13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMorega, urmărit penal pentru corupţie

Morega, urmărit penal pentru corupţie

Preşedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega, a fost audiat ieri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care i-au prezentat învinuirile în dosarul „Bani pentru partid“ şi l-au înştiinţat că împotriva sa a fost declanşată urmărirea penală.

Procurorii anticorupţie au declanşat urmărirea penală împotriva preşedintelui PNL Gorj, Dan Ilie Morega, acuzat de săvârşirea mai multor fapte asimilate infracţiunilor de corupţie. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, urmărirea penală a fost începută pe 24 aprilie, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL Gorj fiind acuzat de încălcarea articolului 13 din Legea nr. 78/2000, respectiv de folosirea influenţei ori autorităţii de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, cu scopul de a obţine foloase necuvenite.
Din probele administrate până în prezent, procurorii au stabilit că, în perioada 2005 – 2007, în calitate de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Gorj a PNL, Dan Ilie Morega şi-a folosit influenţa şi autoritatea pentru a obţine foloase necuvenite pentru partid, constând în sume de bani solicitate de la diferite persoane. Acestea deţin funcţii de conducere la diferite instituţii publice sau societăţi comerciale cu capital integral de stat. O parte din foloasele necuvenite au fost pretinse la şedinţa din 5 martie 2007 a Biroului Politic a Organizaţiei Judeţene PNL Gorj.

Confruntare cu procurorii

Dan Ilie Morega a mers ieri la Direcţia Naţională Anticorupţie Bucureşti, unde procurorii i-au prezentat învinuirile care i se aduc. Dosarul „Bani pentru partid“, în care Dan Ilie Morega este acuzat că ar fi obligat mai mulţi directori de instituţii descentralizate din judeţ să aducă bani pentru PNL, a fost deschis ca urmare a unei autosezizări. Aceasta a venit după apariţia în presă a înregistrării audio a unei şedinţe a Biroului Politic al PNL Gorj. Înregistrarea redă o discuţie purtată între mai mulţi şefi de instituţii descentralizate, membrii sau simpatizanţi ai PNL, şi preşedintele Dan Ilie Morega. Liderul liberal a început contabilizarea sumelor strânse pe instituţii publice, până la data şedinţei, respectiv 5 martie. Supărat că anumiţi directori nu şi-au făcut „planul“, conform indicaţiilor transmise, Dan Ilie Morega i-a apostrofat pe cei cu nereuşite. Nu a uitat totuşi să îi laude pe cei care au avut rezultate remarcabile şi au reuşit să aducă în bugetul filialei sute de milioane de lei vechi.

Caruselul cotizaţiilor

Potrivit înregistrării cu Dan Ilie Morega, sumele strânse erau destinate campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare. Tot din ascultarea înregistrării mai rezultă că numeroase instituţii au fost implicate în colectarea de fonduri. Şi-au adus „prinosul“ la bugetul PNL Gorj următoarele instituţii publice: Autoritatea de Sănătate Publică (ASP), Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP), Garda Financiară (GF), Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) sau Autoritatea Rutieră Română (ARR). Un motiv de supărare pentru preşedintele PNL Gorj a fost reprezentat şi de activitatea slabă la strâns de cotizaţii a medicului Florin Mergea, care era ocupat la vremea respectivă cu examenul pentru postul de director al Spitalului Judeţean. Mergea nu a reuşit să strângă suma de 3.000 de lei, Morega ameninţând în cadrul şedinţei că medicului i s-ar putea bloca accesul la funcţie, pentru că nu a adus bani la partid.

Cercetări extinse

În urma autosesizării din presă şi a audierii de martori, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au luat hotărârea de a extinde cercetările pentru toată perioada în care Morega a condus filiala judeţeană, respectiv 2005 – 2007. Preşedintele Dan Morega a fost suspendat de conducerea Organizaţiei Centrale timp de o lună, anunţul fiind făcut public de liderul PNL, Călin Popescu Tăriceanu. Recent, fostul erou al muncii socialiste a revenit în partid, unde a condus două şedinţe de Birou Politic. În ceea ce priveşte scandalul iscat în urma apariţiei înregistrării, Dan Ilie Morega a declarat că este vorba de o înscenare şi că declaraţiile sale au fost trunchiate, banii reprezentând de fapt cotizaţii restante. Acesta a vorbit şi de o implicare a liderilor filialei PD Gorj, menţionând că a descoperit că aceia care au realizat înregistrarea fac parte din Organizaţia Judeţeană a PNL şi sunt membri ai Biroului Politic care au participat la şedinţa din 5 martie.

Doi martori-cheie

Dosarul „Bani pentru partid“ se bazează în principal pe depoziţiile a doi martori-cheie, dar şi pe alte probe, chitanţe şi înscrisuri depuse la Direcţia Naţională Anticorupţie. Primul martor audiat în acest caz a fost Petre Tomoiu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj. Directorul Tomoiu a fost singurul dintre toţi directorii liberali de descentralizate care a afirmat că Dan Ilie Morega a exercitat presiuni asupra şefilor de direcţii şi autorităţi pentru ca aceştia să strângă bani pentru partid. Alt martor în dosarul în care a fost declanşată urmărirea penală este peledistul Virgil Drăguşin, directorul economic al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj.

Două propuneri pentru excludere

Pentru a-i descoperi pe cei care au realizat înregistrarea, Dan Ilie Morega a dispus, chiar în şedinţa de Birou Politic pe care a prezidat-o când a revenit la conducerea PNL, înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru a identifica autorii înregistrării. În ultima şedinţă de Birou Politic, care a avut loc miercuri, comisia a prezentat un raport conform căruia cei care au efectuat înregistrarea sunt Eduard Lădaru, liderul studenţilor liberali, şi preşedintele TNL Gorj, Horaţiu Gorun.
Potrivit raportului, au fost înregistrate mai multe şedinţe de partid care au fost ulterior mixate şi trimise la televiziune. Prezent la şedinţa de Birou Politic de miercuri, Eduard Lădaru a părăsit sediul partidului, după ce colegii săi au luat hotărârea ca atât Lădaru, cât şi Gorun să nu mai aibă voie să participe la şedinţe. Altă propunere care a fost făcută se referă la excluderea celor doi din Organizaţia Judeţeană. O decizie în acest sens va fi luată pe 25 mai, când comisia de control va trebui să prezinte un raport îmbunătăţit. Pe 27 mai sunt programate alegeri la TNL Gorj.
Contactat telefonic, Eduard Lădaru a precizat că nu a fost implicat în realizarea înregistrării şi că va depune o sesizare la Comisia pentru onoare şi arbitraj a partidului, pentru a se lămuri situaţia creată în filiala Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU