8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateImbulzeala la buletine

Imbulzeala la buletine

Craiovenii au dat navala sa-si schimbe vechile buletine cu carti de identitate noi, ca sa poata umbla prin Europa.


In fata portilor inchise ale Serviciului de Evidenta Populatiei de pe strada Unirii s-a format o mica coada. Oamenii se plimbau de colo-colo, tropaind sa se incalzeasca sau dând fuga din când in când la masina parcata mai departe, dar cineva cu aptitudini de organizator intocmea o lista a celor de la coada.


Pe la ora 7.00 se strânsese multa lume. Spiritele s-au incins, au aparut discutii intre cei care asteptau. Lista facuta noaptea era fluturata drept „proba“ pe sub nasul celor care sustin ca altcineva s-a bagat mai in fata. A aparut subit si o alta lista, facuta inca de… seara trecuta, care nu batea cu cealalta.


A mai trecut o ora. Angajatii de la Evidenta Populatiei au sosit la serviciu, si-au baut cafelele, apoi s-au apucat de treaba. Ghiseele s-au deschis, iar multimea de oameni a dat navala sa-si depuna actele pentru obtinerea unei carti de identitate. „Da-te, dom’le, mai incolo! Ce te bagi in fata!“, striga unul. „Da’ eu m-am inscris inca de aseara pe lista“, da replica altul. Cam asa arata in zilele de depunere a actelor atmosfera la Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor Craiova.


Cartea de identitate, mai ieftina ca pasaportul


Pentru reprezentantii institutiei, coada de la ghisee a devenit deja o obisnuinta. „Daca inainte de 1 ianuarie primeam cam 100 -150 de cereri pe zi pentru eliberarea cartilor de identitate, in prezent avem cam 280 – 300 de cereri in zilele in care avem program de primire a actelor pâna la 18.30. Am auzit ca se fac liste, ca unii vin noaptea sa stea la coada. Nu sunt de acord cu aceste liste, dar deocamdata n-avem ce sa facem. Nu putem sa prelungim programul, intrucât acesta e stabilit prin lege si ar insemna sa incalcam legea“, a sustinut comisarul Ion Hoanca, seful Serviciului de Evidenta a Persoanelor din cadrul Primariei Craiova.


Cauzele imbulzelii pentru obtinerea cartilor de identitate sunt multe, insa principala tine de intrarea României in UE, fapt care le permite românilor sa treaca granita doar pe baza cartii de identitate.


„Avalansa de cetateni la ghiseele noastre are doua motivatii principale. Prima tine de posibilitatea iesirii din tara doar cu cartea de identitate, varianta care este si mai ieftina decât cea a pasaportului. Pentru un pasaport trebuie sa platesti o taxa de un milion, plus inca atât ca taxa de urgenta, iar pentru o carte de identitate se platesc doar 70.000 de lei vechi. Alta motivatie tine de migratia populatiei in functie de subventia pentru caldura, având in vedere faptul ca subventia se acorda numai celor ce dovedesc cu actul de identitate ca domiciliaza acolo“, a explicat comisarul Hoanca. La cei care vor sa-si obtina cartea de identitate pentru motivele aratate mai sus se adauga insa si cei cu probleme curente, cum ar fi obtinerea cartii de identitate la implinirea vârstei de 14 ani, preschimbarea la schimbarea domiciliului ori altele asemenea.


Mai multe ghisee


O solutie pentru imbunatatirea situatiei deja se intrevede, insa nu poate fi pusa in aplicare chiar atât de repede. Primarul Solomon si directorul Directiei de Impozite si Taxe din cadrul Primariei Craiova au studiat la fata locului saptamâna trecuta posibilitatea maririi de la trei la cinci a numarului de ghisee la care sa se primeasca cererile pentru carti de identitate, dar si, eventual, a inca unui sistem de camere pentru fotografierea celor care vor carti de identitate. Mai mult decât atât, primaria intentioneaza sa-i scape pe oameni de alergatura, deschizând chiar la sediul Serviciului de Evidenta Populatiei un ghiseu pentru colectarea taxelor privind eliberarea cartilor de identitate, starea civila, ori furnizarea de date catre cetateni. „Speram ca prin deschiderea noilor ghisee sa se reduca numarul celor care stau la rând“, a declarat Ion Hoanca.


Pana de computer


Un alt motiv a sporit cozile la Evidenta Populatiei in ultimele zile. Toate fotografiile celor care si-au depus actele pentru obtinerea unei carti de identitate in perioada 12 – 24 ianuarie s-au sters din computerele institutiei, astfel ca solicitantii au fost rechemati pentru a-si face alte poze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS