10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePetrol in canalizarea Craiovei

Petrol in canalizarea Craiovei

O retea de canalizare din Craiova a CFR Marfa contine, potrivit autoritatilor de mediu, 7,7 g substante extractibile intr-un litru de apa reziduala, depasind de peste 250 de ori concentratia maxima admisa – 0,03 g/l. Substantele extractibile sunt indicatorii chimici de poluare cu reziduuri petroliere.


Vânatoarea de agenti poluatori demarata de autoritatile din Banie dupa scandalul mirosurilor din cartierul George Enescu s-a mutat in cartierul Bariera Vâlcii si vizeaza cel putin o tinta dificila: depoul Societatii Nationale de Transport Feroviar CFR Marfa SA. In urma primului set de analize din canalizarea CFR Marfa, prelevat de Regia Autonoma Apa Craiova la insistentele presei, a reiesit ca prin conducta de beton a unitatii au circulat, la un interval de câteva ore, saptamâna trecuta, 7,7 g de substante extractibile la un litru de apa, concentratie care o depaseste de 256 de ori pe cea maxima admisa de legislatia in vigoare: 30 mg/l. Dupa ce hârtiile oficiale au ajuns la Garda de Mediu Dolj, ieri comisarii au descins la canal, unde au vazut cu ochii lor, intr-un camin de vizitare, o substanta lichida, vâscoasa si inchisa la culoare, de sorginte petroliera. Mentionam ca substantele extractibile sunt indicatori chimici care reliefeaza totalitatea reziduurilor petroliere. Potrivit comisarului-sef al Garzii de Mediu, Marin Costache, ieri au fost prelevate noi probe, in mai multe exemplare. „Am dispus ridicarea unor noi mostre de substanta, inclusiv pentru CFR Marfa, pentru a si le analiza si singuri, fiindca au laborator. Noi detinem deja buletinele de analiza de la Regia Apa si vom inregistra si rezultatele acestei noi serii de probe, pentru a evita orice nelamurire. Mâine (miercuri – n.r.) vom fi in masura sa dam un verdict“, a declarat comisarul-sef Marin Costache.


Directorul CFR Marfa, Mihai Frasinoiu, a negat orice fel de implicare a unitatii intr-o eventuala activitate poluatoare. „Acea conducta este a noastra, dar nu are legatura cu canalul Bariera Vâlcii – Cornitoiu si nici nu poate contine agenti chimici sau de alta natura peste limitele admise. Detinem instalatii de decantare si purificare si autorizatie de mediu valabila“, a spus Frasinoiu. Directorul nu a scos insa nici un cuvânt despre scurgerile din teava de beton, vizibile sub forma unor pete intunecate la majoritatea imbinarilor de tuburi, care se preling pe sol si direct in canalul Bariera Vâlcii – Cornitoiu, pe deasupra caruia trece reteaua CFR. Conform legii mediului, pentru depasirea concentratiei de substante extractibile in apele uzate sanctiunile sunt drastice si pot constitui un punct de plecare pentru o ancheta penala.


Canalul Cornitoiu, proprietate privata


Intorcându-se in cartierul George Enescu, unde mirosul sufocant chinuieste aproape zilnic mii de craioveni, comisarii Garzii de Mediu au descoperit o portiune de canal necasetata, prin care se emana in atmosfera mirosurile amplificate de nenumaratele reziduuri chimice care strabat cartierele Bariera Vâlcii si Cornitoiu. Oficialii din Primaria Craiova sustin ca in parcul din Cornitoiu, lasat de izbeliste, nu s-a mai putut interveni, din cauza ca terenul a fost câstigat in instanta de o persoana fizica. Dupa teoria alesilor Baniei si subalternilor sai, proprietarul acelui teren ar putea foarte bine sa si inchida canalul si sa provoace astfel un dezastru ecologic, de vreme ce poate face orice il taie capul pe pamântul lui. Primarul Antonie Solomon a declarat ieri ca va solicita agentiilor de mediu un punct de vedere asupra acestui aspect. „Daca nu primim acceptul proprietarului, asa cum s-a si intâmplat, noi, primaria, nu avem ce sa facem fara interventia autoritatilor competente. Ei trebuie sa implementeze legislatia de mediu“, a spus primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS