22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUmbra lui Genica la Finante

Umbra lui Genica la Finante

Presedintele ANAF sustine ca incasarile DGFP Dolj la bugetul de stat au scazut cu 50% dupa eliberarea lui Genica Boerica.


Cazurile de evaziune fiscala inaintate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in justitie nu au fost duse pâna la capat astfel incât sa fie date ca exemple firmelor care fac „evaziune la drumul mare“, a declarat Daniel Chitoiu, presedintele interimar al ANAF.


Oficialul Fiscului a spus ca aceste cazuri se instrumenteaza prea lent in justitie si aproape niciodata nu se finalizeaza pentru ca sistemul functioneaza cu greutate. „Probleme apar pe tot circuitul, din momentul in care noi trimitem sesizarea penala pâna la hotarârea definitiva. Trebuie facuta o analiza a intregului sistem. Le dai un exemplu celorlalti agenti economici daca este unul condamnat, ia amenda, i se confisca averea si asa mai departe. Asta este problema: nu avem cazuri duse la capat pentru care sa se faca publicitate si sa se arate: uite, ala a fost condamnat pentru evaziune“, a afirmat Chitoiu, dupa cum mentioneaza NewsIn. Presedintele interimar al ANAF a precizat ca nu stie ca, pâna in prezent, sa fie finalizat vreun caz de evaziune fiscala in România: „Cazurile la care s-a facut publicitate pâna acum nu s-au incheiat cu condamnari si nu s-a luat nimic inapoi la buget“.


Tergiversarea dosarelor din justitie are efect asupra bugetului


Finalizarea unor cazuri de evaziune fiscala cu sentinte de condamnari sau confiscari de avere ar avea, in opinia sefului ANAF, impact asupra comportamentului contribuabililor prin puterea exemplului. In schimb, tergiversarea cazurilor, lipsa unor hotarâri definitive si chiar eliberarea unor persoane cercetate sau judecate pentru evaziune au efectul contrar si duc la cresterea evaziunii si la neplata obligatiilor bugetare.


Chitoiu a dat chiar ca exemplu situatia din Craiova, unde incasarile Directiei de Finante s-au redus la jumatate, dupa ce Genica Boerica, binecunoscutul pentru returnarile ilegale de TVA, a fost eliberat din arest si judecat in libertate.


„Tipa in gura mare directorul de la Craiova (de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj – n.r.) si are dreptate – când eu ii cer sa creasca gradul de conformare voluntara la plata – ca i-a scazut plata voluntara cu 50%, dupa ce Genica Boerica n-a patit nimic, desi a facut evaziune de doua miliarde de euro, ba chiar sfideaza lumea din Craiova. Daca exemple din astea se dau, asa avem si gradul de conformare“, a concluzionat Chitoiu.


Condamnari doar nedefinitive


Condamnari in cazurile de returnari ilegale de TVA obtinute de la DGFP Dolj au fost, insa doar in dosarele mai marunte, in care nu sunt implicate nume mari. In majoritatea dosarelor, judecarea este in curs, fiind de multe ori tergiversata de inculpati prin fel de fel de tertipuri avocatesti.


Alexandru Ene, spre exemplu, a solicitat si obtinut in septembrie 2001 o returnare ilegala de TVA de 7,257 miliarde de lei vechi. Condamnat mai intâi la cinci ani de inchisoare, a fost rejudecat si condamnat la trei ani si sase luni de puscarie, iar in prezent dosarul este din nou rejudecat la Tribunalul Dolj.


Alta returnare ilegala de TVA a fost cea de 3,7 miliarde de lei vechi initiata de Ile Pascalau. In acest dosar s-a pronuntat si prima condamnare – nedefinitiva insa – impotriva unui angajat al DGFP Dolj implicat in restituiri ilegale de TVA. Finantista Georgeta Seftulescu a primit zece ani de inchisoare, cea mai mare pedeapsa pronuntata pâna acum in România pentru o astfel de fapta.


Revenind la Alexandru Ene, putem spune ca acesta ramâne „campionul“ arestului preventiv, cu 32 de luni in spatele gratiilor pentru o returnare de TVA de sapte miliarde. Pentru comparatie, Genica Boerica, acuzat ca a obtinut returnari de TVA ce ar totaliza aproape 290 de miliarde, a petrecut in spatele gratiilor 22 de luni, Samir Sprinceana, cu restituiri ilegale de TVA de 660 de miliarde, a stat in arest preventiv sase luni, iar Constantin Dilgoci, judecat in prezent pentru restituiri ilegale de TVA de 6,6 miliarde, a zabovit in arest doar o luna.


Rejudecare


Reamintim ca Genica Boerica a fost condamnat initial la opt ani de inchisoare de Tribunalul Bucuresti pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani. Curtea de Apel Bucuresti a decis insa ca procesul trebuie rejudecat si ca nu se mai impune mentinerea inculpatului in stare de arest.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS