24.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDNA verifica activitatea sindicatelor miniere

DNA verifica activitatea sindicatelor miniere

Procurorii DNA au solicitat conducerii Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului sa le puna la dispozitie toate documentele financiar-contabile si chiar si pontajele din perioada in care sindicatele miniere erau conduse de Vasile Ioan Savu, deputat in Parlamentul României din partea macedonenilor slavi.


Presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacatas, declara ca, in cursul zilei de joi, procurorii DNA au cerut un nou set de documente contabile de pe vremea când Savu conducea sindicatele si acum s-au interesat chiar si de pontaje. „Au solicitat sa le punem la dispozitie actele Ligii din anii 2001 si 2003, respectiv documente contabile, deconturi si pontaje“, a declarat Lacatas.


Procurorii DNA il cerceteaza pe Savu de posibile alte fapte de coruptie care ar fi fost savârsite in perioada in care a detinut functiile de presedinte in cele doua structuri sindicale.


Intr-un alt dosar, procurorii DNA l-au trimis in judecata pe fostul deputat Vasile Ioan Savu sub acuzatia de fals, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma continuata si pentru ca si-ar fi folosit autoritatea functiei in scopul obtinerii de avantaje financiare necuvenite, dosarul fiind deja inaintat spre solutionare la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.


Profita de dubla functie pentru deconturi


Potrivit procurorilor DNA, in calitate de presedinte al LSMVJ si CSMR, deputatul Vasile Ioan Savu si-ar fi folosit influenta si autoritatea pentru a-i determina pe sindicalisti sa aprobe alocarea unor sume de bani din fondurile sindicatelor, sume pe care ulterior si le-ar fi insusit. Procurorii sustin ca prejudiciul cauzat prin aceste fapte este de peste trei miliarde de lei vechi, iar pentru a oferi o aparenta de legalitate, fostul deputat Savu ar fi falsificat acte ale celor doua organizatii sindicale.


Savu mai este acuzat ca ar fi incasat deconturi de aproape un miliard de lei, in baza unor documente justificative false, din deplasarile pe care le-a efectuat in strainatate in delegatii oficiale, care reflectau efectuarea unor cheltuieli strict personale. Procurorii mai spun ca fostul deputat i-ar fi determinat pe liderii unor organizatii sindicale afiliate la Liga Sindicatelor Miniere sa semneze dispozitii de plata in alb care atestau ca ei ar fi primit diferite sume de bani, pe care ulterior acesta si le-ar fi insusit folosindu-se de falsuri.


Fostul presedinte al LSMVJ a negat toate aceste acuzatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS