24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateArmatorii au renuntat la proteste

Armatorii au renuntat la proteste

Taxele pe care armatorii români si bulgari urma sa le plateasca la Capitania zonala Drobeta Turnu Severin vor fi injumatatite, urmând ca in aproximativ doua saptamâni sa revina la o valoare acceptabila. Acesta este rezultatul negocierilor dintre reprezentantii companiilor care asigura transportul cu feribotul pe relatiile Bechet – Oreahovo, respectiv Calafat – Vidin si cei ai Ministerului Transporturilor.


Armatorii români si bulgari si-au exprimat nemultumirea, la inceputul acestei saptamâni, in privinta majorarii exagerate a taxelor impuse de la 1 ianuarie de Capitania zonala Drobeta Turnu Severin. Conform unei adrese care a ajuns pe masa armatorilor, in primele zile ale anului, acestia urma sa achite lunar intre sase mii si 12 mii de dolari catre institutia navala, fata de cei 300 de euro pe luna cât au platit pâna la finele anului trecut. Proprietarii de nave din Bulgaria au amenintat chiar ca vor bloca intrarea in portul Bechet daca autoritatile române nu iau masuri in privinta taxei. „Initial, taxa de capitanie pentru dirijarea traficului era de zece euro pe zi, iar dupa 1 ianuarie ne-au anuntat ca trebuie sa achitam 30 de euro pe cursa. Este o suma foarte mare, pentru ca noi avem de platit foarte multe taxe“, a declarat Mihail Costov, seful terminalului Feribot Complex Oreahovo.


Mai este nevoie de semnatura lui Radu Berceanu


Taxa pentru dirijarea traficului se calculeaza in functie de caii-putere ai fiecarei nave. Potrivit noilor reglementari, de la 1 ianuarie, armatorii ar fi trebuit sa achite in cazul unui bac cu o capacitate de o mie de cai-putere 30 de euro pentru fiecare intrare in port si tot atât de fiecare data când iese. In urma reactiilor armatorilor, autoritatile române au incercat sa gaseasca o solutie care sa-i multumeasca si pe armatorii bulgari, si pe europeni. „Am discutat cu directorul Autoritatii Navale Constanta si ni s-a promis ca taxa va fi deocamdata redusa la jumatate, urmând sa se revina la un tarif acceptabil, in perioada imediat urmatoare“, a declarat Tudor Radulescu, directorul general al SC SPET SHIPPING SA. Potrivit sursei citate, ordinul prin care au fost impuse noile taxe va fi modificat, in sensul micsorarii la zece euro pe zi. Propunerea se afla deja pe masa ministrului transporturilor, Radu Berceanu, in asteptarea semnaturii acestuia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS