24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParcomat pierde străzile din Râmnic

Parcomat pierde străzile din Râmnic

Veşti bune pentru şoferii din Râmnicu Vâlcea. Un act administrativ emis recent de primarul Mircia Gutău reduce de la 24 la cinci numărul de străzi pe care Serviciul de ridicări auto, concesionat de firma Parcomat, poate acţiona.

Firma Parcomat va putea ridica sau bloca autovehiculele parcate neregulamentar pe domeniul public numai pe următoarele străzi: Calea lui Traian – pe tot tronsonul ce traversează partea din Nord spre Sud, bulevardul Tudor Vladimirescu – de la intersecţia cu strada Calea Bucureşti până la cea cu Calea lui Traian, strada Dacia, strada Pandurilor, până la intersecţia cu străzile I.C. Brătianu şi Ştirbei Vodă. Edilul-şef spune că a luat această decizie deoarece a constatat că râmnicenii au adoptat o conduită mai bună în ceea ce priveşte traficul rutier şi că s-au conformat restricţiilor de staţionare de pe arterele de circulaţie. Cu toate că aceasta a fost motivaţia oficială a acestei decizii, Gutău recunoaşte că reducerea numărului de străzi de pe care Parcomatul mai poate ridica maşini parcate ilegal se constituie în unul dintre paşii spre rezilierea contractului cu respectiva firmă.
„Pe străzile pe care nu se mai aplică ridicările sau blocările auto vor fi înlăturate plăcuţele de avertizare în următoarele zile. De cei care vor parca neregulamentar se vor ocupa poliţiştii comunitari. Vor aplica amenzi şi avertismente într-o manieră civilizată“, a declarat Mircia Gutău.

Taxă majorată fără acordul consiliului local

Pentru a da peste nas autorităţilor, firma Parcomat a majorat taxa de ridicare a autovehiculelor de la 70 la 150 de lei. „Chiar azi (vineri – n.r.) au venit la mine doi cetăţeni să se plângă de faptul că li s-a cerut să plătească 150 de lei pentru ca le-au fost ridicate maşinile. Mai mult, mi-au spus că maşinile lor erau într-adevăr parcate neregulamentar, dar alături de cele două Dacii mai erau şi maşini străine, la fel de ilegal parcate, de care cei de la Parcomat nu s-au atins. Acest lucru îmi confirmă părerea că se ridică maşini preferenţial“, a declarat Mircia Gutău.
Acesta a precizat că majorarea taxei de ridicare s-a făcut ilegal, încălcând atât contractul de concesiune încheiat între autoritatea publică şi firmă, cât şi normele de organizare şi funcţionare a serviciului public de ridicări auto. Potrivit normelor mai sus menţionate, orice modificare a taxelor percepute de firma de ridicări trebuie supusă aprobării consiliului local, lucru care nu s-a întâmplat. Prin mărirea acestei taxe, Parcomatul a dat cu bâta în baltă, oferind primăriei încă un cap de acuzare în recentul proces intentat de administraţia locală firmei. Încă de luna trecută, primăria se află în litigiu cu Parcomatul în scopul rezilierii contractului de concesiune, următorul termen de judecată fiind stabilit de instanţă pe 23 aprilie. Iniţial, firma era acuzată de edilul-şef că nu şi-a respectat clauzele contractuale cu privire la obligaţiile pe care societatea le are atât faţă de cetăţeni, cât şi faţă de primărie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS