11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaxele la frontiera, abrogate cu o exceptie

Taxele la frontiera, abrogate cu o exceptie

Guvernul a decis ieri abrogarea legislatiei referitoare la Ghiseul unic din punctele de trecerea a frontierei. Aceasta inseamna ca la iesirea din tara nu se va mai achita decât taxa catre Agentia Porturilor Dunarii Fluviale (APDF) Giurgiu, pentru utilizarea infrastructurii portuare, care este perceputa numai la Calafat si Bechet.


Taxele in vigoare pâna la 1 ianuarie 2007, la trecerea frontierelor cu Ungaria si Bulgaria, statele membre vecine României, erau platite catre mai multe ministere: Administratie si Interne, Transporturi, Finante, Agricultura, dar si catre consiliile judetene, si erau incasate de catre ghiseul unic. Astfel, catre Ministerul Transporturilor se plateau tarife de drum, tarife pentru depasirea gabaritului, pentru trecerea podului, de utilizare a drumurilor nationale. Ministerul Administratiei si Internelor percepea, prin intermediul Politiei de Frontiera, taxa de viza, iar cel al Agriculturii, un tarif sanitar-veterinar. Cele mai numeroase taxe le incasa Ministerul Finantelor, prin Vama: taxe vamale, comision vamal, accize, TVA, tarif de prelucrare electronica a datelor, taxa speciala. De asemenea, catre consiliile judetene se plateau taxa de dezinfectie si taxa ecologica. „Vom respecta ce s-a hotarât la nivel central. Noi nu mai percepeam taxa de dezinfectie de aproximativ zece zile. Din punctul meu de vedere, dezinfectia este necesara daca sunt state membre sau nemembre in care se semnaleaza aparitia unor boli a caror raspândire este posibila. Din ceea ce am discutat cu cei de la Autoritatea Nationala, aceasta actiune se va reintroduce, in cazurile exceptionale“, a declarat Andrei Butaru, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Dolj.


Taxa APDF Giurgiu se mentine


Consiliile locale si judetene au competente in domeniul fiscal date atât de prevederile Codului Fiscal, care lasa la latitudinea acestor autoritati aplicarea de taxe speciale pentru servicii publice, cât si de reglementarea din Legea finantelor publice locale care le permite sa evalueze necesitatea impunerii unor taxe prin propriile regulamente. Consiliile locale si judetene pot decide conditiile si sectoarele de activitate in care pot aplica taxe speciale pentru serviciile publice locale. Din acest motiv, contrar principiului liberei circulatii pe care România trebuie sa-l respecte de la 1 ianuarie 2007, unele autoritati locale continuau sa ceara taxe in frontiera, prevalându-se de libertatea de a institui taxe pe plan local, dar si de inexistenta unui act normativ care sa interzica plata unor taxe in frontiera.


La fel s-a intâmplat in punctele de frontiera Bechet si Calafat. Daca taxele de tranzit, de ecologizare, de dezinfectie, dar si celelalte impuse prin ghiseul unic, au fost abrogate ieri de guvern, nu acelasi lucru s-a intâmplat cu taxa perceputa de Agentia Porturilor Dunarii Fluviale Giurgiu. Aceasta va fi mentinuta. „Noi nu am avut treaba cu ce s-a perceput prin Ghiseul unic; tarifele practicate de noi vor fi percepute in continuare, iar banii vor fi utilizati pentru asigurarea intretinerii infrastructurii din porturi. Intr-o sedinta a Consiliului de Administratie, convocata in regim de urgenta, s-a discutat ca se vor cauta solutii pentru inlocuirea modului de facturare a tirurilor la frontiera, in asa fel incât acestea sa nu fie oprite decât o singura data, pâna la iesirea din tara“, a declarat pentru GdS, ieri, Cristian Nemteanu, directorul APDF Giurgiu. De mentionat ca agentia incaseaza lunar de la operatorul portuar care asigura transbordarea cu bacul peste Dunare o taxa de chirie substantiala pentru zona portuara, fiind acuzata chiar de catre autoritatile locale ca in aceste conditii nu ar mai trebui sa perceapa taxe si de la transportatori.


Taxa contestata


Taxa perceputa de APDF Giurgiu a fost contestata saptamâna trecuta la punctul de trecere a frontierei Bechet. Zeci de soferi au blocat intrarea in vama si au refuzat achitarea taxei, solicitând anularea ei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS