17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApele minerale din Gighera, vândute pe doi lei

Apele minerale din Gighera, vândute pe doi lei

Edilul-sef al comunei doljene Gighera a reusit „performanta“ de a vinde unui om de afaceri resursele naturale subterane existente pe teritoriul localitatii. Afacerea a iesit la iveala dupa ce administratia doljeana a vrut sa verifice proiectul in valoare de patru milioane de euro intocmit in urma cu câtiva ani pentru realizarea unui complex balnear.


Primii care au pus ochii pe izvoarele de ape minerale ale comunei au fost niste investitori italieni care in anii ’40 au vrut sa puna bazele unui complex balnear in localitatea doljeana. Constructia inceputa a fost insa abandonata de italieni la venirea comunistilor si pâna in anii de dupa revolutia din 1989 nimeni nu s-a mai interesat de soarta apelor minerale din Gighera. In 1998, Consiliul Judetean Dolj, Consiliile Locale din Gighera, Ostroveni si Bechet, dar si alti patru parteneri din tari europene au semnat un acord de finantare de peste 200.000 de euro pentru a studia potentialul turistic al zonei. Studiul de fezabilitate efectuat in 2002 a relevat faptul ca pentru a pune in evidenta potentialul turistic al Luncii Dunarii in zona trebuie realizate patru obiective: un complex balnear in comuna Gighera care sa valorifice izvoarele de apa minerala de pe teritoriul comunei, un sat de vacanta si un centru de vizitatori intre podul de peste Jiu si padurea Zaval, o cherhana pe ostrovul Copanita si un motel in Bechet, proiect estimat atunci la peste patru milioane de euro. Ani la rând, proiectul care valorifica apele minerale ale Gigherei a zacut in portofoliul cu proiecte al CJ Dolj, asteptând sa fie pus in practica.


Dabuleanu: „A facut o afacere proasta“


De abia in acest an, când miliardele europene de euro bat la usa României, administratia doljeana s-a gândit sa verifice situatia juridica a terenurilor care ar fi trebuit puse la bataie in proiect. Surpriza! Autoritatile judetene au descoperit ca primarul comunei Gighera, Ion Dabuleanu, a vândut inca de acum câtiva ani terenurile pe care se afla izvoarele de apa minerala unui om de afaceri din zona pe nume Puiu Dobrescu, patron al firmei Ned Construct. Situatia scoasa la iveala este cu atât mai surprinzatoare cu cât edilul doljean a sustinut mereu ca pentru construirea complexului balnear din Gighera exista mai multi investitori. Prins cu mâta in sac, primarul Dabuleanu a incercat sa dreaga busuiocul pretinzând ca terenul vândut nu are nici o valoare, iar Dobrescu a facut, de fapt, o afacere proasta. „Am vândut terenul de doua hectare acum vreo patru ani cu vreo 100 de milioane de lei (10.000 de lei) firmei lui Puiu Dobrescu, care era asociat cu cineva. Nu au mai facut nimic de atunci si s-au si certat. Oricum, nu are prea mare valoare acel teren pentru ca e in zona inundabila, iar forajele sunt infundate. Mai sunt si alte izvoare in zona, care se afla pe un teren care este al nostru, si acolo s-ar putea face foraje“, a spus primarul Dabuleanu, lucru infirmat insa de autoritati.


Edilul sustine ca nici terenul pe care urma sa fie construit complexul balnear nu apartine in prezent primariei, ci a fost retrocedat in baza Legii nr. 18/1991 inca din anul 1992. „Fostul primar a restituit terenul de zece hectare si a dat la peste 200 de oameni câte o parte mica de teren. M-am gândit ca, chiar daca nu este al primariei terenul, putem negocia cu oamenii sa il vânda si daca nu, il putem declara de utilitate publica si ii putem expropria ca sa facem complexul“, a spus Dabuleanu. Cu alte cuvinte, primarul voia sa obtina o finantare de patru milioane de euro pentru un proiect turistic in care autoritatile locale nu pot oferi nimic, dat fiind faptul ca apele minerale nu sunt ale comunei, iar terenul unde urma sa fie ridicat complexul apartine la peste 200 de cetateni.


Patronul Dobrescu vrea si el complex balnear


Spusele primarului sunt contrazise chiar de patronul firmei care a pus mâna pe hectarele vândute la licitatie. Puiu Dobrescu a precizat ca pe terenul pe care l-a cumparat sunt patru izvoare forate, dintre care doua functionale, iar proiectul sau de afaceri vizeaza tot constructia unui complex balnear, insa pâna in prezent nu a avut bani pentru demararea constructiei, a carei valoare este estimata de afacerist la patru milioane de euro. Dobrescu a recunoscut ca a cumparat terenul cu izvoare, insa o suprafata de peste trei hectare pe care a dat o suma mai mare decât cea pe care si-o aminteste primarul Dabuleanu. „Sunt peste trei hectare pe care le-am cumparat acum vreo trei – patru ani la licitatie si am dat mai mult de 100 de milioane atunci. Eu am ruinele, scheletul complexului balnear si partea dinspre rasarit, iar pe terenul meu sunt doua izvoare colmatate si doua functionale. Nu mai stiu sa fie si alte izvoare de genul acesta in zona, dar la un kilometru de mine, mai sunt unele cu namol“, a spus Puiu Dobrescu.


Afaceristul din Gighera, un „fiu al satului“, dupa cum recunoaste si primarul Dabuleanu, este de altfel o cunostinta mai veche a edilului. In urma cu ceva timp, societatea lui Dobrescu a renovat sediul primariei contra unei sume de aproape doua miliarde de lei vechi, iar relatia dintre cei doi a fost atât de strânsa incât primarul a gasit de cuviinta sa-i ofere acestuia, pentru „orientare“, pâna si studiile intocmite din bani europeni pentru valorificarea turistica a zonei.


Control de la CJ cu destinatia Gighera


Lasata cu buza umflata si dusa de nas ani buni, administratia doljeana e hotarâta sa verifice modul in care s-a batut palma pentru o resursa naturala de subsol. Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj, a declarat ca saptamâna viitoare va ajunge la Gighera o echipa din partea institutiei care sa analizeze atât documentele, cât si locatia izvoarelor de apa minerala. „Am stabilit ca saptamâna viitoare sa se deplaseze la Gighera o comisie formata din reprezentanti ai directiei de integrare europeana a consiliului, arhitectul-sef si cineva de la directia juridica pentru ca izvoarele acelea nu puteau fi vândute, dat fiind faptul ca sunt resurse naturale ale României“, a spus presedintele Ion Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS