13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova, vitregită la subvenţii

Craiova, vitregită la subvenţii

Cota de 45% din valoarea combustibilului folosit pentru încălzirea locuinţelor în sistem centralizat, pe care guvernul se angaja anul trecut să o suporte, n-a ajuns niciodată şi la Craiova.

Aproape 8.000 de miliarde de lei vechi se lăudau anul trecut ministeriabilii că vor aloca din bugetul de stat pentru acoperirea a circa 45% din combustibilul utilizat de centrale pentru energia termică distribuită populaţiei României. Legislaţia în vigoare prevede chiar că aceşti bani pot fi viraţi înainte către administraţiile locale, pentru ca primăriile să-şi asigure din timp resursele pentru creditul pe combustibil. Astfel de fonduri nu au ajuns însă niciodată în Bănie. Potrivit directorului general al Regiei Autonome de Termoficare Craiova, Tatian Tudorache, ce nu s-a făcut public din această teorie a iernilor blânde pentru buzunare este că acest ajutor nu se îndreaptă spre toate comunităţile cu sisteme centralizate funcţionale, motivul fiind unul de-a dreptul năucitor. „Este vorba de o metodă complicată de calcul care ţine cont de preţul gigacaloriei. Din câte am înţeles, pentru combustibilul folosit la producerea agentului termic în Craiova nu se acordă ajutorul de 45%, fiindcă tariful pe gigacalorie este prea mic. Noi am primit doar ajutorul de 10% de la bugetul local, pe care-l justificăm lunar“, a spus directorul Tudorache. Constantin Bălăşoiu, directorul Complexului Energetic Craiova, producătorul de agent termic, confirmă faptul că a achiziţionat combustibilul pentru iarna 2006-2007 la preţul firesc. „Nu s-a pus problema vreunei subvenţii. Tot ce am cumpărat am plătit cu banii complexului la preţul real“, a declarat Bălăşoiu.

Ce înseamnă subvenţia

Pentru a înţelege ce ar fi însemnat un 45% acordat pentru procurarea combustibilului necesar încălzirii este suficientă prezentarea situaţiei tensionate de la Craiova, din toamna anului trecut, când Complexul Energetic Craiova a somat Regia Autonomă de Termoficare cu sistarea agentului termic, din pricina unei datorii de circa 700 de miliarde de lei vechi, adică aproape cam tot atât cât avea de încasat Termoficarea de la populaţie. Directorul Complexului Energetic, Constantin Bălăşoiu, aprecia atunci că neplata acestei datorii îl pune în situaţia de a nu-şi mai putea reface stocurile de… combustibil. Vremea a trecut, debitele au cam rămas, iar Termoficarea se îndreaptă spre o nouă toamnă cu facturi neîncasate de peste 800 de miliarde de lei vechi.

Recidivă

Craiova nu este pentru prima oară în grupul „renegaţilor“. Nu mai departe decât anul trecut, în decembrie, guvernul emitea o ordonanţă de urgenţă prin care ştergea cu buretele datoriile istorice înregistrate către bugetele de stat până în 2006 la 34 de societăţi din domeniul energiei termice – producători şi distribuitori, şi al gospodăririi comunale – furnizori de apă. Motivul: resuscitarea unor unităţi ameninţate de colapsul financiar. Deşi se confruntă din belşug cu astfel de probleme, dat fiind că beneficiarul final este populaţia, cu putere mică de cumpărare, nici unul dintre operatorii din Bănie nu s-a regăsit vreodată pe o astfel de listă. Ei au plătit bani grei către bugete, preferând să-şi lase cu buza umflată furnizorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS