14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopiii românilor pot învăţa în şcolile italiene

Copiii românilor pot învăţa în şcolile italiene

Independent de situatia legală a şederii lor, toţi minorii au dreptul să frecventeze şcolile italiene până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Potrivit unui comunicat emis de Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă (OMFM), în Italia, elevii care nu sunt înscrişi în registrul de evidenţă a populaţiei sau care au o poziţie nereglementată sunt înscrişi totuşi în sistemul de învăţământ. Aceştia pot obţine diplomele de absolvire a cursurilor pentru şcoli de orice ordin şi grad. Înscrierile pot fi făcute în orice moment al anului şcolar, cu specificaţia că este posibil ca elevul să frecventeze o clasă cu un an mai mică decât cea corespunzătoare vârstei sale (sau chiar mai mult, în cazuri excepţionale), după consultarea familiei.
Chiar dacă înscrierea la o şcoală se poate face independent de situaţia legală a şederii lor, aceasta nu garantează regularizarea prezenţei pe teritoriul italian, nici pentru minor, nici pentru părinţi.
Cum vă înscrieţi copilul la şcoală în Italia?

Potrivit www.omfm.ro, persoanele interesate de înscrierea într-o anumite unitate şcolară trebuie să completeze o cerere de înscriere stabilită de respectiva şcoală şi să prezinte certificatul care atestă studiile făcute în ţara de origine sau declaraţia părintelui elevului (sau a tutorelui acestuia), care să ateste clasa şi tipul de şcoală frecventată. Şcolile italiene solicită şi prezentarea documentelor de identitate şi de stare civilă (nu există nici o obligaţie a şcolii de a denunţa situaţia de şedere nereglementată a elevilor care frecventează cursuri). La acestea se adaugă şi documente sanitare (vaccinări contra poliomelitei, tetanosului, difteriei şi hepatitei B). Potrivit site-ului sus-menţionat, în cazul în care minorul nu este vaccinat, iar familia declară că nu vrea să-l vaccineze, şcoala comunică acest lucru dispensarului ASL competent. Acest fapt nu poate împiedica însă intrarea în şcoală.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS