3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinerii din Bariera Vâlcii

Minerii din Bariera Vâlcii

Locuitorii din Bariera Vâlcii, vecini cu CET II, trăiesc de peste 25 de ani într-o mare de praf de cărbune. Drama de care au parte în fiecare zi nu este cunoscută de conducerea centralei energetice.

Craiovenii din Bariera Vâlcii, care locuiesc la 150 m de depozitul de cărbune al CET II, s-au săturat ca în fiecare dimineaţă să fie întâmpinaţi de nori mari de praf de cărbune. În această situaţie trăiesc de peste 25 de ani zeci de craioveni din cartierul Bariera Vâlcii. După ce au investit aproape toată averea în câteva camere în care să trăiască, sunt nevoiţi să suporte zilnic praful de cărbune, care încet-încet invadează tot cartierul. Situaţia este cunoscută de autorităţile locale, însă, până în prezent, nimeni nu s-a gândit la o soluţie pentru a-i ajuta pe aceşti oameni.

Soluţiile locuitorilor
„Plătim impozite babane şi trăim ca într-o mină!“, au spus marţi craiovenii care locuiesc lângă Centrala Electro-Termică Craiova II (CET II). Disperaţi de situaţie, oamenii au încercat să găsească soluţii pentru ca praful negru să nu le mai distrugă viaţa. „Ar trebui să mute CET-ul. M-am mutat aici prin ’62 şi până prin ’77, când a apărut colosul ăsta, am trăit bine. De atunci ne chinuim. Noi am venit primii aici, aşa că nu avem de ce pleca. Să plece el“, a spus Constanţa Anghelu, de pe strada Primăverii. Vecinul său, Virgil Busuioc, a cumpărat casa în urmă cu mai bine de doi ani. „Nu am ce face acum, dacă am cumpărat-o. Când fac rost de bani, îi dau în judecată. Nu e posibil ca tot praful de la cărbunele folosit de CET II să ajungă la noi“, a adăugat Busuioc.

„Mâncăm doar ceapă, usturoi sau cartofi“
Oamenii spun că atunci când bate vântul este cel mai rău. „Ne baricadăm în casă. După ce stă vântul, peste tot e un strat de praf de cărbune. Facem ce am învăţat: scoatem furtunurile din casă şi începem să spălăm tot“, a subliniat Cezar Dragu, din Bariera Vâlcii. Încercând să se amuze, bărbatul a povestit cum băiatul său cel mic a ieşit într-o zi după ce a stat vântul, iar când s-a întors în casă avea mâinile şi faţa neagre. „Am mai râs şi noi! I-am spus celui mic că arată ca un miner“, a spus Dragu.
Din cauza prafului de cărbune, craiovenii din Bariera Vâlcii nu pot să cultive legume, deoarece nu se dezvoltă. „Mâncăm doar ceapă, usturoi sau cartofi. Am încercat să plantăm roşii şi castraveţi, dar s-au uscat. Erau plini de praf tot timpul, deşi îi spălam“, a spus Constanţa Anghelu.

Praful negru, un mister
Praful de cărbune care afectează viaţa craiovenilor din cartierul Bariera Vâlcii este un mister pentru conducerea CET II. Directorul complexului energetic, Constantin Bălăşoiu, a menţionat că nu a primit nici o reclamaţie în acest sens. Bălăşoiu nu-şi poate explica de unde provine acest praf, mai ales că, datorită retehnologizărilor din ultima perioadă, emisiile în aer sunt sub normele maxime impuse de Uniunea Europeană. „Nu cred că s-ar putea să fie de la depozitul de cărbune, însă nu ştiu să vă spun mai multe, pentru că nu am aflat de această problemă. Vom iniţia şi noi o anchetă să vedem despre ce este vorba“, a declarat Constantin Bălăşoiu.
Pe de altă parte, directorul Gărzii de Mediu, Marin Costache, a menţionat că problema locuitorilor din zonă este reală, primind mai multe sesizări în acest sens.
„CET II este inclusă într-un program de conformare care presupune înlăturarea tuturor efectelor nocive asupra mediului, program care are finalitate în 2012. Teoretic, atunci toate problemele vor dispărea“, a adăugat Marin Costache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII