16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Bani pentru partid

„Eurocheta“ instituita de presedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega, in rândul institutiilor descentralizate din judet care au cotizat cu sute de milioane de lei vechi la bugetul partidului a stârnit un val de reactii in rândul opiniei publice.


Sistemul bani de la descentralizate pentru campania electorala a alegerilor europarlamentare a provocat un adevarat scandal atât la nivelul judetului Gorj, cât si la nivel national. O inregistrare audio cu una din sedintele PNL Gorj, organizatie condusa de Dan Ilie Morega, demonstreaza modul in care institutii descentralizate din judet au fost mobilizate de seful liberalilor gorjeni pentru a strânge cotizatii si donatii pentru campania electorala. Sefi de institutii publice au fost chemati la ordin de Dan Ilie Morega pentru a da socoteala in legatura cu banii care le-au fost solicitati. Este vorba de zeci si sute de milioane de lei care au luat drumul bugetului PNL Gorj si care urmeaza sa ajunga si la Organizatia Centrala, dupa cum chiar Dan Ilie Morega le transmite colegilor sai de sedinta, in inregistrarea care a inceput sa circule prin Târgu Jiu.


Toata lumea liberala la cotizat


In caruselul cotizatiilor pentru buzunarul PNL Gorj au intrat institutii precum Autoritatea de Sanatate Publica (ASP), Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP), Garda Financiara (GF), Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA), Directia Judeteana pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DJADR), Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) sau Autoritatea Rutiera Româna (ARR), Inspectoratul de Constructii Judetean, toate conduse de membri sau simpatizanti ai Partidului National Liberal. La sedinta in care s-a luat la puricat nivelul de cotizare pe fiecare institutie au participat, intre altii, urmatorii directori de institutii descentralizate din Gorj: sefii Directiei Generale a Finantelor Publice, in frunte cu Gheorghe Paraschivu, alaturi de care s-a mai aflat adjunctul sau, Dumitru Pârvulescu, si seful de la Control, Gabriel Popeanga. In sala au mai fost Gheorghe Cocina, seful CAS, Aristica Morosanu, director ASP, Mihai Versin, directorul APIA, Petre Tomoiu, si Liviu Basaraba, de la DJADR, Dumitru Udrea, de la Oficiul Judetean de Consultanta Agricola, Traian Iana, seful Garzii Financiare, Valerica Barbulea, director Biroul Renta Viagera, sau Dorin Vârjan, director in cadrul Spitalului Judetean Gorj.


Peste 700 de milioane de lei


Din inregistrarea amintita rezulta ca institutiile descentralizate conduse de penelisti au cotizat cu peste 700 de milioane de lei vechi la bugetul pentru campania electorala. Unii au fost mai harnici si au achitat toata suma, precum Directia Generala a Finantelor Publice Gorj si Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura, altii nu au reusit sa contribuie cu prea mult, cum este cazul Directiei Judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, al carei director Petre Tomoiu a refuzat sa achite ce i s-a cerut. In topul donatiilor se afla Directia Generala a Finantelor Publice Gorj, cu 230 de milioane de lei vechi, desi avusese stabilita o cota de „numai“ 200 de milioane, depasindu-si planul. Autoritatea de Sanatate Publica a donat 175 de milioane de lei, având stabilit un plan de 200 de milioane de lei vechi. In cele 175 de milioane de lei colectate pâna acum se regasesc si 40 de milioane de lei vechi cotizatii trimise de Spitalele din Turceni si Motru. Garda Financiara a strâns 60 de milioane de lei, dintr-un plan de colectari de 100 de milioane de lei, CAS si-a indeplinit, de asemenea, planul cu o cotizatie de 150 de milioane de lei in bugetul partidului. Conducerea APIA a fost de asemenea laudata de Dan Ilie Morega pentru ca, desi avusese stabilita o cota de 50 de milioane de lei, a reusit sa strânga 95 de milioane de lei. Desi nu i se stabilise un plafon, Autoritatea Rutiera Româna a colectat suma de 30 de milioane de lei.


Post conditionat de plata cotizatiei


Discutiile dintre Dan Ilie Morega si cei din sala au fost relaxate, intrerupte din când in când de iesirile sefului PNL, nemultumit de nereusitele unora dintre colegii sai: „Va rog, in legatura cu depunerile de donatii, cotizatii – pe institutii… Finantele din 20 (200 de milioane de lei vechi – n.r.) ati dat 23! Sau ati luat banii de la ASP? I-a luat Pârvulescu (directorul adjunct al DGFP – n.r.) din contul ala si i-a pus in ala si gata?“, a intrebat ironic Morega, intrerupt de râsul asistentei, dupa care a continuat: „Inspectia in Constructii… aveti 1.500 de dat… ARR-ul a ramas la noi sau care e situatia? A dat fara plan?! Hm, nici nu e al nostru – l-am luat eu sub umbrela la noi… Va rog sa intelegeti ca am strâns nu de dragul de a strânge, ci pentru ca incepe campania electorala!“, le-a transmis colegilor sai Dan Ilie Morega, care precizeaza pe inregistrare ca 30% din suma colectata va fi trimisa Organizatiei Centrale din Bucuresti. Când a venit vorba de directorul Spitalului Judetean din Târgu Jiu, doctorul Florin Mergea, Dan Ilie Morega s-a aratat extrem de nemultumit, intrucât acesta nu a cotizat cu vreun leu la bugetul partidului. „Nu putea sa ia nota mica la scris… Daca ia 3 (la interviu – n.r), plus 9,1… nu poate sa ia (concursul – n.r.)?! Va rog sa ii transmiteti textual tot ce am spus eu!… Amânam concursul!“, a transmis presedintele PNL.


Morega neaga acuzatiile, Orban il sustine


Presedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega, a negat vehement acuzatiile care i se aduc, in ciuda inregistrarii existente. Mai mult decât atât, Morega a declarat ca inregistrarea audio nu este reala, dupa care a revenit si a spus ca este vorba de o razbunare a colegilor sai de guvernare din Partidul Democrat condus de Ionel Mantog: „Este o inregistrare falsa. Nu este nimic adevarat. Noi nu am strâns decât cotizatii din partea membrilor nostri si semnaturi pentru europarlamentare. Ne-am propus sa strângem in jur de 500-600 de milioane de lei pentru campania aceasta“, a afirmat Morega. Acesta este sustinut de vicepresedintele PNL, Ludovic Orban: „Discutia de la Gorj facea referire la finalizarea campaniei de strângere de semnaturi pentru sustinerea listelor PNL la alegerile pentru Parlamentul European, dar si la plata contributiei de partid pe care trebuie s-o faca fiecare membru. Mâine (azi – n.r.) este sedinta Delegatiei Permanente a PNL, unde fiecare lider de filiala trebuie sa vina cu semnaturi de la 6% din populatia cu drept de vot a judetului respectiv. Am solicitat tuturor celor implicati in campania pentru alegerile europarlamentare ca finantarea sa se faca prin mijloace transparente. Le-am spus ca nu accept nici un fel de compromis in acest sens“, a precizat Ludovic Orban. Seful ASP Gorj, Aristica Morosanu, a spus ca suma de 175 de milioane de lei adusa la partid reprezinta cotizatiile membrilor de partid.


Petre Tomoiu acuza presiunile lui Morega


Petre Tomoiu, seful Directiei Judeteane pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Gorj, acuza sistemul initiat de Dan Ilie Morega, mentionând ca a refuzat sa cotizeze la bugetul PNL: „Inregistrarea este reala si lucrurile s-au petrecut intocmai. Din vistieria institutiei nu puteam sa facem donatii, pentru ca institutiile publice nu au voie sa faca acest lucru. Dan Ilie Morega ne spunea sa aducem bani. Presiunile erau atât de mari, incât nu mai aveai ce sa faci. Eu nu am vrut sa particip la aceasta actiune, dar am inteles ca un director adjunct a dus bani“, a declarat Tomoiu. Deputatul de Gorj, Sorin Paveliu, a spus ca a atras in repetate rânduri atentia Organizatiei Centrale asupra a ceea ce se intâmpla in PNL Gorj, insa nu a fost luat in seama. De altfel, Paveliu a plecat la PLD, fiind intr-un permanent conflict cu Morega. De mentionat ca premierul României, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ieri, la Bruxelles, ca nu este la curent cu situatia legata de seful PNL Gorj, Dan Ilie Morega.


Sistemul de cotizare al PNL


Toti membrii Organizatiei Judetene a PNL Gorj au obligatia de a achita o cotizatie lunara de un leu. Cotizatiile pot sa fie si mai mari, acest lucru depinzând de buzunarul celor care plateste.


Transcriere a sedintei PNL Gorj


– In legatura cu depunerea de donatii, de cotizatii, conform repartitiei. ATP-ul!


– 2.500, domnule presedinte, 175 de milioane dupa grafic.


– Eu am toate chitantele…


– Copii dupa chitante


– Se profita de nebagarea mea de seama?


– APIA! Ati avut cinci si ati dat 2.500?


– Mai târziu… ii adun.


– Nu are alt director?


– Finantele! Din 20 ati dat 23, sau ati luat banii de la ATP?


– Pirvulet? I-a dat imediat, i-a luat din contul ala si i-a bagat in contul ala… gata.


– Garda Financiara! Aveti 1,5 restanta…


– E rezolvata.


– Inspectoratul din Constructii, 1.500 restanta.


– Posta, Hidroelectrica, cât si-au dat?


– 40 s-au dus la…


– Asta stiu eu, restul, voi ce mai stiti?


– Eu vorbesc serios… Eu plec joi cu alta problema si sâmbata ma analizeaza clar. Aia ma intreaba: „Ati strâns banii care trebuie? Când ne virati noua 30%? Ai facut semnaturile?“. Vor semnaturi, iar eu nu pot sa spun ca n-am facut pe zone, X, Y, Z… presedinti, directori… N-am cum. Acolo sunt singur si trebuie sa raspund in fata a 160 de oameni. Si va rog foarte mult sa intelegeti omeneste ca fiecare avem responsabilitati si nu de dragul de a strânge donatii, ci pentru ca incepe campania pe 13 aprilie.


– Eu am discutat cu directorul de la…


– Nu a adus decât zece, mai are de adus zece.


– Eu i-am zis sa mai vina cu inca 20…


– Ii transmit mâine dimineata…


– Va rog sa-i transmiteti special…


– Au fost ceva probleme la Spitalul Judetean, domnul Mercea… a zis sa nu-l mai stresam in perioada asta…


– Va rog sa-i cereti bani fara stres. Sa nu-l stresati, dar sa aduceti banii. (râsete) Ca sa stiu, daca nu, nu ia examenul.


– Daca nu ia o nota buna astazi, poate a luat ieri…


– Dom’ne, e treaba lui. La scris poate sa ia nota mare. La interviu… asta e problema…


– Cum ies de aci, il sun.


– Ia sa-i spuneti textual ce am zis eu.


– Da’ stiti ca a luat o nota mare?


– Da? Cât a luat?


– Noua si zece, (adica 9,10- 9)! Si daca ia 3…


– Si daca ia 4, nu…


– De la 7 in sus…


– Pai da!


– Greu!


– Amânam concursul! Nu, vorbesc serios. Punem mâna… domnu Varjean, ati inteles? Va rog foarte mult. Discutati cu directorul, cu …


– Atunci, 5!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU