11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVoronin si-a pus in cap partidele din Moldova

Voronin si-a pus in cap partidele din Moldova

Clasa politica de la Chisinau il critica dur pe presedintele moldovean Vladimir Voronin pentru incercarea sa de a incuraja asa-zisa comunitate etnica moldoveneasca din România, potrivit BBC România.


Presedintele Partidului Democrat, Dumitru Diacov, si liderul grupului parlamentar al Partidului Popular Crestin Democrat, Vlad Cubreacov, considera suspecta vizita la Chisinau a reprezentantilor Comunitatii Moldovenilor din România.


Pe de alta parte, liderul Partidului Popular Republican, Nicolae Andronic, apreciaza vizita la Chisinau a reprezentantilor Comunitatii Moldovenilor din România si interviul acordat de Voronin drept incercari de a distrage atentia de la probleme mult mai grave.


Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat intr-un interviu publicat in 23 februarie pe site-ul agentiei Moldpres ca moldovenii din România nu au libertatea de a se declara de etnie moldoveneasca din simplul motiv ca aceasta nu este mentionata in legislatie, alaturi de celelalte etnii.


Pentru a ajuta moldovenii din România, care nu beneficiaza de acelasi tratament „bun si tolerant“ oferit de Chisinau românilor din Republica Moldova, Voronin a anuntat infiintarea unei case de cultura moldovenesti la Iasi sau in alt oras din vechea Moldova. Reprezentantii Comunitatii Moldovenilor din România (CMR) au declarat, luni, ca asociatia se va „autodizolva“ daca anumite grupuri de interese vor folosi CMR ca „instrument politic“ care sa afecteze relatiile dintre România si Republica Moldova. Acestia sustin ca politicieni din România si Republica Moldova au incercat sa foloseasca in scopuri electorale actiuni culturale ale comunitatii, ce s-au desfasurat dincolo de Prut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS