18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBiletelul declanseaza criza politica

Biletelul declanseaza criza politica

Publicarea de catre presedintele Basescu a biletelului trimis de premierul Tariceanu a pus pe jar clasa politica din România. Partidele au convocat ieri sedinte extraordinare in care sa discute strategii de gestionare a crizei, conservatorii au scos la iveala un biletel presupus compromitator trimis de presedinte fostului ministru al economiei, iar cei doi protagonisti, presedintele si premierul, si-au adus acuzatii grave.


Premierul Tariceanu l-a acuzat miercuri seara la televizor pe presedintele Basescu ca este inconjurat de grupuri oligarhice, dând ca exemple cele doua consiliere Udrea si Anghelescu, ai caror soti au fost implicati in scandaluri de presa, si pe oamenii de afaceri Umbrarescu si Vulpescu, potrivit NewsIn. Premierul a acuzat si Ministerul Transporturilor ca a schimbat caietele de sarcini pentru repararea unui tronson din autostrada Bucuresti – Pitesti dupa o interventie a presedintelui. Atacul primului-ministru a venit ca urmare a acuzelor aduse de presedinte ca Tariceanu ar sprijini oligarhiile din jurul PNL. „Când se vorbeste de oligarhie ar fi bine sa facem un inventar al câtorva lucruri care sunt deja publice si care ar trebui sa ridice multe semne de intrebare. RAAPPS a fost unul dintre lucrurile dorite pentru familia Cocos-Udrea. Vlaicu a fost coleg de facultate cu domnul Cocos. Firmele care dadeau vizele medicale si avize muncitorilor români in Spania sunt legate de cuplul celebru Cocos-Udrea. Cu scandal mare, am fost intr-o situatie politica penibila pentru ca a intervenit Guvernul Spaniei si ne-au scris ca au facut si ei investigatii si ca, daca nu vom rezolva aceasta problema de stil mafiot care monopoliza vizele si transportul, atunci sunt nevoiti sa faca o interventie la nivel european. Aceste lucruri fac parte din oligarhia de la Cotroceni“, a spus Tariceanu. Premierul a declarat ca si firma care s-a ocupat cu dezinfectia in timpul gripei aviare face parte tot din oligarhia de la Cotroceni.


I-a fost frica de manevra lui Basescu


Premierul Tariceanu a explicat in premiera motivul pentru care s-a razgândit sa demisioneze in vara anului 2005, convins de presedintele Basescu ca aceasta este solutia pentru declansarea alegerilor anticipate.


Tariceanu a marturisit ca s-a razgândit si nu a mai vrut anticipate la presiunea membrilor PNL, care nu erau siguri ca Basescu il va desemna ca premier interimar pâna la alegeri tot pe presedintele PNL. El a relatat ca si-a dat seama de „manevra“ presedintelui, aceea de a-l elimina pe el si de a distruge PNL, atunci când la o discutie intre liberali si Basescu, pe chestiuni tehnice privind alegerile anticipate, presedintele ar fi spus ca ar fi bine sa fie numit altcineva premier interimar „ca sa nu fie nevoie sa mearga in parlament“.


Premierul Tariceanu a precizat ca nu intentioneaza sa demisioneze din cauza scandalului declansat de biletul deconspirat de Elena Udrea si facut public de Basescu. „Pentru ce as demisiona? Nu vad de ce sa demisionez. In România, politica a ajuns sa fie facuta de o fosta consiliera de la Cotroceni?“, s-a intrebat revoltat premierul Tariceanu, potrivit NewsIn.


Basescu vrea dovezi de la Tariceanu


Nici presedintele Basescu nu a stat cu mâinile in sân dupa acuzatiile premierului facute la adresa sa. Acesta i-a cerut lui Tariceanu sa prezinte public dovezi care sa-i sustina afirmatiile si sa le trimita la Parchet, altfel va considera ca afirmatiile premierului nu au acoperire. De asemenea, presedintele României i-a solicitat primului-ministru sa ii prezinte de urgenta cererile de revocare a acelor ministri care ar fi actionat pentru sprijinirea grupurilor de interese de la Palatul Cotroceni.


Voiculescu sare si el cu alt bilet


Oamenii politici au reactionat imediat la declaratiile lui Traian Basescu si la continutul biletului trimis de Calin Popescu Tariceanu presedintelui. Liderul PLD, Theodor Stolojan, a declarat ca vinovat este doar premierul Calin Popescu Tariceanu, caruia i-a cerut demisia.


Pesedistii, prin vocea presedintelui Mircea Geoana, ii considera vinovati pe amândoi si spun ca acestia trebuie sa plateasca. De asemenea, Geoana a anuntat ieri ca PSD va initia procedurile de suspendare din functie a presedintelui si a cerut inlocuirea premierului.


Sustinând ca este un act de normalitate ca premierul sa-l sesizeze pe presedinte cu privire la abuzurile procurorilor, Dan Voiculescu, presedintele PC, partid retras de la guvernare, a declarat ca se va incerca formarea unei noi majoritati in jurul PNL. Acesta a prezentat o foaie A4, sustinând ca presedintele României i-a cerut fostului ministru al economiei, Codrut Seres, sa intervina in favoarea unor grupuri de interese.


Voiculescu a prezentat o rezolutie semnata de Traian Basescu prin care ii solicita lui Seres sa intervina in favoarea unor cercuri de interese: „Rog analizati aceasta scrisoare si dispuneti masuri in conformitate cu interesele guvernului, si daca este posibil si cu interesele economiei nationale“. Dinu Patriciu, omul de afaceri aflat in mijlocul acestui scandal, sustine ca premierul nu a facut nimic ilegal, ci si-a indeplinit obligatia de a-l informa pe seful statului.


„Aceasta chestiune am discutat-o si direct cu presedintele Basescu la o intâlnire intre patru ochi pe care am avut-o in octombrie 2005“, a declarat Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol. Acesta a precizat ca presedintele Basescu i-a marturisit, intr-o discutie, ca doreste sa-i determine pe rusi sa investeasca in România, pentru a avea ostatici in cazul unor diferende cu Kremlinul.


La rândul sau, Sorin Vulpescu, asociat al firmei Euroconstruct, apropiata PD, a dezmintit atacurile cu privire la contractele obtinute din bani publici, spunând ca firma a obtinut contractele fiindca le merita.


Parchetul analizeaza


Procurorul general al României, Laura Codruta Kovesi, a spus ieri ca va verifica informatiile aparute in scandalul biletului. Aceasta sustine ca va analiza daca in cazul acestui document ar putea fi vorba despre infractiuni de coruptie. Dupa analiza procurorii vor verifica toate datele si vor spune daca este cazul sa se autosesizeze in cazul unei presupuse infractiuni de trafic de influenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII