9.8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrizonieri sub cerul liber

Prizonieri sub cerul liber

De 1 martie, Evghenia Nicola impreuna cu sotul bolnav, copiii si droaia de nepotei isi carau lucrurile afara din casa in care locuisera aproape 25 de ani, dupa ce proprietarul si-a revendicat locuinta, iar apoi a vândut-o. Ironia sortii face ca batrâna Evghenia sa aiba, la rândul ei, de recuperat de la stat banii pentru o halca de pamânt in centrul Craiovei.


Cu lacrimile siroindu-i pe obrajii mâncati de boala, batrâna ii astepta ieri inmarmurita in mijlocul curtii de la numarul 18 de pe strada General Dragalina din Craiova pe executorul judecatoresc si pe noul proprietar care ii somasera familia sa elibereze casa pâna la ora 14.00. Inconjurata de cei patru nepoti care se uitau nedumeriti la chipul impietrit al bunicii lor si de cei doi fii care se intrebau retoric unde o sa doarma la noapte, Evghenia Nicola povesteste cum a ajuns in aceasta situatie. „Am cumparat o casa in 1971 cu 70.000 de lei in locul in care este acum magazinul Luxor din centru. In 1979, regimul ne-a demolat casa si ne-a despagubit cu 10.000 de lei, dar pentru teren nu am primit nici un ban. Primaria ne-a dat atunci casa asta in care sa locuim, iar acum fostul proprietar a revendicat-o si apoi a vândut-o. Am cerut ajutor la primarie, dar mi-au spus ca nu pot. Eu nu am nimic cu proprietarul, doar casa a fost a lui, dar ma intreb unde o sa dormim in seara asta si in zilele urmatoare“, a spus Evghenia, mângâind pe crestet unul dintre nepoti care isi afundase fata in poala ei. Brusc a tresarit. Pe poarta intrasera executorul, fostul proprietar si noul stapân al casei. La vederea lor, femeia, cei doi copii si sotul care se „târa“ prin curte in baston si-au mutat in tacere lucrurile din casa in fata curtii. „La noapte, cel mai folositor lucru va fi patul. Aici vom dormi eu si nepotii. In strada. De mâine mai vedem. Macar pentru copilasii astia sa se gaseasca o solutie, ca eu oricum sunt batrâna“, a oftat Evghenia, stapânindu-si lacrimile in timp ce-l strângea la piept pe unul dintre nepotei, care ii cauta mâna, speriat de domnii in costume care intrasera in casa unde crescuse el.


Azilul, singura solutie


Noul proprietar, detinatorul unei ferme in comuna Bradesti, a platit aproximativ 200.000 de euro pe casa si terenul unde au locuit pâna ieri Evghenia si familia ei. „Nu am nimic cu ei. Eu sunt cumparator si vreau sa incep renovarea casei. Primaria ar trebui sa-i ajute, pentru ca acesta este rolul ei“, a spus acesta usor stânjenit de durerea pe care o provoca involuntar. Numai ca municipalitatea pare sa-si fi inchis portile pentru nevoiasi.


Fiul Evgheniei, Petre, de aproximativ 35 de ani, spune ca a incercat ani de-a rândul sa obtina o locuinta sociala, dar nu a putut. „Am tot depus dosare, le-am actualizat, dar la un moment dat am fost scosi de pe listele primariei“, a spus Petre, care a locuit pâna ieri impreuna cu copiii intr-una dintre camerele casei de unde tocmai fusese evacuat. Primarul Antonie Solomon a declarat ca primaria poate gasi solutii doar pentru cei doi batrâni, nu si pentru fiii batrânei. „Sunt sute de familii in aceasta situatie. Tinerii din familia de care vorbiti ar trebui sa se intretina singuri. Batrânilor le putem oferi un loc la azil, unde beneficiaza de cazare si de masa calda. Sa vina la mine in audienta“, a spus primarul Craiovei.


Cum sa mori cu Fondul Proprietatea in brate


Soarta familiei Nicola ar fi fost cu totul alta daca legile de retrocedare a bunurilor confiscate de regimul comunist ar fi avut termene clare de solutionare. In loc sa doarma in strada, Evghenia si sotul ei ar fi putut sa-si cumpere un apartament sau o casa cu banii pe care i-ar fi obtinut de pe terenul care le-a fost confiscat de comunisti. Cei aproape 130 de metri patrati situati pe strada România Muncitoare 64A, sub actualul magazin Luxor, le-ar fi adus batrânilor aproximativ 100.000 de euro, tinând cont ca pretul in zona variaza intre 600 si 1.000 de euro metrul patrat.


Pentru a intra in posesia banilor, familia Nicolae trebuie mai intâi sa astepte ca Fondul Proprietatea sa devina functional pentru a-si putea vinde actiunile. „Eu nu pot sa le retrocedez in natura terenul de sub Luxor, ci pot doar sa trimit dosarul pentru despagubiri la Fondul Proprietatea“, a precizat primarul Solomon. Petre Nicola, fiul Evgheniei, spune insa ca, pe lânga intârzierile din dosarul de retrocedare, nici pretul negociat cu Primaria Craiova nu a fost corect. „Ne-au oferit 250 de milioane de lei, suma pe care noi nu am acceptat-o, deoarece este mult prea mica fata de valoarea terenului“. Pâna când se vor vedea cu banii in mâna, membrii familiei Nicolae vor dormi in strada, intrucât proprietarul casei nu a avut ghinionul lor. Casa pe care a revendicat-o a putut fi retrocedata in natura.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS