22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSubventiile ii baga in priza pe fermieri

Subventiile ii baga in priza pe fermieri

Fermierii care doresc sa achizitioneze bovine, ovine si caprine de rasa pot primi de la guvern subventii in valoare de 25 – 50% din pretul animalelor. Totusi, pâna in prezent doar doi doljeni au depus dosare pentru a primi aceasta subventie.


Cu toate ca au existat zvonuri despre aceasta subventie inca de la inceputul lunii, normele de aplicare a programului „Animalele de rasa“ au aparut abia pe 17 noiembrie. Având in vedere faptul ca data-limita de depunere a dosarelor de subventie este 5 decembrie, oltenii interesati de achizitionarea de animale de rasa cu ajutorul acestei subventii au la dispozitie putin timp pentru a-si perfecta documentatia. In acest sens, potrivit ziarelor centrale, Prefectura Mures a depus deja la Ministerul Agriculturii solicitarea de prelungire a termenului pentru documentatia de achizitionare a animalelor de rasa, considerând ca pâna la „termenul-limita de 5 decembrie este imposibil ca animalele sa poata fi achizitionate“.


Banii va trebui platiti pâna la sfârsitul lui 2006


Doljenii care doresc sa primeasca aceasta subventie nu ar trebui insa sa se bazeze pe prelungirea termenului, mai ales ca, potrivit Hotarârii de Guvern nr. 1583/2006, plata sumelor reprezentând sustinerea achizitiei de animale de reproductie se efectueaza pâna pe 31 decembrie 2006 si va fi destul de greu de prelungit termenul. „Banii va trebui platiti pâna la sfârsitul lui 2006. Nu putem intra in 2007 cu restante la bugetul de stat dintr-un an in altul“, a declarat Valentin Bulumaci, directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.


„Timpul e scurt, iar cei interesati ar trebui sa se grabeasca“


Un motiv in plus pentru a se grabi sa-si faca dosarul este si acela ca suma totala alocata de guvern pentru subventia pentru achizitionarea de animale de rasa este de numai 20 de milioane RON. „Fondurile sunt alocate pe tara, sprijinul pentru achizitionarea de animale fiind acordat in ordinea depunerii cererilor, in limita fondurilor alocate – primul venit, primul servit. Timpul e scurt, iar cei interesati ar trebui sa se grabeasca“, a mai spus Valentin Bulumaci. Pâna acum, la DADR Dolj au fost depuse doua dosare. Totusi, potrivit informatiilor primite de la reprezentantii institutiei, oltenii sunt destul de interesati de aceasta subventie si vin in numar destul de mare sa se informeze (miercuri, de exemplu, au venit patru – cinci persoane).


Conditiile de eligibilitate


Pentru a beneficia de sprijin din partea statului, crescatorii de animale trebuie sa respecte o serie de conditii. Potrivit legii, un solicitant poate insa depune o singura cerere pentru o singura specie si o singura rasa de animale. „De subventie poate beneficia orice persoana fizica sau juridica, dar care a parcurs sau parcurge o forma de pregatire profesionala in domeniul cresterii animalelor (studii superioare sau medii de profil) ori un curs de specializare de scurta durata, in cazul persoanelor fizice, sau, in cazul persoanelor juridice, au angajata o persoana care indeplineste aceste conditii“, a spus Valentin Bulumaci. Animalele achizitionate trebuie sa fie confirmate prin certificate de origine si sa indeplineasca unele cerinte minime de performanta.


Acte necesare pentru subventie


Dosarul de subventie trebuie sa contina urmatoarele documente: diploma de studii/contractul cu o persoana specializata in cresterea animalelor, copie dupa factura de achizitie, copie dupa certificatul de origine, copie dupa contractul de asigurare a animalelor achizitionate. La acestea se adauga angajamentul scris al beneficiarului prin care acesta se obliga sa mentina in exploatatie proprie animalele achizitionate o anumita perioada.


Dupa depunerea dosarelor, DADR le centralizeaza si solicita sumele de la minister, care, dupa verificarea si aprobarea solicitarilor, da acceptul pentru alimentarea conturilor DADR-urilor. Acestea vireaza sumele in conturile beneficiarilor.


Animalele pentru care se poate primi subventia


Se acorda subventii pentru achizitia de: juninci de lapte si/sau mixte, in cuantum de 25 – 50% din pretul de achizitie; juninci din rase de carne, 25 – 50% din pretul de achizitie; berbeci si tapi din rase de lapte si/sau carne, 50% din pretul de achizitie; tineret femel caprin din rase de lapte si/sau carne, 50% din pretul de achizitie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS