16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFinantele gorjene nu renunta la debitele istorice

Finantele gorjene nu renunta la debitele istorice

Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Gorj incearca sa recupereze debitele SC Inchiderea si Conservarea Minelor SA Târgu Jiu (ICM) a caror valoare depaseste 12.294 de miliarde de lei vechi.


Finantistii gorjeni nu renunta la recuperarea datoriilor istorice de la marii debitori. Cu toate ca in anumite cazuri nu se mai poate face aproape nimic sau datoriile sunt atât de mari, incât recuperarea lor poate dura câtiva ani, Directia Generala a Finantelor Publice Gorj a intocmit un plan pentru incasarea banilor respectivi. Acesta functioneaza cel putin in cazul celui mai mare debitor din judetul Gorj, respectiv SC Inchiderea si Conservarea Minelor SA Târgu Jiu. Firma are in prezent o datorie la bugetul de stat de peste 12.294 de miliarde de lei vechi. Suma reflecta datoriile preluate in urma formarii complexurilor energetice de la Rovinari, Turceni si Craiova.


Creante de 4.000 de miliarde de lei vechi


Intrucât s-a dorit ca entitatile economice sa poata functiona in parametri cât de cât normali din punct de vedere financiar-contabil, debitele istorice au fost preluate la vremea respectiva de ICM: „Cele mai mari probleme le avem cu aceasta entitate economica ce are anumite caracteristici de care trebuie tinut cont. Ne-am concentrat asupra creantelor pe care le are de primit ICM si prin popriri pe conturi reusim sa incasam lunar suma de 200 – 250 de miliarde de lei vechi. Este o situatie dificila pentru ca este una dintre cele mai mari datorii de care a trebuit sa ne ocupam in ultimii ani. Este un lucru bun ca inca mai putem sa incasam, mai ales ca valoarea creantelor pe care ICM le are de primit de la diferiti beneficiari este de 4.000 de miliarde de lei vechi“, a declarat Dumitru Pârvulescu, directorul executiv adjunct al DGFP Gorj.


Topul datornicilor


Directia Generala a Finantelor Publice Gorj are incasari mai mari cu 53% decât anul trecut, media pe tara fiind de 22%. In primele zece luni ale anului, incasarile au fost cu 2.100 de miliarde de lei mai mari decât in aceeasi perioada a anului trecut. Datornicii traditionali continua sa nu isi plateasca insa datoriile, spre deosebire de majoritatea celor care au inteles sa se conformeze.


In ultimul top al datornicilor din Gorj, intocmit de Directia Generala a Finantelor Publice, ICM Târgu Jiu ocupa primul loc, fiind urmata de UREX Rovinari, cu 822 de miliarde de lei vechi, si GRIMEX SA cu 694 de miliarde de lei vechi. In top zece se afla majoritatea prestatorilor de servicii pentru minerit, precum si UM Sadu, dar si SIATRA SRL, firma familiei Potârca. Mai mult de jumatate din firmele din top zece al debitorilor din Gorj au fost declarate falimentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS