16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePesta porcina a impânzit judetul Olt

Pesta porcina a impânzit judetul Olt

Judetul Olt este plin de focare de pesta porcina, motiv pentru care toate târgurile de animale sunt inchise, iar medicii veterinari au plecat de ieri in controale pentru a verifica respectarea masurilor impuse. Stefan Nicolae, seful Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, a anuntat ca 25 de localitati sunt afectate de pesta porcina, intre care orasele Slatina si Caracal, aflate acum in carantina. „Numarul de focare de pesta porcina a crescut foarte mult. In prezent, in judet sunt declarate 62 de focare, in 25 de localitati, inclusiv in Slatina si Caracal“, a declarat Stefan Nicolae.


Directorul DSVSA a spus ca au fost afectati de boala 443 de porci. Potrivit datelor directiei, 158 de porci au murit de pesta, iar alti 285 au fost eutanasiati de reprezentantii institutiei in focare. „S-au intocmit dosare pentru despagubiri, care vor fi inaintate Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura“, a spus seful veterinarilor.


Inspectorii DSVSA au inceput de ieri, de la Valeni, sa controleze daca târgurile de animale sunt inchise. Pâna la inceputul saptamânii viitoare, inspectorii vor verifica toate târgurile din judet, dupa un program deja stabilit.


Porcii vor fi vaccinati impotriva pestei


Stefan Nicolae a anuntat ca reprezentantii Comisiei Europene au fost de acord sa acorde derogare de un an de la interdictia de vaccinare a porcilor impotriva pestei. In prezent se discuta daca vaccinarea ar trebui sa inceapa din decembrie sau de anul viitor.


„Noi sustinem inceperea vaccinarii de anul viitor, deoarece porcii vor fi, oricum, sacrificati de Craciun. In acest fel s-ar pierde o vaccinare. Daca incepem vaccinarea de anul viitor, porcii ramasi vor prinde doua campanii“, a spus directorul DSVSA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS