de scandat. Pentru că nu veniseră de capul lor la Craiova, ci aveau misiune precisă, podărenii s-au aliniat pe marginea trotuarului, au înşfăcat pancartele şi au strigat preţ de câteva minute cât îi ţinea gura: „Şi noi suntem poporul!“ şi „Jos Băsescu, Geoană preşedinte!“. În ciuda furiei cu care scuipau cuvintele, nici ei nu ştiau prea multe despre scopul vizitei. „Ne-adus dom' primar că cică vine domnu' Geoană. Ah, da, şi jos Băsescu. De ce? Ca să-i ia domnu' Geoană locul“, a declarat un băiat îmbrăcat în trening. Altul, ştirb, a râs şmechereşte când l-am întrebat ce face la Craiova. „Uite am venit la miting să votăm împotriva lui Băsescu“. Nu ştia de ce. Moleşiţi de căldură şi de atâta aşteptare, bătrânii şi tinerii „studenţi“ s-au trezit brusc la viaţă. Venise alaiul prezidenţial, care îşi croia drum către sala unde Mircea Geoană urma să-şi facă numărul. Strategic, sala s-a umplut numai cu tineri, doar la balcoane zărindu-se capul vreunui sătean adus de la muncile câmpului. Pentru ei, discursul lui Geoană s-a transformat în distracţie. La fiecare înfierare adusă de pesedistul-şef lui Traian Băsescu, tinerii aclamau ca la concert. Nu conta ce spunea, ci cum spunea. Unii şi-au adus aminte şi de echipa de fotbal, strigând în timpul discursului „Forţa Ştiinţa“.

Amendă pentru miting

Mitingul organizat de PSD a paralizat circulaţia pe strada din faţa Casei Studenţilor şi pe cele laterale. Şoferii nervoşi au mers bară la bară, iar jandarmii au încercat din răsputeri să-i convingă pe oameni să rămână pe trotuare pentru a evita accidentele rutiere. Nu numai şoferii au avut ceva de împărţit cu manifestaţia organizată de PSD. Primarul Antonie Solomon a anunţat ieri că va amenda PSD pentru că a organizat ilegal mitingul şi pentru că a amplasat fără autorizaţie un panou electronic pe trotuarul din faţa CS. „Pentru amplasarea panoului, PSD trebuia să obţină autorizaţie de construire semnată de primar, secretarul primăriei şi de arhitectul-şef. Ei au venit cu un acord comercial semnat de viceprimarul Sorin Iordache, pe care eu am refuzat să-l semnez. În privinţa mitingului, dacă îmi cereau aprobare, le-o dădeam şi în Piaţa Prefecturii“, a declarat Antonie Solomon. În acest caz, amenda este cuprinsă între zece milioane şi un miliard de lei vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

85 COMENTARII