16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBugetul statului, pagubit prin ricoseu

Bugetul statului, pagubit prin ricoseu

Judecatorii si procurorii aduc prejudicii bugetului de stat prin eliberarea marilor evazionisti si prin tergiversarea anchetelor penale. A spus-o seful interimar al ANAF, Daniel Chitoiu, o confirma directorul DGFP Dolj, Silviu Dumitru. Decizia de eliberare din puscarie a lui Genica Boerica a scazut incasarile DGFP Dolj la jumatate.


Primul care a luat atitudine fata de problemele create de magistrati bugetului de stat a fost seful interimar al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Daniel Chitoiu. Acesta a declarat ca justitia nu a dus pâna la capat cazurile de evaziune fiscala inaintate de ANAF, astfel incât sa fie date ca exemple firmelor care fac evaziune la drumul mare. Oficialul fiscului s-a plâns ca aceste cazuri se desfasoara lent in justitie si ca aproape niciodata nu se finalizeaza pentru ca sistemul functioneaza cu greutate. „Probleme apar pe tot circuitul, din momentul in care noi trimitem sesizarea penala pâna la hotarârea definitiva. Trebuie facuta o analiza a intregului sistem. Le dai un exemplu celorlalti agenti economici daca este unul condamnat, ia atât amenda, i se confisca averea si asa mai departe. Asta este problema: nu avem cazuri duse pâna la capat pentru care sa se faca publicitate si sa se arate: uite ala a fost condamnat pentru evaziune“, a declarat Daniel Chitoiu, potrivit NewsIn. Acesta a precizat ca nu stie ca, pâna in prezent, sa fie finalizat vreun caz de evaziune fiscala in România. „Cazurile la care s-a facut publicitate, pâna acum, nu s-au incheiat cu niste condamnari si nu s-a luat nimic inapoi la buget“, a comentat seful ANAF. Chitoiu a spus ca eliberarea din puscarie a unor personaje precum Genica Boerica duc la cresterea evaziunii si la neplata obligatiiilor bugetare.


„Tipa in gura mare directorul de la Craiova (de la Directia Judeteana de Finante Publice n.r.) si are dreptate – când eu ii cer sa creasca gradul de conformare voluntara la plata – ca i-a scazut plata voluntara cu 50%, dupa ce Genica Boerica n-a patit nimic, desi a facut evaziune de doua miliarde de euro, ba chiar sfideaza lumea din Craiova. Daca exemple din astea se dau, asa avem si gradul de conformare“, a mai spus Chitoiu.


Dumitru nu-i vrea in puscarie, le vrea banii


Directorul DGFP Dolj, Silviu Dumitru, a spus ca se confrunta cu probleme din ce in ce mai mari in privinta colectarii datoriilor firmelor la bugetul statului. Tergiversarea proceselor si, mai ales, eliberarea lui Genica Boerica au transmis un semnal prost catre firmele care isi plateau pâna acum datoriile la stat. „Prin eliberarea unor smecheri care au fraudat bugetul de stat, nivelul de conformare voluntara si nivelul de colectare au scazut. Reactia firmelor bun platnice e de repulsie. M-au intrebat de ce sa mai plateasca la timp daca nu se ia nici o masura impotriva evazionistilor si mi-au spus sa recuperam mai intâi banii de la cei care ne-au pagubit. Se simt frustrati. Chiar daca stiu ca au dreptate, le-am raspuns ca dosarele sunt in instanta si ca nu vor sa ajunga si ei acolo“, a declarat Dumitru. Directorul DGFP Dolj crede ca institutia pe care o conduce va recupera mai putin de jumatate din sumele restante catre buget ale marilor evazionisti. Printre acestia, Dumitru i-a nominalizat, alaturi de Genica Boerica, pe Samir Sprânceana, Ion Fotescu si fratii Mihailescu. „Pe mine nu ma intereseaza sa-i bag in puscarie, ci sa-mi plateasca. Eu sunt tras la raspundere pentru asta de sefii de la Bucuresti, care, la rândul lor, sunt intrebati de catre cei de la Uniunea Europeana de ce nu recupereaza banii“, a precizat Dumitru.


Sechestre pe firme „goale“


Pe lânga eliberarile din arest ale evazionistilor, finantistii au probleme si cu procurorii care instrumenteaza dosarele penale. Fiscul nu poate executa silit averea personala a persoanelor anchetate sau condamnate deoarece procurorii au pus primii sechestru pe bunurile acestora. In cazul lui Boerica, de exemplu, procurorii de la Bucuresti au instituit sechestru asiguratoriu pe casele, masinile, terenurile si conturile acestuia, in timp ce DGFP Dolj a trebuit sa se multumeasca doar cu sechestrul asupra bunurilor firmelor administrate de Boerica, adica fiscul s-a ales cu praful de pe toba. „Acesti evazionisti au transferat bunurile de valoare de pe firme pe numele lor, iar acum noi nu putem sa ne atingem de ele si sa le executam averea personala pâna când nu exista o sentinta definitiva a judecatorilor, iar asta poate dura si mai multi ani. In cazul lui Boerica, am pus sechestru pe firme, dar acestea nu mai au nici un bun care sa fie vândut la licitatie. In schimb, l-am vazut pe Boerica prin centrul Craiovei, plimbându-se linistit intr-o masina luxoasa“, a mai spus Dumitru.


In plus, dosarele si sesizarile penale trimise de fisc intârzie nejustificat in stadiul de ancheta. „Toata munca noastra depinde de organele de ancheta. Pe zona de evaziune fiscala mare nici o fapta nu a fost pâna acum condamnata si pusa in executare pâna la capat. Si cei anchetati au strategiile lor. Isi mai iau un avocat, bunica se imbolnaveste de guta, se mai disjunge cauza. Metode de intârziere se gasesc“, s-a plâns Dumitru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII