3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDanemarca şi Malta, destinaţii de muncă

Danemarca şi Malta, destinaţii de muncă

Oferta de muncă pentru cetăţenii români se diversifică pe zi ce trece. Două dintre destinaţiile pentru care se solicită permis de muncă sunt Danemarca şi Malta.

Pentru a munci legal în Danemarca, cetăţenii români au nevoie de permis de muncă şi de şedere. Acesta se eliberează de The Danish Immigration Service (Serviciul Danez pentru Imigraţii), unde viitorul angajat trebuie să depună o cerere tip în acest sens (împreună cu alte documente pe care trebuie să le depună angajatorul).
Potrivit www.omfm.ro, permisul de muncă şi şedere are valabilitate de un an, cu posibilitatea prelungirii. Există anumite categorii de persoane care pot obţine permisul de muncă şi şedere pe o perioadă mai mare – de trei ani, cu posibilitatea extinderii acestuia până la patru ani. Din aceste categorii fac parte cercetătorii, profesorii, funcţionarii în poziţiile de conducere şi specialiştii. Permisul de şedere în Danemarca nu se acordă pe o perioadă mai lungă decât perioada contractului de muncă. Permisul de muncă şi de şedere se emite numai pentru profesia specificată. În cazul în care solicitantul primeşte o nouă ofertă de muncă, el trebuie să facă o nouă cerere pentru obţinerea unui nou permis.

Condiţii pentru obţinerea permisului de muncă

Pentru obţinerea permisului de muncă, cei interesaţi trebuie să îndeplinească anumite condiţii, printre care şi aceea ca angajarea să fie făcută pentru o durată a timpului de lucru de cel puţin 30 de ore pe săptămână, pe baza unui contract valid, în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă danez. Foarte important este ca angajatorul cu care se semnează contractul de muncă să fie înregistrat la organele fiscale daneze şi respectiva companie să nu fie implicată în greve, închideri de unităţi sau blocaje financiare. Altă condiţie care trebuie îndeplinită pentru obţinerea permisului de muncă este aceea ca angajatorul să aibă o ofertă specială de angajare pentru solicitant sau să prezinte un contract de muncă semnat de ambele părţi.
Potrivit www.omfm.ro, angajatorul trebuie să transmită o copie a ofertei de angajare sau a contractului de muncă la The Danish Immigration Service. Aceasta poate fi însă anexată formularului tip completat de angajator. La acestea se anexează şi o fotografie recentă tip paşaport (35×45 mm) a viitorului angajat.

Maltezii solicită permis de muncă

Şi persoanele interesate să lucreze în Malta trebuie să obţină mai întâi un permis de muncă. La 1 ianuarie 2007, Malta a hotărât să impună măsuri tranzitorii privind accesul pe piaţa muncii pentru cetăţenii români. Potrivit OMFM, cetăţenii români care doresc să lucreze în această ţară trebuie mai întâi să găsească un angajator care să aplice pentru permisul de muncă. Ulterior, Comisia internă privind permisele de muncă din cadrul ETC (Employment and Training Corporation) va evalua cererea în condiţiile pieţei muncii malteze pentru a hotărî dacă se acordă sau nu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS