17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii cu apometre platesc apa la pausal

Craiovenii cu apometre platesc apa la pausal

Membrii unei asociatii de proprietari din Calea Bucuresti acuza municipalitatea din Banie ca modalitatea de repartizare a cheltuielilor de apa le-a fost impusa in mod abuziv.


O hotârare a Consiliului Local (CL) Craiova a bagat zâzanie intre membrii unei asociatii de proprietari din Banie. Problemele au aparut de la modalitatea de repartizare a diferentei de apa rece, inregistrata la scarile 1, 2 si 3 din blocul E7, de pe strada Horia, pe care o parte dintre locatari o considera impusa abuziv prin HCL nr. 140/2005.


In conformitate cu acest act, in cazul unui bloc in care sunt atât apartamente contorizate, cât si necontorizate – care sunt facturate la pausal, diferenta de apa este impartita in mod egal la toti locatarii. Decizia e considerata aberanta de craiovenii care au repartitoare si care stiu lunar câta apa consuma. Acestia afirma, in schimb, ca HCL nr. 140/2005 incalca in mod flagrant HG nr. 400/2003, in care se specifica clar la art. 42, al.1 ca modalitatea de repartizare este stabilita exclusiv prin hotarârea adunarii generale a asociatiei de proprietari.


„In urma adunarii, membrii Asociatiei nr. 9 Calea Bucuresti au decis ca diferenta de volum intre contoarele din casa si cel de la scara blocului sa fie suportata doar de catre cei care nu au apometre. Decizia a fost insa contestata de reprezentantii primariei care au impus celor de la asociatie sa respecte cu strictete hotarârea data de consiliul local. Pâna la urma ne-au obligat si pe noi, cei care avem contoare, sa platim, intr-un fel, apa la pausal, pentru ca degeaba consumam un anumit numar de metri cubi ca oricum platim mai mult“, a precizat Iulica Imbucatura, locatar al blocului E7, sc. 1.


200 mc de apa nu se regasesc lunar


Intrigati, proprietarii apartamentelor contorizate afirma ca vecinii lor, care platesc apa la pausal, nu pot fi controlati cât consuma si cel mai probabil diferenta se regaseste la ei. „Cei de la pausal au 8,4 mc de apa de persoana. Nimeni nu poate sti insa cât consuma acestia. Avem diferente lunare de aproximativ 200 mc de apa intre citirile date de noi, cei care avem repartitoare, la care se adauga volumul la pausal al celor care nu au contoare, si consumul de apa inregistrat de contorul de la scara blocului“, a explicat Iulica Imbucatura.


Pentru a fi siguri ca nu au defecte la parterul blocului si o parte din apa se pierde, oamenii fac periodic verificari cu ajutorul instalatorilor, insa nu au identificat nici o fisura. De asemenea, seful de scara merge in apartamentele locatarilor pentru a citi apometrele, in acest fel evitându-se sa fie dat un consum mai mic de apa. „Daca am eliminat aceste posibilitati, mai ramâne decât ultima varianta: diferenta este consumata de cei care nu au contoare. Nu e normal ca volumul asta sa ni-l bage noua pe gât, care stim sigur cât consumam“, a precizat Gheorghe Georgescu, vicepresedintele Asociatiei nr. 9 Calea Bucuresti.


Autoritatea locala invoca HCL nr. 140/2005


Situatia este cunoscuta de reprezentantii municipalitatii, care sustin ca decizia Consiliului Local Craiova nu poate fi contestata. Marian Giubelan, seful Serviciului Asociatii de Proprietari din primarie, a declarat ca diferenta foarte mare de apa poate aparea si din cauza marcilor diferite de repartitoare care inregistreaza separat consumul.


„Nu e bine nici ca aceia care au contoare sa plateasca in plus, dar nici cei care sunt la pausal sa achite mai mult de 8,3 mc, daca chiar nu consuma“, a declarat Marian Giubelan.


Pe de alta parte, directorul Regiei Autonome Apa (RAA) Craiova sustine ca singura modalitate prin care situatia poate fi evitata este ca si restul locatarilor sa isi monteze apometre. „Atunci se va sti sigur ca undeva exista defectiuni. Oricum, daca doresc sa verifice existenta de scurgeri pe conducta din bloc pot depune la noi o cerere si vom instala un aparat special pe timpul noptii care inregistreaza consumul“, a spus Constantin Stamatoiu, directorul RAA Craiova.


Ce spune legea


Potrivit HG nr. 400/2003, articolul 42, al. 1, „daca numai o parte dintre proprietarii din condominiu detin aparate de inregistrare a consumului de apa rece, apa calda menajera, agent termic de incalzire si/sau gaze naturale pentru toate instalatiile aferente proprietatii individuale, atunci repartizarea cheltuielilor se stabileste prin hotarâre a adunarii generale a asociatiei de proprietari“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII