8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTariceanu da cu euroalegerile de pamânt

Tariceanu da cu euroalegerile de pamânt

Alegerile pentru Parlamentul European stau sub semnul intrebarii. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat sâmbata ca va propune guvernului in sedinta de astazi amânarea scrutinului de pe 13 mai din cauza scandalurilor politice.


Invocând interesul national, Tariceanu a precizat ca a luat aceasta hotarâre ca prim-ministru, si nu ca presedinte al PNL, dupa ce a constatat ca presedintele Basescu si PSD nu renunta la organizarea referendumurilor pe tema votului uninominal, respectiv suspendarea sefului statului, potrivit NewsIn. „Am constatat in aceasta saptamâna ca apelul meu pentru o campanie electorala europeana, tinuta in spiritul agendei reale a românilor, a fost ignorat. (…) Desi presedintele a organizat consultari la Cotroceni pe tema votului uninominal, acestea nu au condus la o intelegere comuna. Declaratia presedintelui lasa de inteles ca nu a renuntat la ideea referendumului si ca acesta ar putea fi convocat chiar in ziua pentru alegerile PE“, a spus Tariceanu. Premierul a adaugat ca, pe de alta parte, partidele din opozitie continua demersurile pentru suspendarea presedintelui. „Aceasta atitudine nu are nici o legatura cu nevoile reale ale românilor si nu reflecta interesele europene ale României. Alegerile europene nu ar trebui viciate de disputele si ambitiile politicianiste“, a adaugat premierul. Tariceanu a explicat ca, in urma cu câteva luni, a decis ca data alegerilor europarlamentare sa fie 13 mai pentru ca a avut „convingerea ca toti membrii clasei politice manifesta responsabilitate in fata cetatenilor români si in fata Uniunii Europene“. Decizia de amânare a datei alegerilor ar urma sa fie luata in sedinta de guvern de astazi, care se anunta una furtunoasa, din cauza prezentei presedintelui Traian Basescu, potrivit NewsIn. Surse liberale citate de agentie au declarat ca, in cazul in care premierul nu va renunta la amânarea alegerilor, PD va iesi de la guvernare, urmând indemnul presedintelui. De asemenea, mai multi democrati chestionati de NewsIn nu au exclus ipoteza ca in sedinta de guvern sa fie provocati sa reactioneze radical.


Pedistii, invitati in opozitie


Anuntul premierului a declansat reactii diferite in rândul partidelor politice. In timp ce cvartetul PSD, PRM, PNL si PC s-a declarat de acord cu amânarea, PD, PLD si UDMR s-au opus. „Constatam cu surprindere ca domnul prim-ministru, fara consultarea partenerilor de guvernare, din nou s-a razgândit. Este fara precedent in istoria postdecembrista amânarea unor alegeri pentru care s-a demarat procesul electoral, s-au emis nu mai putin de noua acte normative pentru acest proces, s-au cheltuit si bani publici. Nu sunt argumente suficiente care sa sustina amânarea alegerilor pentru PE“, a declarat Adriean Videanu, vicepresedinte PD, care a spus ca PD nu il sustine pe premier. „România risca sa ramâna in urma Bulgariei care ieri (vineri – n.r) a decis organizarea alegerilor in data de 20 mai“, a mai spus Videanu. Premierul a replicat spunând ca, daca nu-i convine, PD poate sa iasa de la guvernare. „Ii invit pe cei de la PD sa se hotarasca. Daca nu le convine, sa treaca in opozitie. Aceasta decizie nu am luat-o in functie de interesul PNL sau al PD, ci in interesul României“, a spus premierul.


Buzatu: Tariceanu Razgândeanu, la fel ca Bahmuteanu si Prigoana


Aliatii PD si ai presedintelui Traian Basescu au criticat dur declaratia primului-ministru. „Presedintele PNL s-a razgândit pâna acum aproape tot de atâtea ori de cât a divortat Bahmuteanca de Prigoana. Nu ar fi nimic exagerat daca s-ar razgândi si nu ar mai amâna alegerile europarlamentare. Oricum, noi nu vom reduce turatia motoarelor. Nu de alta, dar nu vreau sa ne trezim ca domnul Razgândeanu decide sa lase pâna la urma data alegerilor neschimbata si sa fim luati prin surprindere“, a declarat Horatiu Buzatu, presedintele interimar al PLD Dolj. De asemenea, liderul PLD, Theodor Stolojan, a declarat ieri ca primul-ministru Calin Popescu Tariceanu ar trebui sa suporte cheltuielile facute pâna acum cu organizarea alegerilor pentru Parlamentul European.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS