16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate100 de miliarde cu dedicatie

100 de miliarde cu dedicatie

Consiliul Judetean Dolj va atribui prin negociere contracte in valoare de aproape 100 de miliarde de lei unor firme de proiectare din Craiova.


Ordonanta nr. 7, care ofera posibilitatea comunitatilor rurale de a obtine finantare pentru proiecte de alimentare cu apa, canalizare, epurare, poduri si podete, s-a dovedit a fi o adevarata mana cereasca pentru firmele de proiectare craiovene. Cu doar o luna inainte de sfârsitul anului 2006, aproape toate localitatile din judet care au depus proiecte in baza ordonantei sus-amintite au primit de la guvern suma de 96 de miliarde de lei vechi pentru realizarea documentatiei tehnice, bani care trebuie cheltuiti pâna cel târziu pe 20 decembrie, in caz contrar autoritatile locale fiind nevoite sa returneze banii la bugetul de stat. Pentru a nu se trezi in situatia ca trebuie sa inapoieze banii, administratia judeteana a convocat marti o sedinta cu toti primarii care au primit bani pentru proiecte tehnice (PT) pentru a le aduce la cunostinta modalitati rapide de cheltuire a sumelor, autoritatile hotarând chiar sa se sara peste procedurile de licitatie obisnuite, invocând „situatia de urgenta“. Astfel, primarii doljeni vor atribui contractele pentru realizarea documentatiei tehnice prin negociere cu mai multe surse, conform articolului 122, litera c, din Ordonanta nr. 34/2006 privind achizitiile publice. Si pentru a nu supune edilii doljeni prezenti la intâlnire la un efort prea mare, conducerea executiva a CJ Dolj le-a oferit acestora chiar si o lista cu proiectanti aflati in baza de date a consiliului, la care gospodarii-sefi din Dolj sa apeleze pâna la sfârsitul acestei saptamâni. Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj, a declarat ca toate directiile din institutie au fost mobilizate pentru a ajuta primarii. „Serviciul de achizitii publice trebuie sa-i indrume pentru ca legislatia s-a schimbat, iar banul public trebuie cheltuit cu mai multa transparenta. Directia de integrare europeana supervizeaza documentele trimise de primari, iar noi le-am oferit o lista cu firme de proiectare“, a precizat Prioteasa.


Proiectantii, alesi pe „alte criterii“


Cei 33 de proiectanti inclusi pe lista CJ nu sunt, in opinia reprezentantilor arhitectilor doljeni, nume de referinta in proiectarea de alimentari cu apa, canalizari sau poduri si podete. Potrivit lui Pavel Popescu, presedintele Ordinului Arhitectilor din Regiunea Oltenia, pe lista CJ se afla chiar o persoana care nu are autorizatie pentru proiectare. „Cu siguranta, in Craiova sunt mult mai multe firme si arhitecti care puteau fi inclusi pe aceasta lista. Au fost in mod cert cu totul alte criterii, cu atât mai mult cu cât puteau sa ceara de la Ordinul Arhitectilor o lista completa cu firmele care se ocupa de proiectare in Dolj. De fapt, nici nu inteleg cum a fost alcatuita, pentru ca in mod clar nu s-a tinut cont de experienta anterioara in proiectare de alimentari cu apa sau canalizari“, a precizat Pavel Popescu.


Criza de proiectanti


Angajatii CJ Dolj care s-au ocupat de intocmirea listei au tinut sa precizeze ca proiectantii au fost gasiti in baza de date a Consiliului, dar alta sursa a fost si internetul. Ileana Majina, directoarea Directiei de Integrare Europeana din cadrul Cj Dolj, a tinut sa precizeze ca institutia nu a gasit un numar mai mare de proiectanti, desi pentru realizarea tuturor proiectelor tehnice ar fi fost necesar un numar mai mare de firme.


„Primesc telefoane de la primari pentru ca firmele de proiectare spun ca nu le pot face proiectele atât de repede pentru ca au foarte mult de lucru. In acest moment, avem chiar o criza de proiectanti si ne temem ca termenul de 20 decembrie ar putea sa nu fie respectat“, a precizat Majina.


Comunele fara PT-uri ar putea primi bani


Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, in etapele de finantare pentru intocmirea de proiecte tehnice ar putea fi incluse in curând si cele patru comune care nu au primit bani, alaturi de cele 73 de localitati doljene care au facut cereri in baza Ordonantei nr. 7/2006. In total, guvernul a alocat pentru documentatia tehnica a proiectelor depuse in baza programului de dezvoltare a infrastructurii rurale 1.740 de miliarde de lei, iar pentru aplicarea programului in cele 1.836 de localitati care au depus cereri de finantare vor fi deblocate 30.000 de miliarde pâna in anul 2009.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU