10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBlocurile Baniei, pericol pentru craioveni

Blocurile Baniei, pericol pentru craioveni

Autoritatile locale nu au nici cea mai vaga idee despre numarul blocurilor cu grad seismic ridicat, specialistii putând doar sa faca aproximari pe baza a ceea ce au vazut in controale sau au auzit.


Zeci de blocuri din Banie sunt in pericol sa se prabuseasca, perioada de garantie fiind depasita de ani buni. Pentru ca nimeni nu stie unde se gasesc imobilele „expirate“, iar cartile tehnice nu mai sunt de gasit, pericolul ii paste pe craioveni la orice pas. Neexistând un inventar clar si o lista a acestor blocuri, specialistii in constructii pot doar sa isi dea cu parerea despre vârsta destul de inaintata pe care o au. Acestia atentioneaza ca foarte multe sunt amplasate pe Calea Bucuresti si in cartierul Valea Rosie. Cum insa nu s-a intocmit pâna in prezent un plan de amploare, prin care sa se realizeze o lista a blocurilor cu grad sesismic ridicat, craiovenii pot doar sa se roage ca in momentul in care trec pe lânga un bloc sa nu se prabuseasca. Atât locatarii, cât si municipalitatea trebuie insa sa ia in serios aceasta problema, deoarece, potrivit modificarilor legislative, de la inceputul lui 2007, consolidarea lor a devenit obligatorie, leguitorul stipulând chiar sanctiuni de pâna la 3.000 de lei.


Campanie de inventariere, din vara


Desi recunosc ca nu au initiat o astfel de campanie, functionarii din primarie promit ca vor incepe, cel târziu in aceasta vara, sa ia la puricat toate blocurile. „Sunt unele foarte vechi si au nevoie de consolidare, insa nu ne-a pus nimeni in vedere sa facem o lista cu ele. Anumite blocuri au fost intr-adevar construite acum mai bine de 50 de ani“, a declarat Gheorghe Daici, seful Serviciului Disciplina in Constructii.


Ce pot face craiovenii care stau in astfel de imobile este sa astepte ca angajatii municipalitatii sa incadreze blocurile respective la cladiri cu risc seismic ridicat. Procedura continua obligatoriu dupa o perioada maxima de doi ani, pâna când proprietarii trebuie sa initieze demersurile necesare pentru actiunea de consolidare. Precizam ca toate lucrarile pentru persoanele care au venituri sub salariul mediu se suporta de la bugetul de stat. Pentru celelalte categorii de proprietari, statul ofera banii, care trebuie sa fie inapoiati esalonat, pe o perioada de 25 de ani, fara dobânda, subventionarea acordându-se doar pentru expertiza tehnica si proiectare.


Investitiile influenteaza piata imobiliara


Vestea ca vor fi obligati sa scoata bani din buzunare pentru consolidarea blocurilor in care stau, daca sunt mai vechi de 50 de ani, a ajuns si la urechile craiovenilor. Decizia guvernului influenteaza si piata imobiliara, doritorii de apartamente ocolind blocurile care ar putea fi introduse in categoria celor cu risc seismic ridicat. Termenul de garantie este influentat de mai multi factori, cum ar fi materialele din care sunt construite, dar si cum au fost afectate de cutremure. „Totul se raporteaza la câti bani are clientul. Bineinteles ca blocurile mai noi sunt mai scumpe de obicei cu 10% fata de cele vechi. In cazul in care cumparatorul nu dispune de foarte multi bani, atunci se orienteaza catre unele mai vechi, chiar daca stie ca va mai cheltui ceva bani“, a mentionat Teodor Popescu, directorul unei agentii imobiliare. Expertii imobiliari au precizat ca proiectul de consolidare a blocurilor cu garantia expirata ii va determina pe craioveni sa se gândeasca de doua ori inainte de a investi bani intr-un imobil vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS