10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMutu da gauri in bugetul Regiei Apa

Mutu da gauri in bugetul Regiei Apa

Presedintele Asociatiei de proprietari „A.I. Cuza“, Dumitru Mutu, impreuna cu administratorul Florica Toader au produs Regiei Autonome Apa Craiova un prejudiciu de peste 400 de milioane de lei, prin refuzul de a plati volumul de apa calda consumata in blocurile M15 – M19, in perioada decembrie 2005 – octombrie 2006.


Sefii asociatiei vipurilor, „A.I. Cuza“, au plasat peste doua miliarde intr-un cont bancar timp de mai multi ani, insa nu au platit contravaloarea apei calde, mai precis a volumului de apa rece furnizata de Regia Autonoma Apa Craiova si incalzita in punctele termice ale Termoficarii. Dumitru Mutu, presedinte, si Florica Toader, administrator, au atacat in instanta Regia Autonoma Apa in 2001 pentru ca facturase la pausal apa rece utilizata la furnizarea celei calde (nu existau la blocurile asociatiei si contoare de apa calda) si au câstigat, in ciuda faptului ca Ordinul nr. 29 din 1993 stabileste fara echivoc modul de facturare a serviciului mentionat, iar prevederile acestui normativ au fost respectate intocmai de Regia Apa.


Din 2001 si pâna in 2003, când s-a incheiat procesul, Mutu si Toader au pus banii incasati de la locatari la facut pui, dupa cum a sustinut vineri Marian Giubelan, seful Serviciului coordonare asociatii, din cadrul Primariei Craiova: „Stiu ca, la acea vreme, când Asociatia «A.I. Cuza» era in proces cu Regiile de Apa si Termoficare, avea in cont doua – trei miliarde de lei. L-am intrebat pe domnul Mutu de ce nu plateste, fiindca, daca ar fi câstigat procesul, urma sa recupereze si banii. Cum de unde erau banii? De la locatari. Asta stiu sigur, nu aveau sponsorizari sau bani din alta parte“.


Din 2003 si pâna in 2006, speriata de propria neputinta de a-si apara drepturile in instanta, Regia Apa nici macar nu a mai incercat sa incaseze contravaloarea volumului de apa calda consumata in blocurile M15 – M19. In ianuarie 2006 a reinceput sa emita facturile, pe care insa Mutu si colega sa le-au returnat. Marian Giubelan nu stie daca si la aceasta ora cei doi capi ai asociatiei au perceput si tin banii de la populatie in vreun cont, dar va verifica: „Nu mai stiu ce se intâmpla acum si nici daca presedintele Asociatiei «A.I. Cuza» a semnat contract cu Regia Apa, dar trebuie sa verificam“. La sediul asociatiei telefonul a sunat vineri in zadar.


Mutu incalca legea


Dumitru Mutu a returnat 20 de facturi Regiei Autonome Apa Craiova, datate din 31 ianuarie 2006 pâna in 31 octombrie 2006, in valoare de 400 de milioane de lei vechi. El a sustinut sub semnatura, in adresa 5133, din 6 decembrie 2006, ca nu va lua in calcul informatiile de pe contoarele de apa calda montate de Termoficare si care arata, intre alti parametri, si volumul apei calde. Astfel, Mutu recunoaste clar ca nu are chef sa plateasca, speculând lipsa unui contract ferm de livrare intre Regia Apa si Regia de Termoficare. Aceasta disfunctie nu este insa in masura sa impiedice derularea unui contract intre distribuitorul de apa si asociatiile de proprietari, intrucât Ordinul nr. 29 din 1993, in vigoare, reglementeaza tocmai acest dublu sistem de furnizare a utilitatilor si metoda de estimare in regim pausal a apei reci incalzite si furnizate populatiei, respectiv facturarea a 40% din cantitatea de apa rece inregistrata la contorul de apa rece, in plus fata de aceasta. Potrivit directorului Regiei Apa, Constantin Stamatoiu, Mutu si Toader nu permit angajatilor unitatii sa citeasca aceste contoare de apa calda, fapt pentru care s-a procedat conform Ordinului nr. 29 din 1993.


Teatrul „Mutu“


Crezând ca redactorul Gazetei de Sud nu are cunostinta despre adresa 5133, semnata chiar de el, Dumitru Mutu a declarat: „Am platit toate facturile catre Regia Apa“. Dupa ce a revazut propria adresa in mâna jurnalistilor, Mutu a incercat alta manevra: „Am returnat facturile Regiei Apa (asadar, nu «Am platit toate facturile catre Regia Apa» – n.r.), dar asta fiindca apa calda am platit-o la Termoficare“. Atât factura emisa de Regia de Termoficare, cât si declaratiile directorului general al Termoficarii, Tatian Tudorache, il contrazic pe Mutu. „Este vorba despre gigacaloria cheltuita pentru incalzirea apei calde, nu de volumul de apa calda. Mutu nu poate plati volumul de apa calda Termoficarii, ci numai energia termica. Asta a si platit“, a declarat Tudorache. Dumitru Mutu a incercat atunci alta strategie: „De fapt, directorul de la Apa nu are nici o pretentie“. Directorul de la Apa, Constantin Stamatoiu, a spus: „De necrezut! Adica vrea apa calda gratis? Eu nu pot sa i-o dau. Este bun de plata, iar daca ar accepta sa citim si contoarele de apa calda, ar fi si mai bun de plata!“.


Sceneta „Toader“


Autointitulata manager, administratora Asociatiei de proprietari „A.I. Cuza“, Florica Toader, sustine in scris ca redactorul GdS face afirmatii „neadevarate“ si prezinta intre dovezi si procesele-verbale incheiate de reprezentantii Regiei Apa si ai asociatiei, in care se regaseste exact metodologia de calcul prevazuta de legislatia in vigoare, adica un consum de apa rece dupa indicii contorului de apa rece + 40% din acest consum, reprezentând cantitatea de apa incalzita si de care au beneficiat proprietarii din asociatie. Iar aceste procese-verbale poarta chiar semnatura administratorului Florica Toader.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII