9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBani pentru daunele produse de soferii fara RCA

Bani pentru daunele produse de soferii fara RCA

Conducatorii auto a caror masina este accidentata de un autovehicul fara asigurare obligatorie sunt despagubiti din Fondul de Protectie a Victimelor Strazii. Incepând din acest an, dupa ce Biroul Asiguratorilor din România a semnat impreuna cu organisme din 31 de state un acord multilateral de garantare, si cetatenii straini pot fi despagubiti din acest fond.


Soferii implicati in accidente cu masini ai caror proprietari nu au incheiat RCA sau cu autor necunoscut nu sunt nevoiti sa il actioneze pe cel vinovat in instanta, atunci când acesta este cunoscut. Ei sunt despagubiti de Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) din cadrul Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR). Ulterior, BAAR va recupera banii de la autorul accidentului prin executarea silita asupra bunurilor pe care acesta le are in proprietate. Acest fond este constituit de companiile de asigurari autorizate sa incheie RCA, fondul primind 2,5 la suta din valoarea fiecarei polite de asigurare. Acest organism este creat si functioneaza in toate statele membre ale Spatiului Economic European si in Elvetia si este denumit, cu o singura exceptie, Fond de Garantare. La sfârsitul anului trecut a inceput procedura de semnare a Acordului Multilateral de garantare care guverneaza relatiile contractuale intre Birouri si care se bazeaza pe acoperirea asigurarii.


Ce este FPVS


Conform unui comunicat al Directiei de administrare a FPVS, fondul este un organism administrat de BAAR cu rolul de a repara, in limitele obligatiei pe care o au asiguratorii, daunele materiale sau corporale cauzate de un vehicul neidentificat sau de un vehicul pentru care nu a fost incheiata asigurarea de raspundere civila auto.


Fondul acorda despagubiri persoanelor, cetateni români sau rezidenti in România, pentru prejudiciile suferite ca urmare a accidentelor de circulatie produse pe teritoriul României, de autovehicule supuse inmatricularii in România neasigurate sau de tramvaie neasigurate, precum si ca urmare a accidentelor de circulatie in care autorul ramâne neidentificat.


In cazul accidentelor de circulatie produse de autori neidentificati, fondul acorda despagubiri numai pentru vatamari corporale sau decese, iar in cazul accidentelor produse de autori identificati cu autovehicule sau tramvaie neasigurate se acorda despagubiri atât pentru vatamari corporale sau decese, cât si pentru daune materiale. Cuantumul despagubirilor se stabileste in conformitate cu normele privind aplicarea Legii de raspundere civila auto in România.


Daca un cetatean strain sufera un prejudiciu pe teritoriul României ca urmare a unui accident de circulatie produs de un autovehicul supus inmatricularii in România neasigurat sau de un tramvai neasigurat, precum si ca urmare a unui accident de circulatie in care autorul ramâne neidentificat, poate beneficia de despagubiri din FPVS numai daca legislatia din tara sa acorda acest drept cetatenilor români aflati in situatii similare. Pâna acum, din 32 de tari, 31 au semnat acordul.


La nivelul anului trecut, in judetul Dolj au avut loc doar trei accidente rutiere cu autori necunoscuti, dintre care doua au fost solutionate. Politistii de la Rutiera nu au o evidenta a accidentelor in care au fost implicate autovehicule fara RCA, insa in anul 2006 au fost depistate 413 astfel de masini pe drumurile publice, fiind aplicate tot atâtea sanctiuni.


Cum obtineti despagubirea de la FPVS


In situatia in care sunteti victima unui accident cu autor necunoscut sau soferul celalalt nu are RCA incheiata, primul pas este prezentarea la politie. Aici se va face actul constatator al accidentului in care se va specifica daca autorul este cunoscut sau necunoscut, daca vinovatul are RCA sau nu. Despagubirile din FPVS se acorda persoanelor prejudiciate indreptatite, la solicitarea expresa a acestora, cu conditia depunerii cererii de despagubire inainte de implinirea termenului de prescriptie.


Solicitarile de despagubire se depun la BAAR, direct sau prin intermediul oricarui asigurator autorizat sa practice pe teritoriul României asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule. In cazul in care cererea de despagubire este acceptata, FPVS va demara procedura de solutionare a cererilor de despagubire, iar dupa stabilirea cuantumului despagubirilor, in termen de zece zile de la primirea dosarului de la societatea de asigurare, se va achita despagubirea cuvenita in contul bancar indicat.


Sanctiuni


Obligativitatea incheierii politei RCA este prevazuta de Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile, iar lipsa RCA este sanctionata cu amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei. Legea prevede si o sanctiune complementara, aceea a retinerii certificatului de inmatriculare si a numerelor de inmatriculare. Acestea vor fi primite inapoi numai dupa ce soferul face dovada incheierii RCA.


Exceptii


Din FPVS nu se acorda despagubiri: persoanei vinovate de producerea accidentului; persoanelor aflate de buna voie in autovehiculul vinovat de producerea accidentului, daca acestea stiau ca autovehiculul respectiv nu este asigurat; persoanelor aflate de buna voie in autovehiculul neasigurat, vinovat de producerea accidentului, daca acestea stiau ca autovehiculul respectiv este furat; daca persoanele prejudiciate isi pot recupera prejudiciul suferit in baza unei asigurari facultative; societatilor de asigurare de bunuri care au despagubit victima; pentru pagube aduse drumurilor publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS